IEXGeld

Dossiers

Profiel

Deze 3 regels beschermen je tegen een volgende beurscrash

Beleggers die begin dit jaar nat gingen op de beurs, zijn met de schrik vrijgekomen. De meeste aandelen zijn weer aardig opgekrabbeld. Maar de angst voor een nieuwe klap blijft bestaan. Drie beleggingsregels om je portefeuille zo goed mogelijk te beschermen.

In februari en maart gingen de beurzen wereldwijd lelijk onderuit in reactie op de coronapandemie en de onrust op de oliemarkt. Maar de afgelopen maanden hebben zijn beleggers getuige van een wonderlijke comeback.

Toch blijft de vrees voor een nieuwe terugval boven de markt hangen. Veel beleggers zijn terughoudend, uit angst voor een tweede virusgolf, een tegenvallend economisch herstel, verder oplopende spanningen tussen de VS en China en roerige Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Lees ook: Nu kopen of wachten op een nieuwe dip?

Hoe kun je je portefeuille zoveel mogelijk beschermen tegen een mogelijke nieuwe beurscrash? De Amerikaanse beleggingswebsite The Motley Fool somde onlangs drie beleggingsregels op die je hierbij kunnen helpen.

Regel 1: Haal niet al je geld weg uit de aandelenmarkt

Nu de beurzen zo hoog staan, lijkt het een uitstekend moment om je aandelen te verkopen, en rustig af te wachten tot de markt omlaag dendert. Maar volgens The Fool is uitstappen misschien nog wel gevaarlijker dan een beurscrash. Om te voorkomen dat je verliest op je beleggingen, moet je namelijk de markt exact kunnen timen en dat is vrijwel onmogelijk.

The Fool adviseert daarom om niet volledig de aandelenmarkt de rug toe te keren. Anders loop je het risico dat je een deel van de rit omhoog mist. Wie bijvoorbeeld eind mei was uitgestapt, had de rally in juni misgelopen, waarbij de AEX-index met ruim 5% is gestegen.

Bovendien biedt een terugval van de markten vaak mooie kansen om aandelen tegen een forse korting op te pikken en op een later moment met winst te verkopen.

Bedenk verder dat de beurzen tot nu toe elke crisis weer teboven zijn gekomen:

 

Het enige dat je nodig hebt is geduld.

Regel 2: Zorg ervoor dat je beleggingen aansluiten bij je leeftijd

Hoewel het verstandig is om tijdens beurscrashes door te gaan met beleggen, is het wel van belang dat je ervoor zorgt dat je beleggingen aansluiten bij je leeftijd en het risico dat je bereid bent om te nemen.

Ben je nog jong en kun je je grote verliezen permitteren, dan kun je wat meer risico nemen. Maar heb je het geld op korte termijn nodig, bijvoorbeeld omdat je binnenkort met pensioen gaat, dan is het verstandig om wat conservatiever te beleggen. Denk bijvoorbeeld aan staatsobligaties of spaardeposito's in plaats van aandelen. Zo voorkom je dat je portefeuille vlak voor de finish wegsmelt, mochten de beurzen onderuit gaan.

Lees ook: Je portefeuille herbalanceren: een must

Het kan geen kwaad om een stukje van de portefeuille in te ruimen voor aandelen, voor wat extra rendement. Maar pas wel de verhouding tussen aandelen en obligaties aan, naarmate de einddatum in zicht komt. In de regel geldt: hoe ouder je wordt, hoe defensiever je portefeuille moet zijn; zeker als de beurzen zo volatiel zijn als nu.

3. Beleg alleen met geld dat je voorlopig kunt missen

Zelfs als het crescendo gaat op de beurs, is het verstandig om alleen te beleggen met geld dat je niet op korte termijn nodig hebt. Maar als de beurzen omlaag gaan, is dat nog extra belangrijk. Want als je je aandelen op het verkeerde moment van de hand moet doen, kan dat desastreuze gevolgen hebben. Je loopt immers het risico dat je ze op het dieptepunt verkoopt.

Zet daarom voordat je gaat beleggen op een rij welk bedrag je kunt missen. Heb je geen buffer waarmee je het enkele maanden kunt uitzingen, zet dan het geld op een spaarrekening en spaar nog even door voordat je contact opneemt met je broker.

Check ook: Sparen voor een buffer: 5 tips

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Bang voor een crash? 5 tips

Van niks doen tot een noodpotje aanleggen. Lees verder ›