Rentes zijn historisch laag. Op je spaarrekening krijg je vrijwel niets, maar vermogensrendementsheffing ben je wel kwijt. Niet gek als je op zoek gaat naar alternatieven, bijvoorbeeld manieren om te beleggen.
Hier wordt op ingespeeld. Producten op die veel rendement met weinig risico beloven duiken op. Dit soort kreten roept bij mij direct allergische reacties op. Tax lien is zo'n product waarbij beloofd wordt dat je snel rijk wordt zonder inspanning. Klopt dat nou echt?
Lees ook: Wat te doen bij een negatieve spaarrente?
Beleggen in belastingschuld
Allereerst: wat is tax lien precies? In de Verenigde Staten moeten huiseigenaren onroerendezaakbelasting betalen. Als een huiseigenaar niet op tijd betaalt, krijgt hij een aanmaning. Betaalt hij nog niet, dan is hij in gebreke en wordt een tax lien uitgegeven. Deze vordering - een belastingschuld dus - wordt doorverkocht, zodat de overheid alsnog zijn geld krijgt.
Degene die de tax lien koopt, heeft het onderpand van de betreffende woning als zekerheid. Als de huiseigenaar alsnog betaalt, krijgt de investeerder de boeterente. Deze boetes kunnen oplopen tot wel 36%. Betaalt de huiseigenaar niet, dan krijgt de tax lien-houder de woning. De kans bestaat dus dat je met een investering in een relatief kleine belastingschuld eigenaar wordt van een complete woning.
Lees ook: Zo maak je 7% rendement per jaar, gegarandeerd (not)
Tax lien: een sociaal alternatief?
In Nederland wordt het product aan de man gebracht via diverse financiële cursussen. Je kunt zelf aan de slag of met een groepje cursisten gezamenlijk beleggen.
Het product wordt als een sociaal alternatief neergezet, dat mensen meer tijd geeft om hun belastingen te betalen. Maar eigenlijk is een tax lien in de praktijk gewoon een vehikel om snel in het bezit te komen van een woning. Keiharde business, dus. Ik ga hier geen waardeoordeel uitspreken over de tax lien an sich, maar het product sociaal noemen gaat mij wel te ver.
Er worden gemiddelde rendementen beloofd van 20%. Nu hoeft dat niet onhaalbaar te zijn - het kan zelfs een reële rendementseis zijn - maar dat geldt dan toch vooral voor de doorgewinterde belegger die precies weet hoe die specifieke markt in elkaar zit en door schade en schande wijs is geworden.
Een beginnende particulier, die naast zijn bestaande baan zijn spaarcenten investeert in tax liens, is echt risicovol bezig. Risico en rendement gaan altijd hand in hand, zo ook hier.
Check ook: Zeven geboden voor zelfbeleggers
Andere juridische werkelijkheid
Toen ik de brochure Rijk worden zonder risico las (een uitgave van een partij die het product aanbiedt) moest ik denken aan wat een belegger me jaren geleden als tip meegaf: "Wie ver zijn winst zoekt, is zijn verlies dichtbij".
Besef dat als je belegt in tax liens, je je in een andere juridische werkelijkheid begeeft, met andere fiscale spelregels, hier acht uur vliegen vandaan. Daarnaast bevind je je in een ander valutagebied. Mocht je al beginnersgeluk hebben, als de dollarkoers de verkeerde kant opgaat, smelt die ook zo weer weg. In de genoemde brochure kom ik dergelijke risico's vrijwel niet tegen.
De indruk ontstaat dat je op een gemakkelijke manier geld kunt verdienen. De praktijk is dat je gewoon hard moet werken om een boterham te verdienen. Ook als je belegt in tax liens. Het doen van het broodnodige vooronderzoek kost namelijk veel tijd.
Lees ook: Slim om te gaan beleggen, maar ga niet over één nacht ijs