IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beleggen in crisistijd: hier liggen de kansen

Het koersverloop op de beurzen is sinds de coronacrisis grillig. Sinds het dieptepunt van de crisis in maart veerden de markten aardig op. Maar in de laatste weken zijn de beurzen toch weer flink weggezakt nu het aantal coronabesmettingen weer toeneemt en diverse landen restricties opleggen om een verdere verspreiding te voorkomen. Waar kun je in het huidige uitdagende klimaat nog rendement halen? En waar liggen de risico’s? 

Strategen van Jupiter Asset Management keken aandachtig naar kansen binnen aandelen, obligaties en opkomende markten. Per categorie kwamen ze tot enkele aanbevelingen voor beleggers. 

Bedrijfsobligaties

Zo zien de deskundigen van Jupiter dat de investment grade-obligatiemarkt (IG) goed gepositioneerd is om de huidige economische crisis te doorstaan. Investment grade obligaties worden op de markt gebracht door de meest kredietwaardige bedrijven en hebben doorgaans een laag risicoprofiel. Jupiter ziet dan ook vooral kansen in defensieve sectoren, zoals supermarkten.

Check ook: 6 tips om te beleggen op een wilde beurs

De deskundigen zijn in de huidige periode juist terughoudend over high yield-obligaties, vanwege de hoge schulden, waardoor de risico’s hoog zijn.

Wil je als belegger toch wat meer risico nemen, kies dan voor wat defensievere sectoren als telecom en farmacie, adviseert Jupiter.

Kijk dan wel eerst of het bedrijf dat de obligaties uitgeeft wel een gedisciplineerde aanpak heeft met betrekking tot zijn schulden, zo luidt het devies. “De economische vooruitzichten blijven namelijk uitdagend”, aldus de vermogensbeheerder.  

Aandelen

In het licht van de huidige onzekerheden, speelt Jupiter het liefst op veilig door voor dividendaandelen te gaan, al erkent strateeg Talib Sheikh dat veel bedrijven recent hun dividend hebben verlaagd. “Daardoor hebben aandelen het moeilijk gehad. Maar dit kan tijdelijk zijn”.

Lees ook: Moet je vrezen voor de techbubbel?

De strateeg is van mening dat het rendement uit aandelen volgend jaar vooral moet komen uit dividend. Sheikh sluit dan ook niet uit dat dividenduitkerende waardeaandelen zich beginnen te herstellen.

Opkomende markten

Voor wat betreft opkomende markten heeft de coronacrisis laten zien dat spreiding erg belangrijk is. Zo presteerden Aziatische opkomende markten nog redelijk goed in vergelijking met de Latijns-Amerikaanse markten.

Volgens Jupiter kiezen beleggers steeds vaker weer voor opkomende markten, vanwege de verbeterde economische ontwikkelingen, de bereidheid van sommige landen om structurele hervormingen door te voeren en het vermogen van sommige opkomende economieën om hun dollarschuld terug te dringen.

Jupiter blijft optimistisch over opkomende markten, maar heeft wel een voorkeur voor bedrijfsobligaties boven staatsobligaties, vanwege de betere, voor risico's gecorrigeerde rendementen; met name in telecom en nutsbedrijven.

In lokale valuta beveelt hij Chinese staatsobligaties aan. Hij wijst onder meer op de lage correlatie met de wereldwijde rente en het sneller dan verwachte herstel in China.

Risico’s

Maar er zijn ook risico’s voor beleggers, zo ziet Jupiter, en daarom is het belangrijk om flexibel te blijven. “Zeker voor wat betreft de obligatiemarkt, om te beste kansen te vinden.”

Voor de opkomende markten ziet Jupiter een mogelijk probleem in de kracht van de dollar. In tijden van onrust wordt de Amerikaanse dollar doorgaans als veilige haven gezien, waardoor de greenback in waarde stijgt. De strategen verwachten geen wijdverbreide wanbetalingen in opkomende markten. “Eerder geïsoleerde problemen in kleinere economieën en frontier markets.”

Verder zijn er risico’s in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen, die wat onzekerheden met zich mee kunnen brengen. Maar ook een tweede golf van de coronacrisis is een punt van zorg. De verwachting van Jupiter is evenwel dat een meer gericht aanpak de impact van de tweede golf op de economie kan beperken.

Check ook: De 5 grootste beleggingsblunders van dit moment

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Waarom stijgende rentes niet goed zijn voor aandelen

Geld lenen wordt duurder en dat heeft uiteindelijk zijn weerslag op de w... Lees verder ›