IEXGeld

Dossiers

Profiel

Je geld vanaf 1 juli: de belangrijkste veranderingen op een rij

Op 1 juli worden vaak allerlei veranderingen doorgevoerd die je portemonnee raken. We zetten de negen belangrijkste voor je op een rij, plus nog eentje die in augustus ingaat.

Nieuwe regels en aangepaste tarieven... De overheid en bedrijven grijpen vaak de start van de tweede jaarhelft aan om wijzigingen door te voeren. Het is belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn, want van sommige maatregelen zul je echt wat merken. Wat kun je zoal verwachten?

1. De BTW op energie gaat omlaag

Eerst het zoet. Je hebt waarschijnlijk al wel gemerkt dat de energierekening fors omhoog is gegaan. Het kabinet komt consumenten een beetje tegemoet door het BTW-tarief op stroom, gas en stadsverwarming tijdelijk te verlagen van 21 naar 9%. Let wel op het woordje 'tijdelijk'. Vanaf 2023 gaat het tarief waarschijnlijk weer omhoog.

Maar of dat komende maand al leidt tot een lagere energienota is de vraag. Niet elke energieleverancier past het maandelijkse voorschotbedrag meteen aan: er zijn ook partijen die de verlaging pas verrekenen in de eindnota.

Check ook: Energierekening explodeert: dit zijn de 10 grootste energievreters thuis 

Bovendien passen de meeste energieleveranciers hun tarieven ook altijd aan per 1 juli. Dat is voor veel consumenten slecht nieuws, want de olie- en gasprijzen zijn het afgelopen halfjaar fors gestegen, dus dat wordt doorberekend. Heb je een vast contract, dan moet je je pas zorgen maken als dat verloopt.

2. Rookmelders verplicht in elk huis

Vanaf 1 juli moet elke woning zijn voorzien van een rookmelder. Elke verdieping moet er een hebben. Daarnaast adviseert de brandweer om ook in elke slaapkamer een rookmelder op te hangen, omdat je in je slaap minder goed kan ruiken en dus vaak later gealarmeerd wordt bij brand. Maar dit is wettelijk niet verplicht.

Heb je geen rookmelder, dan kan dat gevolgen hebben voor de dekking van je inboedel- of opstalverzekering, mits dat in de polisvoorwaarden is vermeld. Ook kan de gemeente je een boete opleggen, maar of ambtenaren straks bij elk huis aanbellen om te checken of er wel rookmelders hangen, is natuurlijk de vraag.

3. Sommige pensioenen gaan omhoog

De regels om pensioenen te verhogen worden versoepeld. Tot nu toe mochten de pensioenen pas mee stiijgen met de inflatie als de dekkingsgraad (verhouding tussen bezittingen en toekomstige verplichtingen) van het pensioenfonds uitkwam op minimaal 110%. Maar die grens is verlaagd naar 105%.

Lees ook: 7 dure misverstanden over je pensioen

Enkele grote pensioenfondsen zien nu kans om de pensioenen eindelijk te gaan verhogen. Bij ambtenarenpensioenfonds ABP komt er op 1 juli 2,39% bij en krijgen gepensioneerden een nabetaling van 1,2% over de eerste zes maanden van dit jaar. Metaalfonds PME komt met een verhoging van 1,29%. Wie is aangesloten bij PFZW (Zorg en Welzijn) moet nog even geduld hebben: vanaf 1 oktober gaan ook daar de pensioenen omhoog, maar dan met 2,7%.

4. ... en de huren ook

Huurders moeten zich schrap zetten voor een huurverhoging, mits ze hierover minimaal twee maanden van tevoren over zijn ingelicht.

Bij sociale huur waren de huurprijzen tot 1 juli bevroren. Vanaf 1 juli mag er maximaal 2,3% bij als de (kale) huur € 300 of meer per maand bedraagt. Is de huurprijs lager, dan mag de verhuurder maximaal € 25 per maand extra vragen.

Heb je een middeninkomen of hoog inkomen, dan mag de verhuurder de huren forser optrekken:

  • met maximaal €50 voor alleenstaanden met een jaarinkomen tussen €47.948 en €56.527 of meerpersoons huishoudens met een gezamenlijk jaarinkomen tussen €55.486 en €75.369.
  • met maximaal €100 voor wie boven die grenzen uitkomt.

De huren voor kamers mogen met maximaal 2,3% stijgen en voor ligplaatsen voor woonboten met hooguit 3,3%.

In de vrije sector was de maximale huurverhoging al vastgesteld op 3,3% per jaar. Dit blijft in elk geval zo tot 1 mei 2024.

5. €20 extra kinderbijslag, maar wel even geduld aub

De kinderbijslag gaat vanaf juli met twee tientjes per kwartaal omhoog. Maar het nieuwe bedrag wordt pas vanaf oktober overgemaakt, omdat de betaling die je begin juli ontvangt nog betrekking heeft op het tweede kwartaal.

Dit kun je straks per kwartaal verwachten:

  • per kind tot en met 5 jaar: € 249,31
  • per kind tussen 6 en 12 jaar: € 302,74
  • per kind tussen 12 en 18 jaar: € 356,16

6. Minimumloon gaat omhoog

Ook het minimumloon gaat traditiegetrouw omhoog per 1 juli. Werknemers vanaf 21 jaar gaan minimaal €11,26 per uur ontvangen. Het bruto minimum maandloon bij een fulltime dienstverband wordt dan €1.756,20: 1,81% meer dan nu.

Lees ook: 5 tips om slim te onderhandelen over een hoger salaris

Bij de rijksoverheid wordt het minimumuurloon een stuk meer: €14. Bij gemeenten was dit al het tarief.

7. ZZP-er? Sneller je geld binnen van grote bedrijven

Het is veel kleine ondernemers een doorn in het oog: grote bedrijven die maanden wachten met het betalen van een factuur. Daar komt nu verandering in. De wettelijke termijn waarbinnen grote bedrijven de rekeningen van kleine en middelgrote bedrijven moeten betalen, wordt gehalveerd van 60 naar 30 dagen. Je krijgt je geld dus eerder.

8. Alleen een spaarrekening bij SNS of Regiobank: extra betalen

Heb je een spaarrekening bij SNS Bank en de Regiobank, maar geen betaalrekening, dan brengt de bank vanaf 1 juli €2,55 per maand in rekening (ofwel €30,60 per jaar). Heb je zowel een spaar- als betaalrekening, dan ontspring je de dans.

9. Gratis naar de bibliotheek tot 18 jaar

Iedereen onder de 18 jaar kan vanaf 1 juli gratis lid worden van de bibliotheek. Maar in de praktijk kon dat al bij de meeste bibliotheken.

10. Nog een paar weken wachten: ouderschapsverlof deels betaald

Tot slot nog een maatregel die iets later ingaat: op 2 augustus, om precies te zijn. Dan hebben ouders met een baby recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof. Je ontvangt dan van het UWV 70% van het dagloon. Je moet het betaalde verlof wel in het eerste levensjaar van je kind opnemen. Je mag de uren flexibel opnemen; bijvoorbeeld enkele uren per dag, verdeeld over meerdere weken.

Dagen die overblijven mag je onbetaald opnemen, tot je kind acht jaar is.

Deze negen weken betaald verlof staan los van de zestien weken zwangerschaps- en bevallingsverlof voor moeders en de zes weken geboorteverlof voor partners.

Check ook: Inflatie is bijna 12%: 10 tips om meer geld over te houden

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›