IEXGeld

Dossiers

Profiel

Van Covfefe tot Trumpocalyps

In de rubriek What the...finance nemen we iedere week een wetenswaardig financieel begrip, afkomstig van De Financiële Begrippenlijst (dfbonline.nl), onder de loep. Vandaag: Trump-effecten.


Trump bump, Trump dump, Trumpflatie, Trumponomics, Trumpoline, Trump trade, Trumpocalyps, Trump-effect en laten we #Covfefe ook niet vergeten. Sinds Trump de president van Amerika is geworden, heeft hij niet alleen effect gehad op de wereldeconomie, er is ook een heel scala aan nieuwe begrippen rondom hem ontstaan.

Dat Trump bepaald geen blad voor de mond neemt of deze überhaupt laat nalezen is de afgelopen maanden wel duidelijk geworden. Zijn onverwachte en roekeloze uitspraken, online of offline, hebben vaak kortstondige effecten op de wereldeconomie. Hier zijn de belangrijkste Trumpinitions.

Meer What the... finance vind je hier!

Vorig jaar deed hij grote beloftes om economische groei te creëren en belastingen voor bedrijven te verlichten. Daarop vooruitlopend is de beurs omhoog gegaan (Trump Bump). Maar toen die beloftes allemaal niet uit leken te komen ontstond juist de Trump Dump, waarbij de beurzen omlaag gingen vanwege de aanhoudende onzekerheid.

Jumping on a Trumpoline!

Die onzekerheid heeft tot gevolg dat de prijzen en aandelen heen en weer kunnen gaan alsof je op een Trumpoline aan het springen bent. Oftewel: een hoge beweeglijkheid of volatiliteit. In dit verband wordt ook wel gesproken van Trumpflatie, een toename van de inflatie door het aangekondigde beleid van deze wispelturige blondie. En dat economische beleid van de nieuwe president? Dat wordt ook wel Trumponomics genoemd.

Volg je het nog, of moet ik mijn Trump card spelen? Helaas betekent Trump Trade dan weer niet dat dit ongeleide projectiel ingewisseld wordt. Het gaat hier om de effectentransacties die beleggers proberen te maken om in te spelen op het beleid van Trump. Een vrij onmogelijke zaak dus.

Al deze begrippen kunnen worden samengevat als het Trump-effect, al voelt het wellicht meer als een Trumpocalyps. Wellicht betekent Trumps #Corvfefe dat het einde der tijden nabij is. Of niet. Het einde van alle Trump slang hebben we in ieder geval vast nog niet gezien.

Lees ook: Meer rendement = meer risico. Altijd.