IEXGeld

Dossiers

Profiel

Energierekening explodeert: dit zijn de 10 grootste energievreters thuis

De energieprijzen gaan door het dak. Wie een meerjarig contract heeft, zit voorlopig safe. Maar heb je variabele prijzen of loopt je contract binnenkort af, dan word je geconfronteerd met een forse prijsstijging. Hoe kun je de energiekosten terugdringen?

De prijzen voor olie en gas exploderen. Hierdoor moet een huishouden met een gemiddeld energieverbruik nu ongeveer €2.800 per jaar betalen aan de energieleverancier, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Dat is maar liefst €1.321 (ofwel 86%) meer dan vorig jaar.

Met een meerjarig contract heb je nog even respijt

Het kabinet probeert consumenten wat tegemoet te komen door onder andere de btw op energie te verlagen van 21% naar 9% en de accijns op benzine en diesel met 21% te verlagen. Maar dit zal de pijn niet volledig wegnemen.

Heb je een meerjarig contract afgesloten, dan merk je nog niets van de prijsstijging. Maar loopt je contract af of heb je gekozen voor variabele tarieven, dan zul je schrikken van de energienota.

Dit maakt het - los van de milieuwinst die je ermee kunt boeken - extra belangrijk om te speuren naar de grootste energieslurpers in je huis

1. De verwarming

Meer dan de helft van je energieverbruik komt voor rekening van het verwarmen van je huis. Dat je hier grote besparingen kunt realiseren is dus een no-brainer.

Laat je CV-ketel elk jaar (of om het jaar) onderhouden en vervang deze als dat nodig is. Vraag aan het installatiebedrijf om de ketel en radiatoren zuinig in te stellen, zodat je niet onnodig veel gas verbruikt. Zeker in goed geïsoleerde huizen met voldoende radiatoren kun je prima toe met een lagere aanvoertemperatuur van het CV-water, aldus Milieu Centraal.

Check ook: Eindelijk zon! 7 slimme tips om extra geld te besparen

Ook met je stookgedrag valt veel winst te behalen. Verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent en zet de verwarming 's nachts een paar graden lager. Ook met radiatorfolie en tochtstrips kun je voorkomen dat je stookt voor de mussen.

2. Je koelkast en vriezer

De koelkast en vriezer staan dag en nacht aan. Heb je een oud exemplaar thuis staan, dan loont het de moeite om deze te vervangen. De extra kosten verdien je snel terug.

Zorg er ook voor dat je de vriezer enkele keren per jaar ontdooit. Met een dikke ijslaag verbruikt je vriezer meer energie om op de juiste temperatuur te blijven.

Controleer verder de rubberen strips bij de deur. Als deze niet goed sluiten, stroomt koude lucht weg.

Wist je trouwens dat Amerikaanse koelkasten grote energievreters zijn? Hiervoor ben je al snel € 100 per jaar kwijt aan energiekosten, bijna drie keer zoveel als met een normale koelkast.

3. Je wasmachine en droger

Met een groot gezin gaat er al snel een was per dag doorheen. Met eenvoudige stappen kun je de kosten terugdringen. Koop om te beginnen een zo energiezuinig mogelijke wasmachine. Wil je ook een wasdroger kopen, kies dan voor twee losse aparaten: je verbruikt dan minder energie dan met een combi-apparaat.

Was verder altijd met een volle trommel: dat scheelt in het aantal wasjes. Kies bij was die niet heel vuil is het liefst een eco-programma (dat kan soms wel 50% energie uitsparen) en was als het even kan op 30 graden. Er zijn ook wasmiddelen waarmee je zelfs nog kouder kunt wassen. Gebruik je de droger, centrifugeer de was dan op de hoogste stand.

Bij mooi weer is het slim om de was buiten te laten drogen. Heb je een nieuwe wasdroger nodig, kies dan voor een warmtepompdroger. Deze is wat duurder, maar gebruikt aanzienlijk minder stroom dan de traditionele exemplaren. Volgens Milieu Centraal verbruikt een duurdere warmtepompdroger met label A++ slechts een derde van de stroom van een wasdroger met label B.

4. De lampen in je huis

Volgens Milieu Centraal is een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt deze 85% minder stroom dan een halogeenlamp. Dit levert naar 15 jaar een besparing op van €70 euro per lamp.

5. Je telefoon

Je energieverbruik loopt ongemerkt fors op door laptops en smartphones die de hele dag opladen. Dat is natuurlijk zonde van het geld en slecht voor het milieu. Laad je devices daarom alleen op als dat nodig is.

Vergeet niet ook de adapter van je telefoon uit het stopcontact te halen, want adapters gebruiken ook stroom als er geen telefoon op is aangesloten.

6. Apparaten die stand-by staan

Veel apparaten verbruiken ook stroom als je ze niet gebruikt. Naast telefonadapters moet je bijvoorbeeld ook denken aan je televisie, printer en koffiezetapparaat. Door de uitknop te gebruiken, in plaats van ze op standby te laten staan, kun je de energierekening met tientallen euro's per jaar omlaag brengen.

Lees ook: 3 manieren om te beleggen in duurzame energie

Staan meerdere apparaten naast elkaar, sluit ze dan aan op een stekkerdoos met aan/uit-schakelaar. Je kunt ze dan met één druk op de knop allemaal uit zetten.

7. De airco

Als de temperaturen buiten stijgen, draaien in veel huishoudens airco’s en ventilatoren overuren. Maar dit zijn wel enorme energievreters. Probeer daarom je huis zoveel mogelijk op een natuurlijke manier af te koelen, bijvoorbeeld door de ramen aan de schaduwzijde open te zetten en aan de zonzijde de gordijnen en ramen te sluiten en de zonwering omlaag te doen.

Is de lucht 's avonds of 's morgens vroeg afgekoeld, zet dan de ramen even tegenover elkaar open om je huis snel af te koelen. Ook goede isolatie helpt. In de winter zorgt dat voor lagere stookkosten, maar in de zomer houdt het de warmte beter buiten.

Krijg je je huis echt niet koel zonder apparaten, dan verdient een ventilator de voorkeur boven airconditioning. Volgens het Nibud scheelt dit al gauw enkele tientjes per jaar.

8. Groot tv-scherm

Van films en sportwedstrijden zul je meer genieten met een groot tv-scherm, maar dit is wel een dure grap. Een televisie met een groot plasmascherm gebruikt drie keer zoveel elektriciteit als een kleinere led-tv.

Je kunt ook op de kosten besparen door de helderheid van het scherm wat omlaag te brengen.

Check ook: 6 manieren om energie te besparen in de zomer

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. Gloeilampen en leds 7 november 2022 10:34 0
    Als grootste energievreter wordt steevast de warmtepomp vergeten! Al gauw 3500kw per jaar. Verder wordt er aan voorbij gegaan dat gloeilampen weliswaar veel energie verbruiken maar die extra energie ook omzetten in warmte. 10 gloeilampen van 60 watt is 600 watt. 85% daarvan is warmte dus 500 watt kacheltje. Behoorlijk wat! En wanneer gebruik je lampen verreweg het meest? Juist in de donkere stookmaanden.

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

Dit moet je weten over de nieuwste bespaartrend op TikTok

Cash stuffing of de 100-envelope challenge wordt de nieuwste bepaartrend... Lees verder ›