IEXGeld

Dossiers

Profiel

Pensioen opbouwen? 4 fouten

Beeld: iStock

Zelfs al ben je goed bezig met het opbouwen van een pensioen: er kan altijd een moment komen dat je een verkeerde beslissing neemt, wat direct ten koste van je pensioenpotje gaat. Wij zetten enkele misstappen op een rijtje. 

1. Te snel risico’s afbouwen

Een van de gevaren voor je pensioen, is dat je de risico’s van je beleggingsportefeuille te snel afbouwt. 

Het is geen verkeerde beslissing om wat minder risico’s te nemen en wat cash achter de hand te houden, zeker als je bang bent je baan te verliezen of als je verwacht veel kosten te moeten maken. Maar aandelen verkopen, puur om een berenmarkt te omzeilen, is vaak geen goede strategie. Je zult namelijk altijd een deel van het herstel missen. En je kunt geen geld verdienen door altijd aan de zijlijn te blijven staan. 

Bovendien moet je gaan nadenken over wanneer je weer instapt. Veel beleggers stappen dan of te laat in of ze stappen helemaal niet meer in, en dan loop je rendement mis. 

Check ook: Is dit de beste pensioenportefeuille?

Uit cijfers van Hartford Funds blijkt dat acht van de tien beste beursdagen plaatsvinden in een berenmarkt of tijdens de eerste twee maanden van een nieuwe stierenmarkt. Als je in de afgelopen dertig jaar de beste tien beursdagen zou hebben gemist, dan zou je slechts de helft van het rendement realiseren dan wanneer in die periode altijd belegd was geweest. Niemand kan voorspellen wanneer de beste beursdagen plaatsvinden.

2. In paniek verkopen

Het is een opendeur, maar goed om nog een keer te vermelden: verkoop geen aandelen uit paniek. Een recente studie van T. Rowe Price bevestigt dit opnieuw. In de studie werd gekeken naar de portefeuille van een belegger die tijdens slechte beursjaren belegd bleef en de portefeuille van een belegger die risico’s afbouwt als aandelen met 10% zijn teruggevallen en weer in de markt stapt na vier kwartalen op rij van winsten. 

Beide beleggers legden per kwartaal 2.000 dollar in tussen 1990 en 2022. Wat blijkt? Degene die belegd bleef had na 30 jaar een portefeuille van circa 1,5 miljoen, terwijl de nerveuze belegger tot nog geen 313.000 dollar kwam. 

Gaan de beurzen flink omlaag? Doe dan geen gekke dingen en blijf op je handen zitten. 

3. Te weinig risico nemen

Ben je bang om geld te verliezen en neem je liever niet al te veel risico’s? Zonde, want dit gaat ten koste van je pensioenpotje. Er zijn veel beleggers die hun portefeuille klaarmaken voor het pensioen door beleggingen te kiezen die stabiele inkomsten genereren nadat je bent gestopt met werken. Het gevaar is dat die portefeuille op een gegeven moment (te snel) vol zit met obligaties en te weinig met aandelen. 

Een oplossing is om te kijken naar hoeveel geld je nodig hebt om elk jaar in je pensioen rond te komen. Reserveer dit bedrag en zorg met de resterende middelen dat je een gebalanceerde portefeuille opbouwt, gericht op langetermijngroei. 

4. Teveel geld op de bank

Het is goed om een potje te hebben in geval van nood, zodat je in ieder geval eventuele kosten in de komende twaalf maanden kan dekken. Ben je met pensioen, dan is het verstandig om voor één tot twee jaar voldoende cash te hebben om onvoorziene kosten te dekken. Maar zorg dat je de rest van je vermogen hebt gestopt in beleggingen die renderen. Geld op de bank klinkt goed, maar kan op een betere manier worden ingezet.

Lees ook: 7 dure misverstanden over je pensioen

Gerelateerde Tools