IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo bereken je hoeveel je mag inleggen voor je pensioen

Beeld: iStock

Bouw je geen of weinig pensioen op, dan is het verstandig om zelf te sparen voor je oude dag. De Nederlandse overheid stimuleert iedereen die zelf een pensioen wil opbouwen, door de inleg fiscaal aantrekkelijk te maken. Maar daar zitten wel grenzen aan.

Zo verschilt het bedrag dat je in een jaar met fiscaal voordeel mag inleggen voor je pensioen. De hoogte hiervan is afhankelijk van je financiële situatie. Concreet hangt dit af van je pensioengat, ook wel jaarruimte genoemd.

Lees ook: Heb jij een pensioengat? Let op deze alarmbellen

Zo'n gat ontstaat als je tijdens je pensioen minder te besteden hebt dan nu. Dan moet je bezuinigen, terwijl je misschien juist extra veel leuke dingen wilt doen. Een vuistregel is dat als je ongeveer 70% van wat je nu verdient later krijgt aan AOW of pensioenen, je geen pensioengat hebt.

Pensioenrekening

Is dat niet het geval? Dan is het verstandig om zelf je pensioen op te bouwen of aan te vullen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een pensioenrekening te openen bij je broker. Dit is een aparte beleggingsrekening, die je gebruikt voor je pensioen.

Dit betekent effectief dat je alles wat je op je pensioenrekening zet, pas tijdens je pensioen geleidelijk krijgt uitbetaald. Het gedeelte dat onder je jaarruimte valt mag je aftrekken van je inkomen. Van het ingelegde bedrag kun je tenminste 37,10% terugkrijgen tijdens je belastingaangifte. Bij hogere inkomens kan de teruggave zelfs oplopen tot 49,5%.

Bereken je jaarruimte

 

Maar hoe kun je berekenen hoeveel jaarruimte je hebt en dus hoeveel geld je fiscaal aantrekkelijk kunt inleggen? 

Daar zijn online meerdere tools voor te vinden, waaronder die van de Belastingdienst zelf, maar een makkelijke is bijvoorbeeld die van BrightPensioen. Na invullen van je gegevens, ontvang je een Excel-document, waarin je kunt berekenen wat je jaarruimte is. Dit kun je tot tien jaar geleden doen en dat is ook aan te raden: je kunt namelijk tot tien jaar terug aanspraak maken op belastingvoordelen bij pensioensparen.

Lees ook: Pensioen opbouwen? 4 fouten

Vul voor ieder jaar in wat je inkomen uit loondienst is geweest over dat jaar en, indien van toepassing, wat je inkomsten waren uit je onderneming. 

Heb je pensioen opgebouwd via je werkgever, dan dien je ook de Factor A in te vullen. Dit is een weergave van je pensioenaangroei en die vind je in het Uniform Pensioenoverzicht op Mijnpensioenoverzicht.nl. Vervolgens berekent de tool hoeveel jaarruimte je hebt. 

Naast 'Gestort aan lijfrente in [jaar]' kun je aangeven welk bedrag je op je pensioenrekening hebt gestort in of voor het betreffende jaar. De tool berekent dan zelf hoeveel je nog maximaal mag inleggen voor dat jaar. Uiteraard mag je altijd meer sparen voor je pensioen, maar voor het bedrag dat buiten de jaarruimte valt kun je geen aanspraak maken op belastingvoordelen.

Check ook: 5 manieren om je pensioen aan te vullen

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›