IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beleggen in goud-ETF’s: dit moet je weten

Goud wordt al eeuwen als één van de meest waardevolle metalen ter wereld gezien en alleen al daarom vinden veel beleggers het interessant om een deel van hun portefeuille te reserveren voor goudbeleggingen. 

Goud wordt vaak als veilige haven gezien. De gedachte is dat het edelmetaal in tijden van economische tegenspoed in waarde stijgt, terwijl aandelen dan flink onder druk staan. Bovendien wordt gesteld dat goud bescherming biedt tegen inflatie en daar maken beleggers en deskundigen zich de laatste tijd steeds vaker druk om.

Lees ook: Goud: een goede bescherming tegen beurspaniek?

Verderop in dit artikel gaan we nog iets dieper in op de vraag of goud daadwerkelijk bescherming biedt tegen paniek op de beurs en inflatie. 

Niet bij iedereen geliefd

Toch geeft niet iedereen de voorkeur aan goud als ‘tastbare’ belegging. Sommigen vinden bijvoorbeeld dat vastgoed veel meer voordelen biedt ten opzichte van goud, omdat er concrete en vaak stabiele inkomstenstromen uit voortkomen. Maar beleggen in vastgoed is niet voor iedereen weggelegd.

Wie meer voelt voor goud, kan al met kleine bedragen starten, onder meer dankzij indextrackers (ETF’s). 

Fysiek goud of ETF?

Je kunt natuurlijk overwegen om fysiek goud te kopen, maar erg handig is dat niet. Waar moet je het goud opslaan? En als je gaat verhuizen, hoe ga je al dat goud vervoeren? Het is makkelijker om vanachter je computer, telefoon of tablet een goud-ETF te kopen via je broker.  

Sinds de lancering van de eerste grote goud-ETF in 2004, stroomden er biljoenen euro’s naar dergelijke indextrackers. Voorafgaand aan 2004 moesten beleggers het vaak nog doen met actief beheerde fondsen, die hoge kosten in rekening brachten en bovendien moeite hadden om de goudprijzen zo goed mogelijk te volgen.

Ook zijn je posities in dergelijke beleggingsfondsen niet zo makkelijk verhandelbaar als bij ETF’s, die je vrijwel ieder moment kunt aan- en verkopen. 

Aanbod ETF’s

Als je wilt beleggen in goud-ETF’s heb je verschillende keuzes. Zo kun je kiezen voor aanbieders van indextrackers die zelf fysiek goud in bezit hebben. Bekende namen zijn de iShares Physical Gold ETC, Xetra-GOLD en Gold Bullion Securities. 

Aanbieders van dit soort ETF’s controleren iedere dag de hoeveelheid en de waarde van het goud dat in de kluis ligt. Door deze check krijgen beleggers helder inzicht in de intrinsieke waarde van de indextracker, op basis van de hoeveelheid goud die in de kluis ligt, de kosten van de tracker en eventueel van de hoeveelheid cash die de ETF-aanbieder aanhoudt. 

Iedere dag, als de beurzen open zijn, is het mogelijk om de indextrackers te verhandelen via je broker tegen de actuele spotprijs van goud. 

Goudfutures

Er zijn ook ETF-aanbieders die niet het goud zelf in bezit hebben, maar beleggen in goudfutures.

Deze manier van goudbeleggen zie je echter steeds minder vaak, omdat beleggers hierdoor erg afhankelijk zijn van het moment waarop de futures (ook wel termijncontracten genoemd) aflopen. Enkele dagen voorafgaand aan deze zogenoemde expiratiedatum worden de contracten namelijk verkocht.

Dit moet ook wel, want anders krijg je het goud daadwerkelijk fysiek geleverd. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten. De oude contracten worden dus verkocht en in ruil daarvoor worden nieuwe futures, met een looptijd verder in de toekomst, aangekocht. De expirerende futures worden dan ‘doorgerold’.

Het kan daarbij voorkomen dat de prijs voor het oude futurecontract lager ligt dan de prijs van het nieuwe futurecontract en vice versa. Dit heeft een impact op je rendement. 

Goudmijnaandelen

Tot slot zijn er ETF’s die niet de goudprijs volgen, maar goudmijnaandelen. Niet alleen kun je dan als belegger profiteren van een mogelijke stijging van de goudprijzen, maar ook van gunstige ontwikkelingen bij het bedrijf dat het goud delft.

Het nadeel hiervan is dat beleggers wel afhankelijk zijn van de prestaties van het bedrijf en dus vertrouwen moeten hebben in het bestuur van deze onderneming.  

Goudmijn-ETF’s bieden beleggers een aangename hefboom bij het beleggen in goud: als de goudprijzen snel stijgen, dan kan een mijnbouwbedrijf daar enorm van profiteren waardoor de winstgevendheid van het bedrijf exponentieel stijgt (ervan uit gaande dat onder meer de kosten gelijk blijven).

Dit werkt uiteraard ook de andere kant op: een forse daling van de goudprijs kan leiden tot veel zorgen over de levensvatbaarheid van een mijnbouwbedrijf. Hierdoor kan de beurswaarde van een mijnbouwbedrijf veel sneller dalen dan de goudprijs. 

Hier moet je op letten

Goud wordt zoals we al aangaven vaak een veilige haven genoemd, een belegging die bescherming biedt in tijden van economische onrust. Het was dan ook geen verrassing dat kort na het uitbreken van de coronacrisis de goudprijzen tot recordniveaus stegen.

Maar het is niet gezegd dat de goudprijzen daadwerkelijk altijd aantrekken bij onrust, zoals bleek op het dieptepunt van de kredietcrisis in 2008/2009. Desondanks volgen de goudprijzen doorgaans een ander patroon dan de aandelenmarkten, waardoor goudbeleggingen alsnog een goede bescherming kunnen bieden tegen onrust op de beurzen. 

Of beleggen in goud ook werkelijk bescherming biedt tegen inflatie, daarover zijn de meningen verdeeld. Volgens analisten van Bank of America biedt goud wel degelijk een bescherming tegen koerscorrecties en inflatie, maar alleen op heel lange termijn. Er zijn decennia geweest waarbij de hedge niet werkte.

Niet als hoeksteen van je portefeuille

Goud staat in tegenstelling tot aandelen en obligaties niet bekend als een belegging die de basis vormt van je portefeuille. Dit heeft mede te maken met het speculatieve karakter ervan. Vaak wordt door deskundigen dan ook aanbevolen om niet meer dan 20% van je beleggingsportefeuille in te richten met ‘alternatieve’ beleggingen als goud.

Tegelijk moet de positie wel groot genoeg zijn om het beschermende effect voor je portefeuille te kunnen zijn. Anders schiet een belegging in goud een beetje zijn doel voorbij.    

Houd ook rekening met de kosten of de ‘expense ratio’ van een ETF. Bij diverse brokers kun je eens per maand kosteloos een indextracker aan- of verkopen, maar dat geldt niet voor alle trackers. Duik dus goed in de kosten voordat je een ETF aankoopt. Vooral bij grondstoffen-ETF’s kunnen deze kosten wat hoger liggen dan wat je gewend bent van ETF’s.

Check ook: Zo profiteer je van de goudkoorts

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›