IEXGeld

Dossiers

Profiel

5 tips om slim te onderhandelen over een hoger salaris

De boodschappen, energierekening en benzine worden steeds duurder, waardoor je koopkracht wordt uitgehold. Je baas vragen om een hoger salaris is dan ook geen overbodige luxe. Gelukkig sta je sterk, want er is een nijpend tekort aan personeel. Maar hoe pak je de onderhandelingen slim aan?

De spanning op de arbeidsmarkt is in het eerste kwartaal van 2022 verder toegenomen. Tegenover elke 100 werklozen staan inmiddels 133 vacatures, tegen 106 in het vierde kwartaal. Dat is vervelend voor werkgevers, maar jouw onderhandelingspositie wordt er wel een stuk sterker van, als je werkt in een sector met een schreeuwend tekort aan personeel.

Overwin je schroom

Veel werknemers zien er tegenop om naar hun leidinggevende te stappen. Toch is het verstandig om toch dat gesprek aan te gaan, want het is inmiddels duidelijk dat de hoge inflatie geen tijdelijk fenomeen is. Blijft je salaris gelijk, dan houd je aan het eind van de maand steeds minder over.

Hoog tijd dus om de stoute schoenen aan te trekken. In het onlangs verschenen boek 'Financieel fit in 30 dagen', van IEX Geld-redacteur Jasperien van Weerdt, staan diverse tips hoe je dit slim kunt aanpakken. We lichten er een aantal uit.

1. Zie onderhandelen als een spel

Bedenk dat onderhandelen een spel is, waarbij beide partijen hun kaarten tegen de borst houden, in de hoop er wat uit te slepen. Je werkgever zal altijd laag inzetten, onder het motto: wie niet waagt, wie niet wint. Hap je meteen toe, dan laat je een enorme kans liggen, want de meeste werkgevers hebben onderhandelingsruimte ingebouwd. Ga dus nooit akkoord met het eerste bod.

Lees ook: Deel van je loon laten uitbetalen in aandelen? Dit moet je weten

Dat blijft zich wreken, want of er op korte termijn nóg een kans voorbij komt om een hoger loon af te dwingen is de vraag. Verdien je bijvoorbeeld €49.000 en ga je akkoord met een salarisverhoging van €1.000 per jaar, dan heb je na tien jaar €10.000 extra verdiend. Dat is natuurlijk mooi meegenomen. Maar weet je er nog €2.000 extra uit te slepen, dan houd je aan het eind van die periode €30.000 extra over. Tellen we er een jaarlijkse inflatiecorrectie bij op, dan is het verschil nóg groter.

2. Zet je kwaliteiten op een rij

De onderhandelingen staan of vallen met een goede voorbereiding. Check welke salarissen gebruikelijk zijn bij jouw functie en in de sector waarin je werkt. Websites als Loonwijzer.nl en Glassdoor.nl kunnen je een aardige indicatie geven.

Zet ook jouw kwaliteiten en prestaties op een rij, want je moet natuurlijk wel kunnen onderbouwen waarom jij een hoger loon verdient.

3. Denk na over wisselgeld

Denk ook na over eventueel wisselgeld. Lukt het bijvoorbeeld niet om er structureel loon bij te krijgen, dan kun je proberen om via een omweg wat extra’s binnen te hengelen, zoals een telefoon op kosten van het bedrijf, een fiets van de zaak of een (duurdere) lease-auto.

Lees ook: Inflatie is bijna 12%, 10 tips om meer geld over te houden

Ben je in onderhandeling over een nieuwe functie, bedenk dan vooraf of er arbeidsvoorwaarden zijn die je kunt inleveren in ruil voor een hoger loon. Misschien zit je helemaal niet te wachten op extra vakantiedagen of kan er geschoven worden in de werktijden.

4. Onderhandel slim

Er zijn ook wat do's en don'ts tijdens de onderhandelingen. Dreigen met opstappen als je je zin niet krijgt, is een zwaktebod. Het leidt tot een verziekte sfeer en weg is je gunfactor.

Wat dan wel? Een handig trucje is om na een salarisbod een ongemakkelijke stilte te laten vallen. Zo stimuleer je je gesprekspartner om water bij de wijn te doen. Ook een zelfverzekerde lichaamshouding kan enorm helpen. In het boek vind je enkele concrete onderhandelingstips.

5. Geen hoger loon mogelijk? Kijk naar alternatieven om toch meer te verdienen

Misschien zit er echt geen salarisverhoging in het vat, omdat je bijvoorbeeld bent gebonden aan CAO-afspraken. In dat geval kun je kijken of er elders ruimte is om meer te verdienen. Werk je part time en heb je tijd over, dan kun je aan je werkgever vragen of je meer uren kan draaien.

Ook kun je informeren naar mogelijkheden om promotie te maken, zodat je in een hogere salarisschaal terecht komt.

Mocht je steeds op een muur van onwil stuiten, dan kun je wellicht afspreken dat je over een halfjaar alsnog een salarisverhoging krijgt, of na het voltooien van een cursus.

Hier kun je het boek 'Financieel fit in 30 dagen' kopen

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›