IEXGeld

Dossiers

Profiel

Twee interessante ETF's om in te spelen op de onrust op de beurzen

Eerder schreven we dat saaie aandelen een goede optie zijn tijdens onrustige periodes op de beurs. Ben je niet op zoek naar individuele aandelen, maar wil je liever direct gespreid zijn met een ETF? Gelukkig zijn er indextrackers waarmee je in kunt spelen op de bewegelijkheid van aandelenmarkten. 

De meeste beleggers zullen het met elkaar eens zijn dat de volatiliteit op de beurzen in de afgelopen maanden flink gestegen is. Om die reden presteerden ETF’s die de VIX-index (een volalitiliteitsindex, die ook vaak de angstindex van de beurs wordt genoemd) volgen dit jaar uitstekend. De VIX-index houdt de bewegingen van de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 bij.

Zo steeg de ProShares VIX Short-Term Futures ETF dit jaar al met ruim 17%, terwijl de iShares Core S&P 500 ETF in dezelfde periode juist circa 14% inleverde. Met circa 275 miljoen dollar aan beheerd vermogen is de ETF van ProShares de grootste indextracker die zich richt op volatiliteit. 

Lees ook: 'Sell in May'... Is het slim om nu je aandelen te verkopen?

Wat kun je als belegger doen met de bewegelijkheid op de beurzen? Blind instappen in de ETF van ProShares? 

Volatiliteit nog niet zó hoog

Om die vragen te beantwoorden moeten we eerst kijken hoe hoog de volatiliteitsindex nu werkelijk staat. 

In de afgelopen maand koerste de VIX-index tussen de 20 en 35 en inmiddels staat een niveau van 28 op de borden. Dat lijkt hoog, maar valt in werkelijkheid mee als we kijken naar het verleden. Zo steeg de index in maart 2020 tot een niveau van 53,5 tijdens de verkoopgolf als gevolg van de coronacrisis. Tijdens de financiële crisis in 2008 koerste de VIX-index zelfs naar een niveau van bijna 60. En bij de dotcom-crash in 2002 stond er een stand van circa 40 op de borden. 

Hoewel een ETF als die van ProShares inspeelt op de hoge volatiliteit, kun je ook aan de andere kant van het spectrum zoeken naar ETF’s die juist de impact van volatiliteit actief proberen te beperken. 

In deze categorie heb je bijvoorbeeld de Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility ETF, die sinds begin dit jaar circa 7% meer waard werd. Deze indextracker volgt 50 aandelen uit de S&P 500 die zich onderscheiden met hoge dividendrendementen en weinig bewegelijkheid. Zowel de ETF als de onderliggende posities worden twee keer per jaar tegen het licht gehouden om te zien of er aanpassingen nodig zijn.

Check ook: Hoe kies ik het beste beleggingsfonds?

De iShares MSCI USA Min Vol Factor ETF kiest voor een vergelijkbare benadering, maar neemt een hoog dividendrendement niet mee als voorwaarde voor opname in het mandje. Er wordt puur gekeken naar Amerikaanse aandelen die minder volatiel bewegen dan de bredere markt. Met 26,9 miljard dollar in beheer is de ETF van iShares de grootste indextracker gericht op het laag houden van de volatiliteit.

Hoog of laag? 

Om in te spelen op de toegenomen onrust op de beurzen kun je dus kiezen voor ETF’s die meebewegen met de VIX-index of indextrackers die de volatiliteit juist zo laag mogelijk proberen te houden.

De eerste optie brengt wel erg hoge risico’s met zich mee en op lange termijn wordt een belegging in de VIX-index niet als een goede optie gezien. Sinds de lancering van de ProShares VIX-ETF in 2011 verloor de indextracker al bijna de helft van zijn waarde. De ETF leent zich dan ook het beste voor de korte termijn, als bescherming tegen onrust op de beurzen. 

Voor de doorsneebelegger zal een ETF die juist de volatiliteit probeert te beperken een betere keuze zijn. Ook op lange termijn. Je bent er dan zeker van dat je portefeuille tegen een stootje kan. 

Lees ook: Saaie aandelen in onzekere beurstijden: welke moet je hebben?

Reacties

Er is nog niet gereageerd.