IEXGeld

Dossiers

Profiel

Deze ETF’s doen niet mee aan de aandelenrally

Beeld: iStock

Veel aandelenmarkten zijn het nieuwe jaar goed begonnen. Vooral de grote Amerikaanse technamen waren goed voor een groot deel van de winsten. Maar niet álles gaat omhoog. 

Er zijn diverse ETF’s die hun matige prestaties uit 2023 in de eerste maand van dit jaar een vervolg gaven. Vijf indextrackers, verdeeld over drie categorieën springen er in het bijzonder uit in negatieve zin. Wij lichten ze uit. 

1. China-ETF’s

De Chinese aandelenmarkten hebben een zwaar 2023 achter de rug en het tij lijkt niet te keren als we kijken naar januari. De CSI 300-index, met daarin de driehonderd grootste in Shanghai genoteerde aandelen, verloor alleen al in januari 6,3% en koerste rond het laagste niveau in vijf jaar.

Er zijn zorgen in de markt dat de recente steunmaatregelen van de Chinese overheid niet voldoende zijn om de kwakkelende economie van het land erboven op te helpen. Het vertrouwen van beleggers in het land zakte tot een dieptepunt, nadat het economisch herstel na de coronacrisis uitbleef. En dan zijn er ook nog de vele problemen rond de Chinese vastgoedsector. 

ETF’s als de Invesco Golden Dragon China en de Invesco China Technology werden in januari flink geraakt en daalden tot wel 21%. Voor sommige indextrackers markeerde dit de slechtste beursmaand sinds 20211. 

2. Elektrische auto’s

Aandelen van elektrische autobouwers hadden het in de eerste maand van 2024 eveneens moeilijk. Zo verloor Tesla bijna een kwart van zijn waarde, na tegenvallende kwartaalcijfers. Ook concurrenten zagen hun koers onder druk staan en daarmee ook de nodige ETF’s met een grote blootstelling aan de sector voor elektrische auto’s. De First Trust Nasdaq Clean Edge Green Energy en de Global X Lithium & Battery Tech ETF verloren tot 18%. 

Ook geen verrassing is het verlies van de ARK Innovation ETF van Cathie Wood van 13%. Niet alleen Tesla heeft een zware weging in het mandje, maar ook cryptobeurs Coinbase, dat eveneens een kwart van zijn waarde verloor in januari. Maar Wood lijkt nog wel vertrouwen te hebben in Tesla. Zij kocht voor circa 20 miljoen dollar aan Tesla-aandelen bij voor haar ETF. 

3. Duurzame energie

De hogere rentes deden duurzame beleggingen weinig goeds in het afgelopen jaar. Dat beeld was in januari niet anders. De Invesco Solar ETF verloor krap 21% afgelopen maand, de grootste daling in één maand sinds maart 2020. De iShares Global Clean Energy ETF gaf 11% prijs.

In de markt zijn er zorgen dat als Donald Trump opnieuw president van de Verenigde Staten wordt, hij diverse door Joe Biden ingevoerde milieumaatregelen zal terugschroeven, waaronder de Inflation Reduction Act, die $369 miljard aan subsidies en belastingvoordelen biedt voor bedrijven die actief zijn in duurzame energie. 

De slechts presterende ETF’s van januari:

Dit zijn de slechtst presterende ETF's van vorige maand:

  • YieldMax TSLA Option Income Strategy ETF (-24,8%)
  • Invesco China Technology ETF (-19,0%)
  • Invesco Solar ETF (-19,0%)
  • Global X Lithium & Battery Tech ETF (-16,8%)
  • First Trust Nasdaq Clean Edge Green Energy Index Fund (-15,9%) 

Lees ook: Hoe kies ik het beste beleggingsfonds?

 

Gerelateerde Tools