IEXGeld

Dossiers

Profiel

7 vluchtheuvels bij een dalende beurs

Bearmarkten horen erbij.Het is makkelijker om stand te houden in een storm als je een goed gespreide portefeuille hebt en belegt voor de lange termijn. Zeven beleggingen waarop mogelijk nog winst valt te behalen.

2022 is tot nu toe geen best beursjaar. Door de problemen in de wereldwijde toeleveringsketens, lockdowns in China, de fors oplopende inflatie, renteverhogingen en de oorlog in Oekraïne zien veel beleggers het somber in.

De AEX-index staat inmiddels bijna 15% in de min. Elders is het niet veel beter. Zo staat op Wall Street de S&P 500 13,5% onder water. De Amerikaanse technologie-index Nasdaq is zelfs met 21% gekelderd.

Paniekverkopen

Berenmarkten zijn niet ongewoon. In de afgelopen eeuw zijn er meer dan 25 geweest en de meeste duurden minder dan een jaar.

Check ook: 'Sell in May'... Is het slim om nu je aandelen te verkopen?

Veel beleggers hebben de neiging om dan in paniek al hun aandelen te verkopen, maar dat leidt vaak tot grote verliezen. Diversificatie helpt vaak beter om op koers te blijven als de aandelenmarkten omlaag gaan. De Amerikaanse beleggingswebsite InvestorPlace zette zeven beleggingen op een rij waarmee je in een neergaande markt mogelijk nog wél wat winst kunt behalen.

Tijdens een bearmarket kunnen beleggers bescherming zoeken in diverse beleggingscategorieën. Gecgil geeft 7 tips waarmee mogelijk winst te halen valt in een bearmarket.

1. Blue chips

Blue chip-aandelen zijn de meest waardevolle bedrijven van de aandelenmarkt. Het gaat om grote gevestigde, winstgevende multinationals die vaak al tientallen jaren bestaan. De meeste bedrijven in de Dow Jones-index zijn blue chips. Maar ook in Nederland zijn ze te vinden. Denk bijvoorbeeld aan Shell, Unilever of Ahold Delhaize.

Het zijn vaak ook duurzame dividendbetalers, dus ben je op zoek naar dividendinkomsten, dan moeten blue chips zeker bij jou op de radar staan.

Lees ook: Dividend: mooi meegenomen, maar trap niet in deze valkuil

Hoewel veel blue chips niet aan de koersdalingen van de afgelopen maanden hebben weten te ontkomen, zijn de verliezen vaak wel wat beperkter. Bovendien kan de daling een koopkans betekenen. InvestorPlace tipt een aantal blue chips, waaronder IBM, Pfizer en Walmart.

2. Healthcare-aandelen

In tijden van recessie komen vaak defensieve aandelen in beeld. Neem bijvoorbeeld de gezondheidszorg. Dat is een sector die tamelijk resistent is tegen marktdalingen. De vooruitzichten zijn ook gunstig, want vanwege de vergrijzing en de oplopende levensverwachting blijven de kosten voor de gezondheidszorg stijgen.

Verwacht wordt dat de wereldwijde uitgaven aan geneesmiddelen tegen het jaar 2030 zullen zijn gestegen tot gemiddeld meer dan 10% van het wereldwijde Bruto Binnenlands Product (BBP). Daarnaast wordt nagedacht over vaccinatie van jonge kinderen tegen covid-19, en ook dat biedt kansen voor beleggers. Moderna heeft goedkeuring van zijn vaccin voor dat doel al aangevraagd, en de verwachting is dat Pfizer zal volgen.

InvestorPlace tipt daarnaast Abbvie, Merck en Thermo Fisher Scientific.

3. Grondstoffen

Hoewel de aandelenmarkten flink onder druk staan, verwachten analisten dat we aan het begin staan van een langdurige structurele bullmarkt voor grondstoffen. De Wereldbank wijst op de impact van de Russische invasie in Oekraïne op deze markt. Veranderingen in de mondiale productie-, handels- en consumptiepatronen kunnen de grondstoffenprijzen tot eind 2024 op een historisch hoog peil houden. Bovendien voeren die hoge grondstoffenprijzen de inflatiedruk wereldwijd nog verder op.

Ruwe olie wordt momenteel verhandeld tegen $100 per vat. En de Dow Jones Oil & Gas Index is sinds 1 januari met meer dan 45% gestegen. Ook hebben voedselgrondstoffen en meststoffen, die afhankelijk zijn van aardgas als productiemiddel, de grootste prijsstijgingen sinds 2008 gekend. Zo wordt door veel experts verwacht dat de tarweprijzen met meer dan 40% zullen oplopen en in 2022 een recordhoogte zullen bereiken.

Ook edelmetalen staan bekend als een veilige haven in tijden van onzekerheid op de financiële markten. Hierbij moet je niet alleen denken aan goud en zilver, maar ook aan bijvoorbeeld koper, platina, palladium, nikkel en zink.

Lees ook: Kun je je met zilver goed indekken tegen inflatie?

Grondstoffen bieden niet alleen een effectieve bescherming tegen inflatie, maar helpen ook de portefeuilles van beleggers te diversifiëren dankzij hun lage correlatie met aandelen.

Tips voor blootstelling aan de grondstoffensector zijn bijvoorbeeld Archer Daniels Midland, Barrick Gold, Newmont, Rio Tinto, Freeport McMoRan en BHP.

4. Vastgoed

Beleggen in onroerend goed is een andere optie om je spaargeld te beschermen tegen inflatie of volatiele markten. Het zorgt bovendien voor een consistent inkomen over een lange periode.

Investeren in vastgoed kan op verschillende manieren. Je kunt zelf onroerend goed kopen, maar dat is vrij prijzig. Bovendien ben je dan niet goed gespreid.

Een eenvoudiger manier om blootstelling aan de vastgoedmarkt te krijgen is via vastgoedaandelen. Bekende vastgoedfondsen zijn bijvoorbeeld Eurocommercial Properties, Wereldhave, Unibail-Rodamco-Westfield (winkels), Vonovia (woningen), Aedifica (zorgvastgoed), CTP en WDP (logistiek vastgoed).

5. Nutsbedrijven

Nutsbedrijven vormen doorgaans een defensief en minder volatiel deel van een aandelenportefeuille. Ze leveren elektriciteit, aardgas, water en rioleringsdiensten. Ongeacht de economische cyclus zijn de diensten van die bedrijven hard nodig: ook in een crisis moeten de lampen immers blijven branden.

Deze markten zijn vaak sterk gereguleerd. De beleggingen worden gezien als stabiel, met een laag risico. Nutsbedrijven staan bekend om hun bescheiden maar gestage groei en bovengemiddelde dividendrendementen.

De vooruitzichten voor nutsbedrijven zijn de afgelopen paar jaar aanzienlijk verbeterd, onder meer door de transitie naar duurzame energie. Als gevolg daarvan wordt er flink geïnvesteerd in de nutssector om de wereldwijde doelstellingen voor het CO2-arm maken van de economie te bereiken. Voorbeelden van nutsbedrijven zijn RWE en E.ON, maar ook EDF en Engie.

6. Crypto's

2022 is tot nu toe een moeilijk jaar geweest voor de cryptomunten. De markt is erg volatiel en bitcoin en ethereum kijken tegen forse koersdalingen op jaarbasis aan. Vooral stablecoins, zoals terraUSD en recentelijk ook tether, hebben het zwaar, omdat de munten minder stabiel blijken dan altijd was voorgespiegeld.

Dit wil je ook weten: Bieden crypto's bescherming tegen een aandelencrash?

Analisten denken dat veel digitale valuta's het op de lange termijn niet zullen redden, zoals eigenlijk met elke nieuwe technologie het geval is. Maar er zullen ongetwijfeld ook crypto's zijn die het wél gaan redden.

Ook voor deze markt geldt dat spreiding helpt om stormen te doorstaan. Cryptobeleggers doen er verstandig aan om een mix in hun portefeuille aan te brengen van marktleiders. snelgroeiende nieuwe crypto's, gedecentraliseerde financiële munten en stablecoins. Daarnaast helpt periodiek beleggen om de aanschafprijs te middelen.

Lees ook: Crypto-portefeuille opbouwen? 7 tips om te spreiden

7. Kunst

Een vorm van alternatieve beleggingen is te vinden op de kunstmarkt. De prijzen voor kunst vertonen een lage correlatie met andere beleggingen en dat kan in een dalende markt van pas komen.

Kunst dient ook als waardeopslag in periodes van hoge inflatie. Nu het aantal vermogende particulieren wereldwijd toeneemt, kunnen de prijzen die betaald worden voor kunstwerken enorm stijgen. Onderzoekers van Deloitte verwachten dat kunstbeleggingen tegen 2026 met meer dan 40% in waarde kunnen stijgen.

Check ook: 33 redenen om niet te beleggen