IEXGeld

Dossiers

Profiel

Neem een abonnement en bespaar

Lees je regelmatig tijdschriften of kranten en koop je die dan altijd los in de winkel? Financieel is dat niet de beste keuze. Een abonnement kan namelijk voordeliger zijn.  

Bij de meeste kranten is dit echter niet het geval, tenminste bij de weekendabonnementen. Lees je alleen in het weekend de krant en heb je daarom een zaterdagabonnement, dan ben je duurder uit dan bij aanschaf van een losse krant elke zaterdag.

Lees ook: Besparen op afronden: betaal soms met pin en soms cash

Dit is omdat de krantenuitgevers een combinatieabonnement aanbieden: één papieren krant op zaterdag en doordeweeks een digitale krant. Heb je geen interesse in die digitale kranten, dan is het bijna 2 euro per keer goedkoper om de krant los te kopen.

Wat kost 't?

Een weekendabonnement op het AD kost bijvoorbeeld 19,95 euro per vier weken. Dat is 4,99 euro per keer. Een losse zaterdagkrant kost 3 euro. Het Parool kost zelfs 20,95 euro voor vier weken, is 5,24 per papieren krant. In de losse verkoop kost de zaterdageditie van Het Parool 3 euro.

Bij tijdschriften is de prijs van een abonnement vergelijkbaar met of goedkoper dan losse nummers, als je alle nummers zou kopen. Het verschil is dat je bij een abonnement er vaak een kado bij krijgt:

  • Een los nummer Linda kost bijvoorbeeld 4,95 euro, dat is 74,40 euro per jaar. Een jaarabonnement mét korting kost 58,80 euro. Een jaarabonnement zonder korting maar mét een Drop van Nescafe Dulce Gusto ter waarde van 159,95 kost 74,40 euro.

  • Een los nummer Jan kost 5,45, dat is 59,95 euro per jaar (elf nummers). Een jaarabonnement kost ook 59,95 euro, maar dan krijg je er op dit moment wel een Oser Pro Active Blender ter waarde van 79,95 euro bij kado.

  • Een los nummer Elsevier Weekblad kost 6,95, dat is voor 50 nummers 297,50 euro per jaar. Een jaarabonnement kost 248,50 euro, maar bij een jaarabonnement zit ook Elsevier Weekblad digitaal, de app en vijf keer de Elsevier Stijl.

Lees ook: Doe je klussen in huis in de winter

Let wel op dat je abonnement niet ongemerkt wordt verlengd. Check daarom goed of het om een abonnement met stop gaat of niet. Met stop, dan stopt je abonnement na de afgesproken periode. Zonder stop, dan wordt het automatisch verlengd. 

Maak een duidelijk notitie in je agenda wanneer je je abonnement moet opzeggen, of doe het meteen na het afsluiten. Dan weet je zeker dat je op tijd bent.

Lees digitaal

Nog goedkoper is het om helemaal geen papieren magazines of kranten te kopen, maar een digitaal abonnement te nemen. Een digitaal krantenabonnement kost zo'n 2 euro voor een zaterdageditie. En via bijvoorbeeld Blendle kan je losse artikelen uit kranten en heel veel tijdschriften lezen. Je betaalt dan per artikel. Kosten tussen de 0,10 en 0,90 euro. 

Lees ook: Dubbel besparen met een doggybag

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Punten om op te letten bij het uitzoeken van een vermogensbeheerder

Staar je niet blind op de behaalde rendementen. Lees verder ›