IEXGeld

Dossiers

Profiel

Biedt zilver een goede bescherming tegen inflatie?

Naast goud wordt ook zilver door veel beleggers beschouwd als een mooie hedge tegen inflatie. Is dat beeld terecht? En op welke manieren kun je in zilver beleggen?

In onzekere beurstijden en bij een oplopende inflatie zoeken veel beleggers hun toevlucht tot goud. Daarvoor zijn verschillende redenen. Het is een tastbare belegging, die niet zomaar in rook kan opgaan door een crisis of het faillissement van een bank.

Bovendien wordt het edelmetaal algemeen geaccepteerd als betaalmiddel en is het zeldzaam: anders dan bij bankbiljetten kan het aanbod niet met één druk op de knop toenemen. Die schaarste heeft een prijsopdrijvend effect en dat is fijn als de inflatie toeneemt, zoals nu.

Check ook: Do's en don'ts om in te beleggen als de inflatie oploopt

Of goud ook echt een goede inflatiehedge is, valt te bezien, want goud maakt die reputatie niet altijd waar. Maar veel beleggers zetten het metaal hier wel voor in.

Een wat minder bekende inflatiehedge is zilver. Is dit een interessant alternatief?

Wat zijn de voordelen van zilver boven goud?

Zilver is letterlijk het goedkopere broertje van goud. Voor één ounce goud (31,103 gram) moet je nu circa $1971 betalen en voor zilver slechts $25. Dat maakt zilver voor een grotere groep beleggers bereikbaar.

Een ander pluspunt is dat zilver breder inzetbaar is. Behalve voor sieraden en als belegging kent goud nauwelijks toepassingen, terwijl zilver ook wordt gebruikt in bijvoorbeeld zonnepanelen, chips, elektronica en batterijen.

Juist op dit terrein zien grondstoffenanalisten van Bank of America het zonnig in. De vraag naar zilver door fabrikanten van zonnepanelen en elektrische auto's zit in de lift, zo schreven ze onlangs. Tegelijkertijd neemt de productie van zilver af.

Door die combinatie van een toenemende vraag en een stagnerend aanbod, kan de zilverprijs dit jaar oplopen naar circa $32,50 per ounce, zo verwacht de zakenbank. Ten opzichte van de huidige koers betekent dat een opwaarts potentieel van maar liefst 30%.

... en de nadelen?

Omdat bijna de helft van de vraag naar zilver voor industriële toepassingen is, heeft dit metaal wel een meer cyclisch karakter dan goud. Als de economische groei afvlakt, is de kans groot dat ook de zilverprijs hierdoor onder druk komt. Dat maakt dit metaal wat minder geschikt als middel om diversificatie in je beleggingsportefeuille aan te brengen dan goud.

Zilver is bovendien minder zeldzaam: er wordt veel meer van gewonnen dan van goud.

Een ander belangrijk verschil is dat je over zilverbaren 21% BTW moet betalen, terwijl goudbaren in de eurozone hier sinds 1998 van zijn vrijgesteld (waarover later meer). De eurolanden willen met deze vrijstelling oneerlijke oncurrentie tussen lidstaten tegengaan en goud als financieel instrument stimuleren. Dat is natuurlijk gunstig voor goudbeleggers.

Welke andere risico's zitten er aan een belegging in zilver?

Verder kleven er aan zilver nog wat risico's die ook voor goud gelden. Zo is een belegging in dit metaal eigenlijk ook een belegging in dollars, omdat de zilverprijs is genoteerd in dollars. Als de Amerikaanse munt in waarde stijgt, pakt dat ongunstig uit, omdat de zilverprijs dan vaak daalt.

Lees ook: Zo bescherm je je pensioen tegen inflatie

Een ander nadeel van een belegging in zilver is dat je rendement volledig afhangt van de zilverprijs. Je ontvangt namelijk geen rente (zoals bij obligaties) of dividend (zoals bij aandelen).

Gaan de goud- en zilverprijs gelijk op?

Hoewel beide metalen worden gebruikt als veilige-havenbelegging bewegen de prijzen niet simultaan. Dit kun je checken met de zogeheten goud/zilver-ratio, die de waardering weergeeft van goud ten opzichte van zilver.

Op dit moment staat deze ratio op circa 79. Dat betekent dat voor een ounce goud 79 keer meer wordt betaald dan voor dezelfde hoeveelheid zilver. Dat is vrij hoog in historisch perspectief.

In den beginne, tijdens het Romeinse keizerrijk, was dit cijfer een stuk lager: 12, zo blijkt uit een analyse van de Amerikaanse website Investopedia. In de eeuwen erna heeft het verhoudingsgetal een gestage opmars ingezet. In de twintigste eeuw kwam de ratio uit op gemiddeld 47 en in het afgelopen twintig jaar schommelde deze grofweg tussen de 50 en 70.

In maart 2020, vlak na de uitbraak van de coronacrisis, schoot de ratio zelfs even omhoog tot boven de 120. Dat is niet zo verwonderlijk. Tijdens recessies en periodes van onzekerheid loopt de goud/zilver-ratio vaak op, omdat goud nu eenmaal meer status heeft als veilige haven dan zilver.

Een historisch hoge goud/zilverratio duidt erop dat zilver is ondergewaardeerd ten opzichte van goud; of dat goud is overgewaardeerd ten opzichte van zilver. 

Hoe kan ik in zilver beleggen?

Heb jij het gevoel dat de zilverprijs verder kan stijgen, dan zijn er verschillende manieren om daar een graantje van mee te pikken.

Fysiek goud: koop liever munten dan baren

De meest tastbare belegging is de aankoop van een zilverbaar of zilveren munten. De keuze tussen die twee is niet zo ingewikkeld, omdat voor deze beleggingen een verschillend fiscaal regime geldt.

Zoals gezegd wordt over zilverbaren 21% BTW geheven. Koop je bijvoorbeeld een zilverbaar van 250 gram ter waarde van €240, dan moet je hierover maar liefst €50 BTW betalen. Dat drukt natuurlijk enorm op je rendement.

Zilveren munten daarentegen vallen onder de margeregeling. Dit betekent dat de munthandelaar alleen BTW hoeft te berekenen over de winstmarge. Om die reden verkiezen veel beleggers munten boven baren.

Lees ook: Cryptobeleggen als bescherming tegen inflatie?

Een nadeel van fysiek zilver is wel dat je het veilig moet bewaren, om te voorkomen dat je kostbare munten of baren in verkeerde handen komen. Dat kan de nodige kosten met zich meebrengen als je thuis geen goede kluis hebt. Ook kunnen de transactiekosten aardig in de papieren lopen, omdat de verzendingen moeten worden verzekerd.

ETF: minder rompslomp en transparante prijsvorming

Deze rompslomp kun je vermijden door een indextracker te kopen, ook wel exchange traded fund (ETF) genoemd. Dat is een beleggingsfonds dat meebeweegt met de waarde van de zilverprijs of het verloop van een zilverindex.

Wil je iets meer spreiding in je portefeuille aanbrengen, dan kun je ook kiezen voor een tracker die een index volgt waarin meer (edel)metalen en eventueel ook andere grondstoffen zijn opgenomen.

Een groot voordeel van een indextracker is dat de prijsvorming heel transparant is: het product volgt immers één op één een index of een grondstofprijs, waardoor je precies weet wat je rendement is. Wel moet je daar nog de kosten van af trekken. Die heb je niet bij een fysieke belegging, maar daar staan - zoals gezegd - weer andere kosten tegenover.

Mijnbouwaandelen: meer correlatie met de beurs

Je kunt ook wat minder direct in zilver beleggen, door te stappen in mijnbouwaandelen of beleggingsfondsen (of indextrackers), die zich op deze sector toeleggen.

Besef wel dat hier vaak sprake is van een positieve correlatie met de aandelenmarkt: als de beurs klapt, is er een grote kans dat ook mijnbouwaandelen onderuit gaan. Terwijl je waarschijnlijk juist in zilver wilde beleggen uit het oogpunt van diversificatie.

Ook spelen bij de waardering van mijnbouwaandelen nog meer elementen een rol, zoals de winstmarge, concurrentiepositie en de kwaliteit van de bedrijfsvoering. Daar moet je je goed in verdiepen, want het ene mijnbouwbedrijf staat er beter voor dan het andere. Bovendien moet je bedenken dat veel mijnbouwbedrijven in (politiek) instabiele landen zitten, wat extra risico's met zich meebrengt.

Is zilver een verstandige belegging?

Zilver kan een mooie hedge zijn tegen een oplopende inflatie en zorgen voor extra spreiding in je portefeuille. Maar gezien alle bovengenoemde risico's is het wel verstandig om een eventuele belegging in zilver beperkt te houden.

Wil je het risico op koersdalingen indammen, dan is het bovendien slim om gespreid in te leggen.

Check ook: Beleggen in goud-ETF’s: dit moet je weten

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Britse beleggingen flink afgestraft: ligt hier een koopkans?

... of kunnen we beter even wachten? Lees verder ›