IEXGeld

Dossiers

Profiel

Gooi geen voedsel meer weg en bespaar tot 150 euro

We gooien veel te veel eten weg. Dat is niet alleen zonde en slecht voor het milieu, maar ook slecht voor je portemonnee. Volgens Milieu Centraal gooien we in Nederland ongeveer 14% van ons eten ongebruikt in de vuilnisbak, dat is 50 kilo voedsel per persoon per jaar en de waarde daarvan is 150 euro. 

De vijf meest verspilde producten zijn melk en melkproducten, brood, groente, fruit, saus (olie en vet).

Zonde van je geld toch? Daarom komt het voedingscentrum met deze drie tips om verspilling tegen te gaan:

Doe slim boodschappen.

  • Maak een planning (wat ga je wanneer eten?).
  • Maak een gedetailleerd (voorzien van hoeveelheden en wanneer je het ingrediënt nodig hebt) boodschappenlijstje en neem dit mee de winkel in.
  • Minder goed, maar een optie is om een foto van de inhoud van je koelkast en voorraadkast te maken en aan de hand daarvan boodschappen te doen. Zo zie je in ieder geval wat je nog op voorraad hebt.
  • Check voordat je iets koopt tot wanneer het product goed is.
  • Bekijk kort houdbare producten goed en koop het alleen als het er goed uitziet. 
  • Koop niet meer dan je nodig hebt (laat je niet verleiden door aanbiedingen).
  • Denk vooruit, heb je maar een klein beetje van een bepaald ingrediënt nodig, denk dan van te voren na wat je met de rest gaat doen.

Kook precies genoeg.

Hou een tijdje bij hoeveel je waarvan kookt en hoeveel er ongeveer weer de afvalbak ingaat. Bepaal aan de hand van dat overzicht hoeveel je per ingrediënt en per persoon (ongeveer) moet koken. Hier lees je de richtlijnen van het voedingscentrum.

Goed bewaren.

  • Leg gekoelde producten thuis meteen in de koelkast. Hoe je je koelkast en vriezer het beste kan indelen zie je hier
  • Maak vaste bewaarplekken voor je voorraad, zo heb je het beste overzicht.
  • Bewaar aardappelen op een koele donkere plek.
  • Bewaar vruchtgroenten (tomaat, komkommer, aubergine, paprika en courgette) en wintergroenten (wortel, knolselderij en ui) in een voorraadkast. Daar blijven ze langer goed.
  • Ander fruit bewaar je in een fruitmand.
  • Gesneden fruit en groente bewaar je in de koelkast.
  • Vlees, vis, zuivel (eigenlijk alles wat in de supermarkt gekoeld wordt aangeboden) bewaar je zelf ook in de koelkast.

Lees ook: Ruim je kamer nou eens op!


Wat doe jij?

Heb je eigenlijk geen idee hoeveel je weggooit? Milieu Centraal maakte deze weggooitest en geeft adviezen om spaarzamer om te gaan met je voedsel.

En heb je al de tips hierboven opgevolgd maar gooi je nog steeds goed eten weg? Niet doen! Opsparen en introduceer de restjesdag

Lees ook: Zorg dat je altijd ingrediënten voor minstens één maaltijd in huis hebt

Volgende keer verder gaan?

Sla je voortgang op en onthoud waar je gebleven bent.

Maak een gratis account aan Ben je al lid? Log in

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›