IEXGeld

Dossiers

Profiel

ETF’s die één aandeel volgen: goed idee of een hype?

Het idee van een ETF is dat je in een mandje aandelen of obligaties belegt, waardoor je direct een brede spreiding hebt. Fondshuis AXS Investments pakt het anders aan en komt met ETF’s die slechts één aandeel volgen. Wat moet je over deze indextrackers weten? En gaat het hier om een hype of zullen meer ETF-aanbieders volgen? 

AXS bracht recent diverse indextrackers op de Amerikaanse markt, waarmee beleggers kunnen speculeren op de dagkoersen van individuele aandelen.

Flinke hefboom

De indextrackers gebruiken een hefboom via exotische instrumenten als derivatencontracten, waardoor beleggers als het ware een superlong- of shortpositie kunnen opbouwen in PayPal, Pfizer, Nike, Tesla of Nvidia.

Lees ook: Twee interessante ETF's om in te spelen op de onrust op de beurzen

Goed gegokt? Dan kan een kleine bijdrage al tot grote winsten leiden. Een long-ETF zal op een goede dag sneller stijgen dan het onderliggende aandeel, terwijl de short-ETF’s juist harder kunnen dalen. 

Om een voorbeeld te noemen: vorige week maandag steeg het aandeel Pfizer met 1,1%, terwijl de long Pfizer-ETF met 2,4% steeg en de short-ETF juist met 2,3% daalde.

Enorme risico’s

Dat klinkt goed, maar er kleven wel enorm hoge risico’s aan de indextrackers. Zet je in op de verkeerde ETF’s, dan kan je verlies beduidend groter zijn dan wanneer je zelf direct in het aandeel zou zitten. 

AXS zegt dan ook dat de ETF’s zich vooral richten op beleggers met een kortetermijnvisie. “De indextrackers zijn niet bedoeld voor beleggers die niet van plan zijn om hun portefeuille op dagbasis te monitoren en te beheren”, aldus het fondshuis.

“Voor periodes langer dan een dag verliezen de indextrackers al geld als de onderliggende aandelen niet of nauwelijks bewegen. Beleggers kunnen in een dag de gehele waarde van hun positie zien verdampen”, zo waarschuwt AXS.

... en geen diversificatie

Volgens het fondshuis gaan de ETF’s gepaard met unieke en complexe risico’s en bieden ze niet de diversificatie die je doorgaans van indextrackers mag verwachten. 

Beleggers die ETF’s met slechts één aandeel in het mandje kopen, dienen dus zeer voorzichtig te zijn. En hoewel in dit geval de Amerikaanse toezichthouders groen licht hebben gegeven voor de ETF’s, zijn ze er niet erg blij mee.

Check ook: Zo bouw je een ETF-portefeuille op

“We vrezen dat deze ETF’s nieuwe en grote risico’s met zich meebrengen voor beleggers en de financiële markten”, aldus SEC-commissaris Caroline Crenshaw. “Het rendement over een langere periode kan significant lager zijn dan prestaties van het onderliggende aandeel. Vooral in volatiele markten zullen deze effecten zichtbaar worden”, aldus Crenshaw. 

Blijf spreiden

“Hoe bekender beleggers worden of hoe meer successen zij boeken met deze ETF’s, hoe groter de kans dat zij minder redenen zien om te spreiden”, zo waarschuwt analist Bryan Ting van Dimensional Fund Advisors. “Dit kan leiden tot grote verliezen. Er zijn genoeg onderzoeken die aantonen dat individuele aandelen ondermaats presteren. Slechts een vijfde van alle aandelen blijft overeind en kan over een periode van 20 jaar bovenmaats presteren”, aldus Ting. 

In Nederland zijn de nieuwe ETF’s van AXS nog niet te verkrijgen, maar in Europa zijn er al sinds 2018 wel andere indextrackers in de markt die slechts één aandeel volgen. Het blijft zeer de vraag of er op lange termijn echt interesse is in dergelijke indextrackers. Er zijn namelijk voldoende andere manieren om te speculeren op het koersverloop van aandelen. Daar zijn ETF’s niet voor nodig. 

Check ook: Hoe kies ik het beste beleggingsfonds?

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.