IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dubbel besparen met een doggybag

Ga je weleens uit eten en vind je het dan ook zo’n zonde als je niet alles op hebt gegeten en gedronken? Zonde van het geld en van het eten, want alles wat jij niet op hebt gegeten wordt gewoon weggegooid. Voedsel- en geldverspilling!

In de Verenigde Staten, waar de porties groter zijn dan hier, hebben ze hier al jaren een oplossing voor. Ze vragen gewoon of ze hun overgebleven eten mee naar huis mogen nemen. In een doggybag.

De doggybag is daar ontstaan tijdens de voedseltekorten in de jaren veertig van de vorige eeuw. Mensen gaven hun restjes eten aan hun huisdieren om zo geld en eten uit te sparen. Gingen ze uit eten, dan namen ze ook de restjes mee, in eerste instantie voor hun huisdieren, maar later ook voor zichzelf.

Complimenten van de kok

In Nederland wordt het – mede door acties van Natuur & Milieu - nu ook steeds normaler om een doggybag te vragen of te krijgen in een restaurant. En dat levert een dubbele besparing op: je voorkomt voedselverspilling en je eet de dag na je restaurantbezoek bijna gratis!

Misschien vind je het lastig of gênant om te vragen, maar daar is geen enkele reden voor. Een kok heeft zijn best gedaan op het eten en wil ook niet dat de helft in de vuilnisbak verdwijnt...

Wat past in een doggybag? Een rekenvoorbeeld

Jullie gaan met z'n tweetjes uit eten en eten een driegangenmenu voor 25 euro per persoon. Vooraf een carpaccio, daarna neem jij een biefstuk en je partner een halve gegrilde kip en daarna nog een toetje.

Overgebleven carpaccio en toetjes kan je beter niet mee naar huis nemen. Maar een stuk biefstuk, gebakken aardappeltjes, een stuk kip, et cetera kan makkelijk mee naar huis.

De volgende dag kan je de aardappeltjes best weer opbakken en de biefstuk en kip warm je weer even op in de oven of je eet ze koud op een broodje. Je eet dan in het beste geval twee maaltijden voor 50 euro in plaats van één maaltijd.

Ander geschikt eten voor een doggybag (vraag het bij twijfel even aan de kok):

  • spareribs of andere ribbetjes
  • mixed grill en andere vleesgerechten
  • tonijn en zalm 
  • pizza
  • Chinees, Thais en Indonesisch eten
  • bijna alle groenten

Natuurlijk is het nog voordeliger om helemaal niet uit eten te gaan. Maar als je tóch gaat en je eet je bordje niet leeg, vraag dan een doggybag!

Lees ook: Zorg dat je altijd ingrediënten voor minstens één maaltijd in huis hebt

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›