IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo bouw je een ETF-portefeuille op

Indextrackers zijn immens populair in de beleggingsportefeuilles van vele particuliere beleggers. De kosten zijn laag, het aanbod is enorm en je bent direct breed gespreid. Wil je een portefeuille opbouwen met alleen maar ETF’s? Dat is nog niet zo gemakkelijk, alleen al omdat je de keuze hebt uit duizenden verschillende indextrackers. Waar moet je beginnen? 

Er zijn veel redenen te bedenken om een portefeuille op te bouwen die volledig bestaat uit indextrackers. Net als bij een beleggingsfonds, bestaat een ETF uit een mandje individuele beleggingen. Het verschil met traditionele beleggingsfondsen is evenwel dat je in principe altijd kunt handelen in een ETF. Bij een beleggingsfonds kan dat soms één keer per dag, op het moment dat de handelsdag voorbij is.

Lees ook: 5 opmerkelijke feitjes over indexbeleggen

Ook zijn de kosten van een ETF lager, omdat de indextracker niet actief wordt beheerd door een fondsbeheerder. Bij sommige brokers, waaronder Degiro, is het zelfs mogelijk om eens per maand bepaalde ETF’s zonder kosten aan te schaffen of te verkopen. 

Spreiding

Misschien wel de belangrijkste reden om voor een ETF te kiezen boven individuele aandelen, is spreiding. Koop je een ETF die de financiële sector volgt, dan krijg je een mandje met aandelen van banken en verzekeraars. Je hoeft ze dus niet zelf uit te zoeken, hetgeen tijd bespaart, en je hebt direct een brede spreiding. Daardoor neemt ook de bewegelijkheid van je belegging af, als er bepaalde aandelen in de ETF een koersval maken. 

Indextrackers bieden ook interessante mogelijkheden om een positie op te bouwen andere beleggingsklassen, zoals grondstoffen, valuta of vastgoed. 

De juist ETF uitzoeken

Om erachter te komen welke indextrackers het beste bij jou passen, zijn er diverse factoren om rekening mee te houden. Kijk bijvoorbeeld eerst naar de samenstelling van de indextracker.

Baseer je keuze niet alleen op de naam van de index. Een vastgoed-ETF van de ene aanbieder, hoeft niet hetzelfde te zijn als die van de ander. Wellicht heeft de ene indextracker een focus op Aziatisch vastgoed, terwijl de andere zich vooral richt op Europees vastgoed. Iedere aanbieder kan haar eigen selectiecriteria bepalen en die keuze is uiteraard van invloed op je rendement. Ook is het land waar de ETF gevestigd van invloed op het dividend dat je uitgekeerd krijgt. 

Hoewel resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst, is het belangrijk om de verschillende indextrackers te vergelijken op basis van de prestaties in de afgelopen jaren. En hoewel de kosten van ETF’s vaak laag zijn, kan het bovendien geen kwaad om daar ook even naar te kijken. Soms lopen de kosten toch wat uiteen, zeker bij ETF’s die een heel specifieke sector volgen.

Verder is het goed om na te gaan hoeveel geld er in de index is gestopt (of in andere woorden, hoeveel geld de ETF-aanbieder in beheer heeft). Is er weinig geld in kas, dan is het mogelijk dat een aanbieder omvalt en dat de indextracker wordt geliquideerd.

Kijk ook naar de dagelijkse handelsvolumes en de bied/laat-spread. Lage volumes beteken doorgaans beperkte liquiditeit, waardoor het moeilijker wordt om in of uit te stappen.

Portefeuille stap voor stap opbouwen

Overweeg je een portefeuille op te bouwen met enkel ETF’s, dan kun je de volgende stappen nemen. 

  • Bepaal je allocatie

Zet je beleggingsdoelen op een rijtje, samen met hoeveel risico je wilt nemen en de verwachtingen van je rendement. Bepaal je beleggingshorizon: hoe langer die is, hoe meer risico je kunt nemen.

Bovendien moet je je afvragen of je behoefte hebt aan periodieke uitkeringen, bijvoorbeeld in de vorm van dividend. Dit bepaalt of je bijvoorbeeld meer dividend-ETF’s of fixed-income ETF’s aan je portefeuille wilt toevoegen. 

Heb je eenmaal bepaald hoe je je portefeuille wilt opbouwen, dan kun je gaan nadenken over het implementeren van je strategie. 

  • Implementeren van je strategie

Het mooie van ETF’s is dat er een indextracker bestaat voor vrijwel iedere sector of index waar je interesse in hebt. Bekijk de verschillende mogelijkheden en bepaal welke het beste overeenkomen met je allocatiestrategie. 

Hoewel je niet moet proberen de markt te timen (dat lukt niemand structureel), is timing wel belangrijk. Koop je ETF’s niet allemaal in één keer. Probeer bij dipjes te kopen en doe dit gedurende een periode van bijvoorbeeld drie tot zes maanden. Afhankelijk van je strategie, kun je uiteraard ook iedere maand blijven bijkopen. 

Wil je een fors verlies op je ETF’s voorkomen, dan kun je overwegen een stoploss in te stellen, bijvoorbeeld 20% onder je aankoopprijs. Wint de ETF aan waarde, dan zet je de stoploss steeds iets hoger. 

  • Houd je portefeuille bij

Bekijk minstens één keer per jaar de prestaties van je portefeuille. Belastingtechnisch, kan het voor de meeste beleggers handig zijn om dit moment aan het begin of aan het einde van ieder kalenderjaar in te plannen. Bekijk de prestaties van de ETF en vergelijk deze met die van de onderliggende benchmark.

Lees ook: Je portefeuille herbalanceren: een must

Het verschil, ook wel de tracking error genoemd, zou niet groot mogen zijn. Is het verschil wel groot, dan zou je kunnen overwegen de ETF in te ruilen voor een soortgelijke indextracker van een andere aanbieder. 

Houd je portefeuille in balans, zodat deze blijft passen bij de visie die je voor ogen hebt. Zijn je vastgoed-ETF’s flink in waarde gedaald, dan kun je overwegen om bij te kopen om de balans weer op orde te krijgen. Is een bepaalde ETF flink gestegen, overweeg dan juist om af te bouwen.

Maak het niet te gek: één keer per kwartaal of per jaar wijzigingen doorvoeren in je portefeuille is vaak meer dan voldoende. Houd daarbij je beleggingsdoelen voor ogen. Naarmate je ouder wordt kun je overwegen om wat risico’s van tafel te halen, door bijvoorbeeld obligatie-ETF’s zwaarder te laten wegen in je portefeuille. Maar blijf een lange beleggingshorizon aanhouden. 

Een portefeuille met enkel ETF’s

Wil je een portefeuille met alleen maar ETF’s, zorg dan dat je je geld spreidt over meerdere sectoren, maar ook over meerdere beleggingscategorieën. Je kunt je bijvoorbeeld in het begin richten op de volgende drie categorieën:

  • Sector-ETF’s 

Deze indextrackers richten zich op specifieke sectoren, bijvoorbeeld de gezondheidzorg of de financiële sector. Ga op zoek naar ETF’s uit verschillende sectoren, die geen correlatie met elkaar hebben. Ga dus niet voor een biotech-ETF en tegelijk ook voor een ETF die farmaceuten volgt. 

  • Internationale ETF’s

Bouw daarnaast je portefeuille op met indextrackers die een gehele regio volgen. Dit kan een land zijn, maar ook een heel gebied, zoals Latijns-Amerika. 

  • Grondstoffen

ETF’s die grondstoffen volgen zijn redelijk belangrijk voor een belegger. Vrijwel alle grondstoffen kun je via indextrackers volgen: van goud tot katoen en olie. Daarbij kun je de bredere grondstoffenmarkt volgen of een specifieke keuze maken, bijvoorbeeld een olie-ETF. Wees er wel van bewust dat beleggen in één soort grondstof extreem volatiele bewegingen kan opleveren.

Wanneer je deze tips ter harte neemt kun je een mooi begin maken aan het opbouwen van een ETF-portefeuille. 

Lees ook: Help, kies ik voor een uitkerende of herbeleggende ETF?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›