IEXGeld

Dossiers

Profiel

Onrust op de beurs en torenhoge inflatie: waarom gaat de goudprijs niet omhoog?

In tijden van onrust trekken beleggers zich naar veilige havens, waaronder goud. Bovendien biedt goud doorgaans een goede bescherming tegen de inflatie. Met de huidige onrust op de beurs en de extreem hoge inflatie zou je dus verwachten dat de goudprijs enorm omhoogschiet, maar niets is minder waar. Hoe komt dat?

Sinds april dit jaar is de goudprijs met circa 14% gedaald. “Rentevoeten, inflatie en recessiezorgen sturen de gedachten van beleggers en leiden tot scepsis op de markt. Goud, de veronderstelde veilige haven, heeft tot dusver echter niet kunnen profiteren”, zo merkt analist Salah-Eddine Bouhmidi van IG Nederland op in een rapport. 

Check ook: 7 vluchtheuvels bij een dalende beurs

De analist stelt dat de goudprijs historisch gezien vaak een positieve tendens laat zien tussen juli en augustus, maar dit jaar bleef die ontwikkeling uit. Sterker nog, als de goudprijs onder het zogenoemde steunniveau van $1.700 duikt, dan zou de neerwaartse trend sterk kunnen versnellen, zo waarschuwt Bouhmidi. Vrijdagmiddag koerste de goudprijs nog rond een niveau van $1.721,80. 

Twee redenen voor de terugval

Waarom profiteert goud niet van de huidige onrust? Nog niet zo lang geleden schoot de goudprijs juist omhoog door alle onzekerheden, bijvoorbeeld van maart tot augustus 2020, aan het begin van de coronacrisis. Ook recenter, tussen februari en in maart van dit jaar, schoot de prijs van $1.797 naar $2.050, nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen.

Maar sindsdien zijn de prijzen teruggevallen, terwijl de onzekerheden toenamen. Volgens Bouhmidi zijn er twee redenen voor de terugval: de stijgende rentes en een sterke dollar. Deze factoren zijn “vergif” voor de vermeende veilige haven, aldus de analist van IG.

Hogere rentes

Hoe zit dat precies? In een poging de hoge inflatie te beteugelen, zijn centrale banken wereldwijd de rentes in hoog tempo aan het verhogen. Vooral de Amerikaanse Federal Reserve grijpt flink in.

Check ook: Beleggen in goud-ETF’s: dit moet je weten

Een hogere rente pakt doorgaans niet goed uit voor de goudprijs, omdat andere beleggingen hierdoor aantrekkelijker worden. Denk aan obligaties. Inmiddels krijg je 3% rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar. Goud daarentegen biedt geen rendement: je moet het als belegger volledig van een eventuele koersstijging hebben. 

Duurdere dollar

Een andere reden voor de druk op de goudprijzen, is de aantrekkende Amerikaanse dollar. De greenback is onder beleggers momenteel populairder als veilige haven. De Amerikaanse economie groeit nog altijd harder dan in Europa, terwijl de Federal Reserve agressiever dan de Europese Centrale Bank ingrijpt om de inflatie te bestrijden.

Bovendien heeft vooral Europa last van recessievrees door de oorlog in Oekraïne, omdat de regio erg afhankelijk is van olie en gas uit Rusland. Al deze factoren dragen eraan bij dat de dollar aantrekkelijker wordt en goud wat van zijn glans verliest. 

En nu? 

Of de goudprijs op korte termijn weer de weg omhoog vindt, blijft moeilijk te bepalen. “Aangezien er ontzettend veel factoren invloed hebben op de goudprijs, is het erg lastig om de toekomstige goudkoers te voorspellen”, schrijft beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx in een analyse.

Volgens hem zit de goudprijs op korte termijn in een dalende trend, maar evengoed kan goud weer in de belangstelling komen bij beleggers indien de rentes weer wat zakken door een recessie, terwijl de inflatie relatief hoog blijft.

Ook een heropleving van het coronavirus of eventueel zelfs het apenpokkenvirus kan leiden tot nieuwe onrust en dus stijgende goudprijzen, aldus Blekemolen.

Lees ook: Biedt zilver een goede bescherming tegen inflatie?

Gerelateerde Tools