IEXGeld

Dossiers

Profiel

Knoop dit in je oren als je in ETF's wilt handelen

Veel ETF's kun je, net als aandelen, makkelijk kopen en verkopen. Er in handelen, eigenlijk. Wat moet je weten als je dat wilt doen? Ben Johnson, hoofd ETF-onderzoek bij Morningstar, noemt tips die je helpen op een goede en slimme manier actief in ETF's te beleggen. Dit zijn er vier.

1. Gebruik limietorders

Bij je broker kun je kiezen tussen bestens- (de laatste prijs) en een limietorder. Johnson betoogt dat je bij alles wat je koopt op de beurs een limiet moet aangeven. Dus bijvoorbeeld dat je een bepaalde ETF alleen wilt kopen op 20 euro en alleen wilt verkopen op 23 euro.

Bij een ETF waar niet veel in gehandeld wordt, kun je zomaar 21 euro voor die ETF betalen als je hem met een bestensorder aankoopt. Dus dat is een belangrijk aandachtspunt.

Lees ook: De tien goedkoopste ETF's van Nederland

2. Handel als de beurs open is

Koop je een ETF die de prestaties volgt van bijvoorbeeld de Amerikaanse S&P 500 index? Dan is het volgens Johnson het beste als je deze ETF aankoopt als er ook echt gehandeld wordt in aandelen van de S&P 500. De Amerikaanse beurs is bijvoorbeeld open van 15.30 tot 22.00 uur Nederlandse tijd.

Waarom is dat? Omdat het voor partijen die je orders uitvoeren dan makkelijker is om de prijs van de ETF in lijn te houden met de echte koers van de index. Als je buiten handelsuren een ETF koopt, dan is het moeilijker voor die partijen om een betrouwbare prijs vast te stellen.

3. Handel niet als de beurs bijna sluit of net open is

ETF's hebben even nodig om wakker te worden, schrijft het hoofd ETF-onderzoek van Morningstar. Het duurt even voordat er in alle aandelen, die in het mandje van de ETF zitten, wordt gehandeld.

Tegen het einde van de beursdag stoppen veel partijen die normaal je stukken kopen of verkopen ermee om hun risico te verminderen. Daardoor kunnen de stukken wel eens veel duurder worden. Wacht daarom met handelen tot de beurs dertig minuten open is en stop ermee een half uur voordat-ie sluit.

Check ook: Beleggen, kwanta kosta?

4. Raadpleeg een expert voordat je groot inzet

Sta je op het punt om een grote aankoop of verkoop van een ETF te doen? Het kan dan slim zijn een beleggingsexpert te raadplegen. In dit geval kan je veel op aankoopkosten besparen door even te telefoneren naar bijvoorbeeld een financieel expert of iemand anders die er veel van weet.

Lees ook: Drie kenmerken van een goed beleggingsfonds

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. [verwijderd] 24 mei 2018 21:44 0
    U schrijft dat als je een ETF koopt die de prestaties van de Amerikaanse S&P 500 Index volgt, dat je deze ETF dan aankoopt als er ook echt gehandeld wordt in aandelen van de S&P 500. Dus tijdens de openingstijden van de Amerikaanse beurs.
    Maar stel dat je een ETF wil kopen dat de MSCI World Index volgt en aan de Amsterdamse beurs wordt verhandeld, moet je dan voor het plaatsen van deze order de openingstijden van Euronext Amsterdam in de gaten moet houden of van de Amerikaanse beurs?

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

Gelijkgewogen ETF’s in trek

ETF’s waarbij alle aandelen in het mandje een gelijke weging hebben, zij... Lees verder ›