IEXGeld

Dossiers

Profiel

'Sell in May'... Is het slim om nu je aandelen te verkopen?

'Sell in May and go away...' Die beurswijsheid is weer actueel, nu de meimaand is begonnen. Hoe slim is het om nu een beleggingspauze in te lassen?

Een beproefde manier om een mooi rendement met je beleggingen te behalen is door aandelen langere tijd op de plank te laten liggen en de markt zijn werk te laten doen. Veelvuldig in- en uitstappen leidt tot hogere transactiekosten en dat drukt je winst. Bovendien loop je een groot risico dat je op het verkeerde moment in- of uitstapt als je de markt probeert te timen.

Op basis van beursstatistieken periodiek in- en uitstappen lijkt dan ook niet slim. Toch schuilt in sommige kalenderwijsheden een kern van waarheid.

Halloween-indicator

Misschien wel de meest bekende kalenderwijsheid is: 'Sell in May and go away', gevolgd door 'But remember to be back in September' of 'Just be sober and come back in October'. Hiermee wordt bedoeld dat de beurzen tussen september/oktober en mei gemiddeld een stuk beter presteren dan in de overige maanden. Dit wordt ook weleens de 'Halloween-indicator' genoemd.

Check ook: 5 tips van Warren Buffetts rechterhand

Deze spreuk zou zijn ontstaan in de tijd dat rijke beleggers zich 's zomers op het familielandgoed terugtrokken en pas tegen de herfst weer naar de stad trokken.

Omdat inmiddels vrijwel iedereen beschikt over een goede internetverbinding, telt deze wijsheid niet meer, zou je zeggen. Maar dat blijkt niet het geval.

Er is wel degelijk een kalendereffect

Uit een recent Amerikaans onderzoek naar het maandelijkse verloop van de S&P 500-index tussen 1940 en eind 2021 blijkt dat er wel degelijk sprake is van een kalendereffect.

In de periode tussen mei en september steeg de S&P 500 met gemiddeld 3%, terwijl in de zeven maanden tussen oktober en april een gemiddeld rendement van 9,4% viel op te tekenen: 3 keer zo hoog dus.

... vooral gemeten over een langere periode

Om het cumulatieve effect te meten hebben de onderzoekers ook de rendementen van de afgelopen 82 jaar bij elkaar opgeteld. Wie al die jaren in mei alle aandelen uit de S&P 500 had gekocht en deze in september weer van de hand had gedaan, had zijn inleg met 658% zien stijgen. Dat lijkt veel, maar was je - geheel conform de beurswijsheid - steevast in oktober ingestapt en in april weer uitgestapt, dan had je het duizelingwekkende rendement van meer dan 95.000% behaald.

Check ook: Hoe selecteer ik de beste aandelen? Let op deze 7 cijfers

Verder valt op dat december historisch gezien de beste beursmaand is, gevolgd door april en maart. Mei komt er niet best van af, met een negende plaats. Alleen augustus, februari en september zijn nóg beroerdere beursmaanden.

Dit effect is ook meetbaar bij andere beurzen

Een nóg uitgebreider onderzoek (door Ben Jacobsen van Universityof Edinburgh Business School en Cherry Zhang, van Nottingham University Business School China) waarbij het koersverloop van 109 aandelenbeurzen tussen 1693 en 2011 onder de loep is genomen, bevestigt dat beeld.

De rendementen tussen november en april blijken meestal hoger te liggen dan in de rest van het jaar en het effect lijkt sinds de jaren zestig zelfs sterker te worden:

Het onderzoek wees ook uit dat beleggers die de beurzen tussen 1 mei en 1 november de rug toekeerden en het geld op een spaarrekening zetten gemiddeld een hoger rendement behaalden dan wie in de markt bleef.

... maar je kunt beter pas weer instappen in oktober

In het bovengenoemde onderzoek zijn ook indexen zijn meegenomen die een compleet andere dynamiek hebben dan westerse beurzen, zoals die van Kirgizië, Irak en Swaziland. Omdat dit een vertekend beeld kan geven, heeft ING enkele jaren geleden het historisch rendement van onze eigen AEX-index onder de loep genomen tussen 1993 en 2015.

Hieruit blijkt dat beleggers die uitstapten op 1 mei en weer instapten op 1 oktober het beter deden dan beleggers die bleven zitten. Maar dit verschil is wel vrij klein.

Zoals je ziet kwamen beleggers die de beurswijsheid 'Sell in may... but remember to be back in September' letterlijk ter harte namen er minder goed van af dan beleggers die nog een extra maandje wegbleven.

Als je in deze kalenderwijsheid gelooft, kun je dus eigenlijk beter pas een maandje later weer instappen.

Technische analyse bevestigt dit beeld

Ook Royce Tostrams, technisch analist van IEX, heeft zich eens in de materie verdiept. In de onderstaande langetermijngrafiek van de AEX-index heeft hij de jaarlijkse periodes van 1 november tot 1 mei gemarkeerd.

Zoals je ziet, liet de beurs in diverse jaren een stijging zien, in deze periode:

M2

 

Vrouwen bloot, handel dood

Tostrams wijst erop dat seizoenseffecten een praktische oorzaak hebben. Het halloweeneffect komt vooral door professionele vermogensbeheerders en assetmanagers, die jaarlijks in de herfst hun portefeuilles toonbaar maken voor hun klanten.

Check ook: Is januari echt vaak de beste beursmaand?

Dat zich in de zomerperiode vaak wat mindere beursmaanden bevinden, heeft volgens hem ook te maken met de vakantieperiode. 'Als we met z'n allen op de stranden liggen met een biertje in de hand, geldt de Nederlandse variant 'vrouwen bloot, handel dood'', schreef hij vorig jaar in zijn column.

Wat is wijsheid: uitstappen of niet?

De grote vraag is nu: is het verstandig om nu uit te stappen en pas in het najaar weer terug te keren? Afgaand op de statistieken kan dit een mooi rendement opleveren.

Het probleem met dit soort beurswijsheden is echter dat je er niet blind op kunt varen, want er zijn altijd uitzonderingen. Als je bijvoorbeeld vorig jaar op 30 april was uitgestapt en je op 1 oktober weer had gemeld bij je broker, had je een koerswinst van 7,7% misgelopen. Had je gewacht tot 1 november, dan was dit verschil zelfs 15%.

Zo blijkt maar weer: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Let op de marktfundamentals en de kosten

Daarnaast gaan kalenderwijsheden voorbij aan de marktfundamentals. Het is verstandiger om als belegger te kijken naar de cijfertjes van een bedrijf in plaats van naar de kalender.

Bovendien kan, zoals gezegd, veelvuldig in- en uitstappen bij veel brokers de kosten behoorlijk opdrijven. Dit kan een behoorlijke hap uit je rendement nemen; een aspect dat bij de bovenstaande onderzoeken niet is meegenomen.

Lees ook: Afgestrafte aandelen bijkopen: slim idee?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›