IEXGeld

Dossiers

Profiel

Laat de ETF-trein niet ontsporen

In de rubriek What the...finance nemen we iedere week een wetenswaardig financieel begrip, afkomstig van De Financiële Begrippenlijst (dfbonline.nl), onder de loep. Vandaag: tracking error.


Hoe beter een ETF erin slaagt in de buurt te blijven van het rendement van zijn index hoe kleiner de tracking error is. Als de tracking error dichtbij nul lig dan doet de ETF dus eigenlijk gewoon wat het belooft.

Kleine verschillen tussen de prestaties van een index en de ETF zijn logisch, maar bij een ETF met een grote tracking error is de kans groter dat het rendement afwijkt van de index.

Trackingverschil

De tracking error moet niet worden verward met het trackingverschil, hoewel de beide termen door elkaar worden gebruikt. Het trackingverschil drukt de absolute foutmarge van de ETF uit ten opzichte van de index in een bepaalde periode. De tracking error laat zien hoe consistent een ETF in staat is om in het spoor van de index te blijven.

Check ook: Knoop dit in je oren als je in ETF's wilt handelen

Een logische oorzaak voor de foutmarge zijn de kosten die een ETF in rekening brengt. Zoals kosten van het fondsbeheer, bewaring, licenties en operationele kosten. Daarnaast zijn er impliciete kosten zoals aan- en verkoopkosten en herwegingskosten als de index van samenstelling verandert. Bij transactiekosten spelen het verschil tussen de koop- en verkoopprijs, en de provisie voor de effectenmakelaar een rol.

Door die kosten levert een ETF iets in ten opzichte van de index, maar er kan ook iets binnenkomen. Bijvoorbeeld inkomsten uit het uitlenen van effecten aan andere partijen en dividendbetalingen. Die kunnen de tracking error positief beïnvloeden.

Als een indexfonds kasgeld aanhoudt dat anders presteert dan de index die het volgt, kan dat de tracking error zowel positief als negatief beïnvloeden. Soms heeft een ETF cash nodig, om te kunnen herbalanceren of om dividenden of coupons uit te keren.

Slim beleggen: Zeven dingen die je moet weten voordat je een ETF koopt 

Als een bepaalde index niet volledig maar gedeeltelijk wordt nagebootst of er is sprake van synthetische replicatie dan kan dat zowel positief als negatief van invloed zijn op de tracking error. ETF’s die volledige fysiek repliceren, laten meestal de kleinste afwijking zien, maar het is niet altijd handig of zelfs mogelijk om alle componenten van een index te bezitten. Het gaat soms om duizenden individuele aandelen of obligaties.

Belastingregime

Het rendementsverschil wordt ook beïnvloed door het belastingregime van een land. Indices gaan in de regel uit van een standaard bronbelasting op dividenden, maar de belasting die het fonds moet afdragen hangt af van de vestigingsplaats. Daar kan een mild dividendregime heersen of een fonds zelfs vrijstelling krijgen.

Zelf aan de slag als belegger? Hier begin je!

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Dit zijn de populairste aandelen bij Nederlandse beleggers

Techaandelen zijn favoriet en er wordt volop gehandeld in crypto-ETF's. Lees verder ›