IEXGeld

Dossiers

Profiel

Bieden crypto's bescherming tegen een aandelencrash?

Als de beurs omlaag gaat, is het slim om beleggingen te hebben die niet meebewegen - of in tegengestelde richting. Behoren cryptomunten tot die categorie?

De cryptomarkt is de afgelopen jaren explosief gegroeid. Inmiddels gaat er bijna 2 biljoen dollar in om.

Er kunnen allerlei redenen zijn om in cryptomunten te beleggen. Je ziet bijvoorbeeld veel potentie in de technologische innovatie die erachter steekt: de blockchain. Of je voelt je aangetrokken door de enorme koerswinsten die er de afgelopen jaren mee te behalen vielen (naast de overigens ook forse tussentijdse koersdalingen).

Een andere reden kan zijn dat je met crypto's extra spreiding wil aanbrengen in je portefeuille, om de risico's te verlagen.

Lees ook: Deze 8 tips helpen je om veilig te beleggen in crypto's

Maar in hoeverre bieden cryptomunten daadwerkelijk bescherming tegen een crash op de aandelen- en obligatiemarkten, vroeg de website IEX Profs zich af.

Crypto's bestaan nog maar kort

Het lastige van crypto's is alleen dat ze nog niet zo lang bestaan. Hoe ze zich gedragen als de beurs stijgt of daalt, is hierdoor moeilijk te voorspellen.

Ondanks het geringe track record hebben, hebben de afgelopen drie jaar toch veel informatie opgeleverd over de vraag hoe bitcoin zich verhoudt tot de rest van de markt, meent Amy Arnott van onderzoeksbureau Morningstar.

Check ook: Bitcoin of ethereum: wat is de beste munt om te kopen?

De correlatie tussen beleggingen wordt weergegeven op een schaal van -1 tot +1. Een positieve correlatie houdt in dat wanneer de koersen van de ene belegging stijgen, die van de andere ook omhoog gaan. Bij een negatieve correlatie bewegen de koersen in tegengestelde richting.

Zit het cijfer dicht bij de 0, dan is er nauwelijks samenhang: als de aandelenkoersen stijgen, heeft dat nauwelijks invloed op de koersen van crypto's.

Het goede nieuws is volgens Morningstar dat de correlatie van crypto's met aandelen normaal gesproken bijzonder laag is. Maar het vervelende is dat de correlatie toeneemt naarmate de volatiliteit toeneemt (ofwel de beurzen harder schommelen). Met andere woorden: als het echt dondert en bliksemt op de aandelenmarkt, ontkomen crypto’s niet aan het negatieve sentiment.

Geen digitaal goud

Om een voorbeeld te noemen. In de periode 2019-2022 was er sprake van een lage correlatie van 0,32 tussen bitcoin en de Amerikaanse aandelenindex van Morningstar en slechts 0,14 met de obligatie-index.

Maar van die lage correlatie was niks te merken tijdens de coronashock in maart 2020, toen bitcoin ongeveer 38% van zijn waarde verloor en ethereum zelfs 54%. Van enige bescherming tegen verliezen op de aandelenmarkt was op dat moment dus geen sprake.

Ook opmerkelijk is dat bitcoin weliswaar vaak het digitale goud wordt genoemd, maar dat de correlatie met goud in de laatste drie jaar nog lager was dan bij aandelen en obligaties: 0,08.

Verder valt het Arnott op dat cryptovaluta's onderling ook niet een-op-een bewegen. Integendeel, de correlatie van bitcoin met ethereum was bijvoorbeeld maar 0,7.

Diversificatie

Wat betekent dit voor jou? Arnott geeft geen positief of negatief advies over crypto’s. Wel laat ze weten dat ze het argument van diversificatie niet erg sterk vindt.

Beleggers die nu instappen moeten rekening houden met enorme ups en downs. Als het misgaat met aandelen en/of obligaties, bieden crypto's geen soelaas. Wie een veilige haven zoekt, kan dus beter een deur verder kijken.

Lees ook: Crypto-portefeuille opbouwen? 7 tips om te spreiden

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.