IEXGeld

Dossiers

Profiel

Bang voor een crash? 5 tips

Een tweede coronagolf, naderende Amerikaanse presidentsverkiezingen en een dreigende harde Brexit... Er hangen veel onzekerheden boven de markt. Wat kun je het best doen om je in te dekken tegen een mogelijke beurscrash?

Om met het goede nieuws te beginnen: het komt vanzelf weer goed. Tenminste, als we over onze schouders heen kijken. De AEX-index is elke klap weer te boven gekomen. Maar ook brede Amerikaanse S&P 500 index toont een opmerkelijke veerkracht. In de afgelopen zeventig jaar is het maar liefst 38 keer voorgekomen dat de index een daling liet zien van minimaal 10%. Maar al die keren is de S&P 500 weer opgekrabbeld.

Check ook: Deze 3 regels beschermen je tegen een volgende beurscrash

Er is dus geen reden voor paniek. Maar voor wie zich toch wil voorbereiden op een stevige correctie, heeft de Amerikaanse beleggingssite The Motley Fool vijf tips op een rij gezet.

1. Niets doen

Op je handen blijven zitten. Veel meer is er niet voor nodig om de waarde van je beleggingen in tact te houden.

Maar veel beleggers vinden dat lastig en wijken af van hun strategie bij een correctie. Ze stoppen met inleggen, verkopen hun aandelen, om een groter verlies te voorkomen, of herbalanceren hun portefeuille zo grondig dat ze te defensief zijn belegd. Volgens The Fool zijn deze ingrepen veel schadelijker dan een marktcorrectie.

2. Bouw een noodpotje op

Om een crisis te kunnen overleven, is het verstandig om voldoende spaargeld te hebben om het drie tot zes maanden uit te kunnen zingen. The Fool adviseert om dat geld niet te beleggen, maar veilig weg te zetten, op een spaarrekening of een termijndeposito.

3. Herbalanceer je portefeuille voorzichtig

Met de crash van afgelopen voorjaar en het daarop volgende herstel nog vers in het geheugen is het verstandig om even stil te staan bij de vraag hoeveel risico je kunt en wilt nemen. En hier je portefeuille op aan te passen.

Veel beleggers trappen in de valkuil dat ze hun portefeuille te defensief maken, uit angst voor een marktcorrectie. Ze verruilen bijvoorbeeld aandelen voor degelijke obligaties, waardoor ze veel rendement mislopen. Zeker als het nog minimaal tien jaar duurt voor je het geld nodig hebt, kun je je best wat meer risico permitteren. Anders raken je lange-termijndoelen uit zicht.

Lees ook: Je portefeuille herbalanceren: een must

Heb je een lange beleggingshorizon, maak je dan niet zo druk over tussentijdse koersschommelingen. Die horen erbij.

4. Beleg in indexfondsen

Spreiden is heel belangrijk als je gaat beleggen, want je damt daarmee de risico's in. Een goede spreiding is niet te bereiken als je alleen belegt in losse aandelen. Daarom adviseert The Fool om indexfondsen toe te voegen aan je beleggingsportefeuille.

Daarnaast kun je voor de zekerheid een klein deel van je portefeuille inruimen voor beleggingen die een negatieve of lage correlatie hebben met aandelen. Denk bijvoorbeeld aan goud. Als de beurzen kelderen, vluchten veel beleggers in goud en vice versa. De makkelijkste manier om in goud te beleggen is via een ETF die de goudprijs volgt. Je hoeft dan geen fysiek goud te kopen.

Lees ook: Zo profiteer je van de goudkoorts

Ook vastgoed kan een mooie bescherming bieden tegen een beurscorrectie, omdat vastgoed een lage correlatie heeft met aandelen.

5. Houd wat geld achter de hand

Never waste a good crisis, zeggen ze vaak. Een beurscrash brengt niet alleen ellende met zich mee, maar biedt ook een mooie kans om ondergewaardeerde aandelen voor een zacht prijsje op te pikken.

Maak daarom een kooplijstje van aandelen en/of indexfondsen die je interessant vindt en zet alvast wat geld langs de zijlijn, zodat je kunt toeslaan als de beurzen kelderen.

Lees ook: Beleggen in crisistijd: hier liggen de kansen

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›