IEXGeld

Dossiers

Profiel

Je bent rijker dan je denkt

Slim met geld om gaan betekent in de eerste plaats dat je blunders moet vermijden. Dat is het belangrijkste motto voor financial planner Ron Klaver, zowel in zijn eigen praktijk als onafhankelijk adviseur als in zijn hoedanigheid van voorzitter van de Stichting Onafhankelijke Pensioenprofessionals (OPN).

Op IEXGeld gaat Ron je de komende tijd helpen om veel gemaakte financiële fouten te vermijden.


Is pensioen wel zo belangrijk? De overheid zal ongetwijfeld ja zeggen op die vraag. De overheid wil namelijk zo min mogelijk kans lopen dat je gaat aankloppen bij de overheid zodra je pensioen te laag is.

Je werkgever zal wellicht antwoorden, dat hij graag een aantrekkelijke werkgever wil zijn met een goed arbeidsvoorwaardenpakket. Je partner zal het belangrijk vinden dat er bij jouw overlijden genoeg geld voorhanden is om de rekeningen te kunnen blijven betalen.

Stel je de vraag aan jezelf, dan vind je pensioen wellicht ook belangrijk, maar ja: wat is het nog ver weg! Toch sta je op een dag voor de spiegel en zie je die eerste grijze haar of die onvermijdelijke rimpel. En dan komt het ineens snel dichterbij. Zo loop je een grote kans dat je je pensioen pas echt belangrijk gaat vinden als de pensioendatum al veel te dichtbij is.

Check ook: Stappenplan: bereken je pensioentekort

3 miljard euro, nul resultaat

In de regel wordt pensioen als moeilijk ervaren. Daar komt ook nog eens bij dat het zelfs wetenschappelijk is aangetoond dat je hersenen zich onwillekeurig verzetten tegen al die verplichte en onverplichte pensioeninformatie die je automatisch ontvangt.

Je hersenen vinden pensioen instinctief niet belangrijk. Een zorg voor later, terwijl er dringerder zaken spelen. In de afgelopen jaren is er door allerlei instanties zichtbaar meer dan 3 miljard euro (!) uitgegeven aan vele vormen van pensioencommunicatie om ons pensioenbewustzijn te vergroten. Maar na recente metingen bleek ons pensioenbewustzijn helemaal niet te zijn vergroot. Zie daar de uitdaging voor de pensioenmarkt.

Naar mijn mening kunnen we voor de lange termijn een heel grote stap maken door te zorgen dat onze kinderen op school voortaan het vak 'Financiën' - wie er een spannender naam voor weet mag het zeggen - krijgen, waarin pensioen op een leuke manier aandacht krijgt.

Je bent rijker dan je denkt

En voor de korte termijn moeten we pensioen gewoon leuker maken. Pensioen is namelijk gewoon rekenen en dat vinden heel veel mensen wel leuk. Even een simpel pensioenrekensommetje: als je via jouw werkgever 10.000 euro aan pensioen per jaar gaat ontvangen, zit er in je pensioenspaarpot op pensioendatum maar liefst 200.000 euro.

Wordt jouw pensioen ook nog geïndexeerd, dan kun je grofweg stellen dat er per 1% inflatiecorrectie 10% meer geld in jouw pensioenspaarpot zit. Dit betekent met een jaarlijkse index van 2% een spaarbedrag van 240.000 euro. Tel hierbij ook jouw AOW uitkering van circa 10.000 euro per jaar, dan is jouw verwachte pensioeninkomen 20.000 euro. Met 2% index is die pensioenspaarpot dan al zo'n 480.000 euro groot. 

Kortom, je pensioen vertegenwoordigt - nu al - een behoorlijk bedrag en is het niet leuk om te weten dat je in feite vermogend bent? Zo klinkt het al veel interessanter om er nu al over na te denken - en misschien al actief te gaan zorgen dat dat nog meer wordt.

Lees ook: Vul je pensioen aan in 6 stappen

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Zo bereken je hoeveel je mag inleggen voor je pensioen

Belastingvoordelen stimuleren om te sparen voor je pensioen. Lees verder ›