IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zeven geboden voor zelfbeleggers

Adviseurs zijn duur en beroepsbeleggers doen lang niet altijd wat ze beloven. Waarom zou je niet zelf gaan beleggen? Iedere consument heeft de middelen zelf in handen om een beleggingsportefeuille in te richten. Van realtime-beursinformatie tot goedkope handelsplatforms: aan het gereedschap ligt het niet.

Waar ligt het dan wel aan als het fout gaat? Meestal aan gebrekkige voorbereiding: gewoon maar beginnen en wat kopen. Met deze stappen vermijd je de grootste beginnersfouten.

1. Beleg met een doel

De beurs, met al zijn ups en downs en stijgers en dalers, is een dynamische wereld. Wie zelf belegt krijgt daar iedere dag mee te maken. Pas op dat je je niet willoos laat meeslepen door de verslavende carroussel van nieuws, koersreacties en aandelentips. Je belegt met een doel en voor het gros van de mensen heeft dat doel weinig te maken met wat Mario Draghi deze week heeft gezegd of hoe hoog de AEX komende vrijdag sluit.

Op welke termijn je ook bezig bent, besef te allen tijde waar je naartoe wilt en hoe lang je daarvoor hebt. Er is geen betere manier om alle hijgerige beurspraatjes - hoe onderhoudend ook - te relativeren dan je te beseffen dat het op de lange termijn maar heel weinig uitmaakt. 

2. Koop wat je snapt

Beperk je tot datgene waar je verstand van hebt. Het is niet iedereen gegeven om het overzicht te hebben over alle beleggingscategorieën in alle delen van de wereld. En al helemaal niet als je geen internationaal team van analisten tot je beschikking hebt.

Misschien geloof je hartstochtelijk dat de euro gaat dalen ten opzichte van de dollar. Maar begrijp je ook hoe de valutamarkt werkt? En met welke instrumenten je die het beste kunt bespelen? Voel je je geinspireerd door mensen die succesvol beleggen met opties? Weet je dan bijvoorbeeld wel dat je met opties ook geld kunt verliezen als je verwachting over de markt uitkomt?

Kies je speelveld daarom zorgvuldig. Zorg dat je van al je beleggingen door en door begrijpt waarom je ze hebt en wat er met ze kan gebeuren als je verwachte scenario's WEL en NIET uitkomen. Cursussen en boeken zijn er genoeg, dus onkunde mag nooit en te nimmer je excuus zijn voor slechte resultaten.

3. Formuleer een heldere strategie

Misschien niet eens het meest cruciaal voor het behalen van consistente resultaten, maar wel het onderdeel waarop je als belegger het meeste eigen inbreng hebt. Door je strategie geef je een eigen smaak aan je portefeuille. Je strategie bestaat uit de regels waarmee je je portefeuille inricht.

Welke criteria bepalen of je een aandeel of een fonds wel of niet koopt? Wanneer stap je in en wanneer verkoop je? Welke minima en maxima hanteer je voor bepaalde sectoren, regio’s of categorieen? Hoe veel en vaak handel je? Die regels moet je eigenlijk vooraf allemaal vast hebben liggen. (Aanpassen kan later altijd nog.)

Overigens hoef je zo'n strategie niet per se zelf te verzinnen, dat hebben hele volksstammen voor je ook al gedaan. Dus lees eerst eens wat voor je zelf gaat knutselen.

4. Breng je informatievoorziening op orde

Om een strategie om te zetten in een portefeuille is informatie nodig. Welke informatie dat is hangt af van je aanpak. Informatie over aandelen, asset allocatie, technische analyse, adviezen van experts, etcetera. Zorg voor bronnen die niet alleen maar eenmalig, aan het begin, beschikbaar zijn, maar die je doorlopend kunt blijven raadplegen.

En dan is er natuurlijk nog informatie over je beleggingen zelf, als ze eenmaal lopen. Je eigen handelsplatform zal op z'n minst de basiskoersinformatie kunnen geven (en vaak nog wel meer). Op diverse beurssites kun je daarnaast zelf schaduwportefeuilles of watchlists inrichten, waarna je je via alerts op de hoogte kunt laten houden over ontwikkelingen over de aandelen of fondsen die daarin zitten. Belangrijk: begin pas als je ervan overtuigd bent dat je geen cruciale ontwikkelingen volledig kunt missen.  

5. Kies het goede handelsplatform

Het transactiescherm is de machinekamer van je portefeuille; niet de plek waar de koers wordt uitgezet, maar wel de plaats waar het tempo wordt bepaald. Hoe specifieker je strategie, hoe simpeler het transactiegedeelte, want dat volgt dan min of meer automatisch uit de opgestelde regels.

Met een langetermijnportefeuile zal je minder vaak aan de knoppen hoeven zitten dan als je kort op de bal aan het spelen bent, maar ook dan kan het uitmaken welk handelsplatform je gebruikt. Bij de keuze zijn een paar zaken van belang:

  • Kosten
  • Aanbod
  • Informatie en extra's

Uiteraard moet een broker in de eerste plaats de instrumenten in het assortiment hebben die je wilt handelen. Transactiekosten drukken op het rendement, dus houd daarnaast de brokerkosten zo laag mogelijk als binnen je strategie mogelijk is.

Hulp nodig? Vergelijk alle online brokers

Voor sommige beleggers zijn lage kosten niet eens het meest zaligmakende: ook de extra tools, analysemogelijkheden en informatie die je krijgt kunnen een overweging zijn in je keuze. Of je kunt behoefte hebben aan een platform dat zich specialiseert in bepaalde producten, zoals beleggingsfondsen en indextrackers.

6. Blijf scherp

Nee, je hoeft niet hele dag naar je koersenscherm te kijken als je zelf belegt. Sterker, voor veel mensen is dat vragen om ongelukken, zie ook stap 1. Voor langetermijnbeleggers zonder complexe strategieen is eens in de paar maanden meer dan genoeg.

Maar: uit het oog mag, uit het hart niet. Wie zelf belegt wordt niet gebeld door een adviseur als het mis dreigt te gaan, dus je zult zelf scherp moeten blijven op ongewenste ontwikkelingen of benodigde aanpassingen. Maak er een gewoonte van om regelmatig te checken of je portefeuille en je doelen nog met elkaar overeen komen - en of je nog happy bent met je strategie en de invulling daarvan. 

7. Wees gedisciplineerd

Als beleggers de mist in gaan gebeurt dat lang niet altijd door een slechte strategie. Minstens even vaak zit de kneep hem in de uitvoering, die simpelweg niet consequent genoeg is. Het is slechts weinig beleggers gegeven om volledig immuun te zijn voor de psychologische druk van de markt.

Niet willen verkopen omdat een aandeel ‘ieder moment weer kan herstellen’, te vroeg winst incasseren terwijl de stijging nog maar net begonnen is, het zijn valkuilen waar iedere belegger in zijn leven meerdere malen inkukelt.

Om maar niet te spreken over de alomtegenwoordige kwaal om een mening te verwarren met blind geloof. Soms heb je gewoon ongelijk. Je zal de beleggers de kost geven die dat veel te laat - na dikke verliezen - pas durven toegeven. Stel je eigen beleggingsregels op en houd je eraan.


Aan de slag als belegger? Hier begin je!

Volgende keer verder gaan?

Sla je voortgang op en onthoud waar je gebleven bent.

Maak een gratis account aan Ben je al lid? Log in

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›