IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo profiteer je van de goudkoorts

De goudprijs is deze week naar een recordhoogte gestegen. Hoe kun je profiteren van de goudkoorts? En ben je eigenlijk niet te laat?

De goudprijs kwam deze week uit boven de 1.929,50 dollar per troy ounce (31,1 gram): het hoogste niveau ooit. De waarde van het edelmetaal is sinds de jaarwisseling met meer dan 27% opgelopen, waarmee goud tot nu toe een van de beste beleggingen is.

Wat is de reden voor de rally?

Analisten geven hier een mix aan verklaringen voor, waaronder de oplopende spanningen tussen de VS en China, de toename van het aantal besmettingen met Covid-19 en angst dat het wereldwijde economische herstel minder vlot gaat dan verwacht. Hierdoor gaan beleggers op zoek naar een veilige haven en dan komen ze al snel uit op goud.

Ook de aanhoudend lage rente geeft het edelmetaal een duwtje in de rug, omdat obligaties en spaargeld hun glans verliezen ten opzichte van goud. Daarnaast speelt de zwakkere dollar een rol, aangezien de goudprijs in dollars noteert.

Tot slot wijst Schroders op de toenemende vraag naar goud-ETF's (indexfondsen). De vermogensbeheerder signaleert een enorme kooplust bij ETF's in fysiek goud.

Zit er nog meer in het vat?

De grote vraag voor beleggers die nog niet zijn ingestapt of overwegen om hun blootstelling aan goud te vergroten is: zit er nog meer in het vat of is de rek er wel zo'n beetje uit?

De goudprijs kan behoorlijk grillig zijn, dus het blijft altijd een gok. Maar volgens de Amerikaanse zakenkrant Barron's verwacht Mark Haefele, hoofd beleggingen bij UBS Global Wealth Management, dat de goudprijs richting de 2000 dollar kan stijgen. Hij voert de negatieve correlatie van de goudprijs met de rente en de dollar aan als belangrijkste reden, naast toenemende geopolitieke spanningen.

Goldman Sachs verhoogde de prognose voor de goudprijs in de komende twaalf maanden van 2000 dollar naar 2300 dollar. En ook Schroders verwacht dat de goudprijs nog verder kan oplopen.

Is goud echt een veilige haven?

Over de vraag of goud echt een veilige haven is, zijn de meningen verdeeld. Veel beleggers vinden dat wel, waardoor de goudprijs vaak stijgt als de beurzen sterk schommelen of dalen. Daardoor kan een belegging in goud mogelijke verliezen op de beurs een beetje compenseren.

Een van de redenen waarom goud vaak als reddingsboei wordt beschouwd is dat het wereldwijd wordt gebruikt als betaalmiddel. Bovendien is het een tastbare belegging, die niet in rook kan opgaan door een crisis of het faillissement van een bank.

Daar komt nog bij dat goud zeldzaam is: het aanbod kan niet met één druk op de knop toenemen, zoals bij geld. Tegelijkertijd stijgt de vraag al jaren, onder andere voor juwelen en als belegging. Die schaarste heeft een prijsopdrijvend effect.

Timing is cruciaal

Hoewel goud een reputatie heeft hoog te houden als veilige haven, kleven er wel degelijk risico's aan. De goudprijs kan behoorlijk schommelen, waardoor je een behoorlijk risico loopt als je op een ongunstig moment instapt. Wie bijvoorbeeld tijdens de vorige piek van 2011 is ingestapt, heeft maar liefst negen jaar moeten wachten om weer een positief rendement te behalen.

Een nadeel van goud is dat je rendement volledig afhangt van de goudprijs. Je ontvangt namelijk geen rente (zoals bij obligaties) of dividend (zoals bij aandelen).

Bedenk verder dat een belegging in goud ook een belegging in dollars is, omdat de goudprijs is genoteerd in dollars. Op dit moment is dat gunstig, maar de dollar kan natuurlijk ook oplopen.

Al met al kan goud een mooie hedge zijn tegen een grillige beurs en daarnaast diversificatie in je portefeuille bieden. Maar gezien alle bovengenoemde risico's is het wel verstandig om een eventuele belegging in goud beperkt te houden.

Hoe beleggen?

Beleggen in goud kan op veel verschillende manieren.

1. Goudstaaf of munt

De meest tastbare belegging is de aankoop van een goudstaaf of gouden munten. Een munt is vaak minder zuiver dan een goudbaar, omdat hierin meestal ook ander metaal is verwerkt.

Houd er wel rekening mee dat je het goud veilig moet bewaren. Dat kan de nodige kosten met zich meebrengen als je thuis geen goede kluis hebt. Je moet het goud natuurlijk ook goed verzekeren. Verder kunnen de transactiekosten aardig oplopen.

Lees ook: Je geld opbergen in een kluis: wat kost dat?

2. Goudrekening

Wil je niet zelf met een blok goud opgescheept zitten, dan kun je er ook voor kiezen om een goudrekening te openen. De waarde hiervan beweegt mee met de goudprijs.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een indexfonds bewaart de bank in een kluis het equivalent van je tegoed in ounces goud. Dit heeft als voordeel dat jouw belegging beschermd is, mocht de bank failliet gaan. Die zekerheid heeft wel een prijs: je bent opslagkosten verschuldigd.

Koop je fysiek goud, ga dan wel met een betrouwbare aanbieder in zee die een vergunning heeft van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

3. ETF

Je kunt ook virtueel speculeren op een stijging van de goudprijs. Bijvoorbeeld door een indextracker te kopen, ook wel exchange traded fund (ETF) genoemd. Dat is een beleggingsfonds dat meebeweegt met de waarde van de goudprijs of het verloop van een goud-index.

Wil je iets meer spreiding in je portefeuille aanbrengen, dan kun je ook kiezen voor een tracker die een index volgt waarin meer (edel)metalen of andere grondstoffen zijn opgenomen.

Een groot voordeel van een indextracker is dat de prijsvorming heel transparant is: het product volgt immers één op één een index of een grondstofprijs. Na aftrek van de beheerkosten weet je dus precies wat je rendement is.

4. Turbo's of sprinters

Virtueel in goud beleggen kan ook met een turbo of sprinter. Hiermee speculeer je met een hefboom op een stijgende of dalende goudprijs. Dit heeft als voordeel dat je met een relatief kleine inleg een hoog rendement kunt behalen, omdat koersbewegingen versterkt doorwerken.

Maar in die hefboom schuilt ook een risico. Gok je verkeerd, dan kunnen de verliezen ook forser oplopen dan wanneer je – zoals bij een indextracker – direct in de onderliggende waarde had belegd.

Lees ook: Kelderende koersen? Slimme strategie om bij te kopen

Om je potentiële verlies in te dammen, is in turbo's en sprinters wel een zogeheten stop loss ingebouwd. Schiet de waarde onder of boven een bepaalde grens, dan wordt het product automatisch beëindigd. Hierdoor kun je nooit meer verliezen dan je inleg.

Net als bij ETF's is de koersvorming transparant. Maar het grote voordeel van turbo's of sprinters ten opzichte van indextrackers of fysiek goud, is dat je ook kunt speculeren op een koersdaling. Je kunt in dat geval een short-turbo of -sprinter kopen. Verwacht je daarentegen dat de prijs gaat stijgen, dan kies je de long-variant.

Voor een belegging in sprinters of turbo's ben je uiteraard wel transactiekosten verschuldigd.

5. Aandelen in mijnbouwbedrijven

De bovenstaande beleggingen zijn direct gerelateerd aan de goudprijs. Je kunt ook wat minder direct in goud beleggen, door te stappen in mijnbouwaandelen of beleggingsfondsen (of indextrackers), die zich op deze sector toeleggen.

Besef wel dat hier vaak sprake is van een positieve correlatie met de aandelenmarkt: als de beurs inklapt, is er een grote kans dat ook mijnbouwaandelen onderuit gaan. Terwijl een belangrijk voordeel van een belegging in goud juist is dat de goudprijs zich vaak tegengesteld beweegt ten opzichte van de aandelenmarkten.

Ook spelen bij de waardering van mijnbouwaandelen nog meer elementen een rol, zoals de kwaliteit van de bedrijfsvoering en de ontwikkeling van de omzet en de winst. Bovendien zitten veel mijnbouwbedrijven in instabiele landen.

Schroders merkte deze week op dat de condities voor goudproducenten nu een stuk gunstiger zijn dan tijdens de vorige piek van de goudprijs, in 2011. De operationele kosten zijn beter onder controle en de kapitaalbestedingen zijn conservatief. Met de hoge goudprijs profiteren de goudbedrijven van recordmarges en forse vrije kasstromen, terwijl de beurskoersen zijn achtergebleven bij het edelmetaal zelf. Dat kan kansen bieden voor beleggers die optimistisch zijn over de goudprijs.

Net als bij indextrackers kun je je blik ook verbreden door ook andere mijnbouwbedrijven in je portefeuille op te nemen. Maar of dan nog echt sprake is van een belegging in goud, kun je je natuurlijk afvragen.

Check ook: De do's en don’ts van beleggen in crisistijd

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Beleggen in goud-ETF’s: dit moet je weten

Er zijn meerdere manieren om via indextrackers in goud te beleggen. Lees verder ›