IEXGeld

Dossiers

Profiel

Is de acceptgiro binnenkort afgeschreven?

In de rubriek What the...finance nemen we iedere week een wetenswaardig financieel begrip, afkomstig van De Financiële Begrippenlijst (dfbonline.nl), onder de loep. Vandaag: Acceptgiro.


De acceptgiro is voor veel jongeren al een vreemd betaalmiddel. Alles kan toch gewoon via de app van de bank? Toch is dit papieren betaalmiddel nog steeds populair onder goede doelen en ouderen. Is de acceptgiro binnenkort afgeschreven?

Daar kunnen we een kort antwoord op geven: ja, óóit is het klaar met de acceptgiro. Een aantal jaar geleden besloot de Nederlandse Bank dat de papieren acceptgiro uiterlijk tot 2019 bleef bestaan. Maar onlangs is dat besluit voor onbepaalde tijd teruggedraaid door het bedrijf achter het betaalmiddel; Currence.

Het is een kaart die door de ontvanger van een betaling aan de betaler wordt gestuurd om de betaling te vereenvoudigen. De naam en het rekeningnummer van de ontvanger zijn er namelijk al op aangegeven, evenals soms het bedrag, de naam en rekeningnummer van de betaler. Dan is het een kwestie van ondertekenen en op de post doen.

Populair onder ouderen en goede doelen

Het gebruik van de acceptgiro is de afgelopen jaren sterk afgenomen. Het is een gedateerd betaalmiddel, dat niet milieuvriendelijk is en snellere digitale alternatieven heeft. Maar het betaalmiddel voorziet nog steeds in een duidelijke maatschappelijke behoefte.

Een van de redenen dat de acceptgiro voorlopig blijft bestaan, is dat nog steeds niet iedereen in Nederland een internetaansluiting heeft. Toch wordt het merendeel van de acceptgiro's linea recta overgetikt in het scherm van internetbankieren.

Slechts een op de tien wordt op papier ingevuld en teruggestuurd naar een bank. Maar dat zijn er nog steeds 19 miljoen (in 2016). Overigens waren dat er wel 21% minder dan in 2015, maar als er geen begrijpelijk alternatief is voor een bevolkingsgroep, dan zou een eventuele stop wel een probleem veroorzaken.

Een voordeel van de acceptgiro is dat hij vrij fraudebestendig is. Al kunnen er met overtikken wel fouten worden gemaakt. Online vindt er helaas meer fraude plaats, phishing bijvoobeeld. Groepen die niet handig zijn met computers, zoals ouderen, zijn hier kwetsbaar voor.

De acceptgiro door de jaren heen

De acceptgiro maakte zijn Nederlandse entree in 1977, in de vorm van een ponskaart. Dat is een kartonnen kaart, waarin ponsgaatjes zitten. Waar die gaatjes zitten, bepaalt welke informatie erop staat. Het was een van de eerste vormen van geautomatiseerde informatieverwerking.

Inmiddels zijn het geen gaatjes meer, maar acceptgiro’s bevatten nog steeds een betalingskenmerk, een 16-cijferige nummercode die automatische verwerking mogelijk maakt.

Het gloriejaar van de acceptgiro was 1995. Toen werd hij het meest gebruikt: maar liefst 300 miljoen betalingen werden ermee gedaan. In 2014 was dat nog maar 10% daarvan: 30 miljoen, en de laatste cijfers uit 2016 hebben dit alweer bijna gehalveerd: 19 miljoen.

Einde in zicht?

Toch is de acceptgiro in 2014 nog aangepast, omdat vanaf dat jaar het langere Europese rekeningnummer (IBAN) verplicht werd in het Europese en Nederlandse betalingsverkeer. Ook de BIC (Business Identifier Code) werd verplicht.

Maar naar verwachting is dit de laatste aanpassing. De acceptgiro, hoe gebruiksvriendelijk ook, past niet meer in deze digitale tijden.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›