IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wat zijn futures?

In de rubriek What the...finance nemen we een wetenswaardig financieel begrip, afkomstig van De Financiële Begrippenlijst (dfbonline.nl), onder de loep. Vandaag: futures.


Een future, zo beschrijft De Financiële Begrippenlijst, is: “Een termijncontract waarvan de looptijd en contractgrootte zijn gestandaardiseerd, waardoor de verhandeling ter beurze mogelijk is. De koper van een future gaat een afnameplicht op termijn aan, de verkoper van de future een leveringsplicht.”

Laten we er wat dieper induiken.

Met termijncontract wordt eigenlijk bedoeld dat je een soort overeenkomst sluit met de verkoper, bijvoorbeeld een broker. Je wilt bijvoorbeeld nu een bepaalde waarde kopen, denk aan een index, grondstof of een valuta.

Ook wil je meteen afspreken voor welk bedrag je het weer van hand wil doen in de toekomst. Dat is makkelijk, hoor ik je denken, en in zekere zin is dat zeker zo, maar de risico’s zijn wel hoog. 

Lees ook: Meer rendement = meer risico. Altijd.

Long of short

Er zijn eigenlijk twee soorten futures die je kunt kopen: een future long of een future short. Een future long koop je als je verwacht dat de onderliggende waarde (dus bijvoorbeeld de index, grondstof of valuta) gaat stijgen, bij een future short mik je erop dat deze juist gaat dalen.

Afhankelijk van of je long of short gaat verdien je geld per punt dat de onderliggende waarde respectievelijk stijgt of daalt. Hoeveel geld, dat is afhankelijk van wat de futureprijs is. 

De futureprijs en de onderliggende waarde zijn meestal bijna gelijk. Stel de onderliggende waarde is de AEX-index, die nu rond 550 punten staat, dan is de futureprijs circa 550 euro. In het termijncontract sluit je een overeenkomst met je broker om bijvoorbeeld 200 stuks te kopen. Dit kost je dan 110.000 euro. Een flink bedrag en lijkt niet heel erg aantrekkelijk voor jou als belegger. 

Waarborgsom

Als je de future koopt dan heb je een grote verplichting en je wilt waarschijnlijk niet zomaar 110.000 euro betalen, terwijl de verkoper natuurlijk zekerheid wil dat je aan de verplichting kan voldoen.

Dit wordt ondervangen door een waarborgsom (een margin) te betalen aan de verkoper en deze dient dan als zekerheid. De hoogte van de waarborgsom verschilt per future, maar voor een future op de AEX is dit meestal tussen de vijfduizend en zevenduizend euro. Het innemen van de futurepositie kost verder geen geld. 

Zie ook: Duurzaam beleggen: slim en hard nodig

Je hebt de future gekocht en anticipeert op een stijging van de onderliggende waarde. Laten we de AEX weer als voorbeeld nemen. De contractwaarde is weer 200 euro per punt en je koopt de long future bij een stand van de AEX van 550 punten. Vervolgens stijgt de graadmeter naar 560 punten en je verkoopt deze weer. Je pakt dan vijf punten stijging mee: 5 maal 200 euro betekent een winst van 1.000 euro. 

Vervolgens ga je een future short kopen bij een stand van de AEX van 560 punten, maar de index stijgt verder naar 565 punten. De AEX is tien punten gestegen in de tussentijd, maar met de future short had je verwacht dat de AEX juist zou dalen.

Tien keer 200 euro betekent een verlies van 2.000 euro. Kortom: je kunt hoge rendementen behalen, maar het is ook mogelijk om grote verliezen te realiseren. Vanwege het hoge risico zijn futures niet geschikt voor beginnende beleggers. 

Ondanks de hoge risico’s zijn er ook voordelen. BinckBank heeft ze op een rijtje gezet:

  • De markt is zeer liquide en kent een zeer kleine spread.
  • Je kunt positie innemen in diverse markten zoals Amerika (S&P), Europa (Eurostox50), Duitsland (DAX30) of Nederland (AEX).
  • Futures zijn goedkoop gezien de exposure die gecreëerd wordt.
  • Futures kennen een hefboom. Vaak is de hefboom tussen de 9 en 15.
  • Ruime handelstijden. De AEX-future is bijvoorbeeld van 8.00 tot 22.00 te verhandelen.

Er wordt dagelijks bijgehouden wie er winst behaalt en wie verliest en dat is ook direct zichtbaar op je rekening. De winsten of verliezen op je positie worden dagelijks op je rekening gestort of afgeschreven. Je kunt dus direct zien hoe je ervoor staat. 

Futures kopen

De meeste grote brokers bieden futures aan, al verschillen de kosten die je moet betalen om een future aan te schaffen onderling. Bij DeGiro betaal je bijvoorbeeld een euro per future aan kosten, terwijl deze kosten bij Alex 7,50 euro zijn. 

Meer What the... finance vind je hier!

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Trump versus Harris: maakt het uit voor beleggers?

Wie trekt aan het langste eind? En maakt de uitslag eigenlijk uit voor b... Lees verder ›