Of Nederland ook zo hoog blijft scoren als het nieuwe pensioenstelsel wordt uitgerold, moeten we afwachten. Maar nu staat ons land nog op een begerenswaardige gedeelde vijfde plaats op de lijst van beste landen ter wereld om met pensioen te gaan. Geen podiumplaats dus, maar geen slechte score.
Noorwegen staat op de eerste plaats van de Natixis Global Retirement-index 2024. Ook Zwitserland, IJsland en Ierland gaan Nederland voor. Luxemburg staat op gelijke hoogte. Duitsland en België scoren lageraar we kunnen een lange neus trekken naar Duitsland en België, zoals te zien is in deze infographic op The Visual Capitalist: zij staan op respectievelijk plaats 9 en 19.
Opvallend is verder dat ons continent het op dit vlak heel goed doet. Van de tien beste spelers in het WK Pensioenen komen er maar liefst acht uit Europa.
Vier criteria
Maar wat bepaalt nu of je een goed pensioenland bent? De onderzoekers keken naar achttien factoren, verdeeld over vier categorieën:
- Gezondheid: zorguitgaven en levensverwachting
- Kwaliteit van leven: sanitaire voorzieningen, levensgeluk, luchtkwaliteit, milieu
- Welvaart: inkomen, inkomensgelijkheid, werkgelegenheid
- Financiën: overheidsschuld, verhouding gepensioneerden/werkenden, overheidsbestuur, politieke stabiliteit, rente, inflatie, belastingdruk e.d.
Noorwegen is volgens de onderzoekers het beste land om met pensioen te gaan. Dat is onder andere te danken aan de subcategorieën 'welvaart' en 'gezondheid'. Zo is Noorwegen een van de weinige landen waar de levensverwachting tijdens de coronapandemie is opgelopen. Naar 83,3 jaar, om precies te zijn. Ook is de werkloosheid onder de Noren laag, waardoor er weinig druk is op de sociale zekerheid.
Nederland: kampioen waterkwaliteit en sanitaire voorzieningen
Nederland is twee plaatsen gestegen. Dat komt omdat we wat zijn geklommen in de subcategorie 'financiën', ondanks de relatief hoge inflatie en rente. Maar de totaalscore op het gebied van financiën is laag: Nederland staat hier op plaats 16 van de 44. In de andere subcategorieën staan we in de top 10.
In de subcategorie 'welvaart' is ons land twee plaatsen gedaald, maar we staan nog altijd op een mooie vijfde plaats. Dat is mede te danken aan een toegenomen inkomensgelijkheid.
Op het gebied van 'gezondheid' is Nederland van de zevende naar de tiende plaats geduikeld. Dat komt vooral door de gedaalde levensverwachting. Maar op het gebied van 'kwaliteit van leven' stegen we van plaats 11 naar plaats 9. We zijn hier de absolute koploper op het gebied van waterkwaliteit en sanitaire voorzieningen.
Volgens de onderzoekers ervaart ons land tegenwind door de inflatie en hogere rente, maar onder de motorkap van de economie ziet het er goed uit en ons pensioen- en zorgstelsel zijn nog steeds sterk.
Nederland zit bovendien in de lift. Tien jaar geleden viel ons land nog buiten de top-10.
Lees ook: Pensioen opbouwen? 4 fouten