IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dividend: mooi meegenomen, maar trap niet in deze valkuil

Beleggen in aandelen met een hoog dividendrendement kan zorgen voor stabiele inkomsten. Maar een hoog dividendrendement is niet altijd een gunstig teken.

Bij aandelenbeleggingen bestaat je rendement niet alleen uit de eventuele koerswinst bij verkoop, maar ook uit winstuitkeringen aan aandeelhouders: dividend.

Mooie inkomstenbron

Heb je een bedrijf gevonden dat de aandeelhouder flink in de watten legt, dan kan dat een mooie inkomstenbron vormen, waar de rente op spaargeld bij verbleekt. Zeker nu de inflatie flink oploopt, is dat mooi meegenomen.

Kies je ervoor om de winstuitkering te herbeleggen, dan kun je je vermogen bovendien versneld laten groeien. De nieuwe aandelen leveren immers ook weer rendement op, enzovoort.

Aandelen met een mooie, lange dividendhistorie verdienen de voorkeur, want dit zijn vaak stabiele bedrijven. Er is namelijk heel wat voor nodig voor een bedrijf om dividend uit te keren en dat ook langere tijd vol te houden.

Lees ook: Welke smaken dividend zijn er?

Een bedrijf dat aandeelhouders een beloning in het vooruitzicht heeft gesteld, zal minder snel verleid worden tot ongewisse avonturen, zoals een te dure overname of een investering in een project met weinig potentie. Want stel dat zo’n beslissing verkeerd uitpakt en het dividend later moet worden opgeschort of verlaagd, dan wordt dat door beleggers genadeloos afgestraft.

Hoog dividendrendement lijkt aantrekkelijk

Dividendbeleggers kijken naar het dividendrendement: de verhouding tussen het dividend en de beurskoers. Dit cijfer bereken je als volgt:

dividend per aandeel / beurskoers x 100

Als een bedrijf bijvoorbeeld per aandeel €0,40 dividend uitkeert, bij een beurskoers van €20, bedraagt het dividendrendement 2%.

... maar is niet altijd een gunstig teken

Niet verkeerd, zou je zeggen. Toch is een hoog dividend niet altijd een gunstig teken. Het dividendrendement wordt namelijk niet alleen bepaald door het dividend, maar ook door de beurskoers. Pakt het cijfer hoog uit, dan kan dat ook komen door een dalende beurskoers.

Stel dat de beurskoers in het bovenstaande voorbeeld zou halveren, dan stijgt het dividendrendement plotseling naar 4%, zonder dat het beter is gegaan met het bedrijf.

Dividendkannibalisme

In een column op beleggingswebsite IEX waarschuwt technisch analist Royce Tostrams voor deze valkuil. Volgens hem doen diverse aandelen met een hoog dividendrendement het momenteel technisch helemaal niet goed. "Bij een technisch zwak aandeel loop je dan het risico dat het extreem mooie dividendrendement eerst volledig wordt veroorzaakt door het koersverlies. En door het koersverlies daarna per saldo volledig wordt gekannibaliseerd", schrijft hij.

Lees ook de column op IEX: Pas op voor dividend-kannibalisme

Hij noemt in zijn column enkele recente voorbeelden, zoals ING, dat een dividendpercentage van zo'n 7% kent. "Met een koersverlies in de eerste vier maanden van dit jaar van 28% is daar voor de vroege ING-belegger per saldo niets meer van over", schrijft hij.

Of wat te denken van PostNL, dat van de bekendste Nederlandse aandelen een van de hoogste dividendpercentages (13%) kent, maar waarvan de koers begin deze week met een bijna identiek percentage is gekelderd? "Feitelijk zou je vorige week een belang in PostNL hebben genomen voor een dividendrendement van ruim 13%. Na een week is de koers zo'n 13% gezakt, waardoor je aanvankelijk beloofde rendement volledig is opgegeten door de koersval. Dat noem ik kannibalisme", schrijft Tostrams.

200-dagenlijn

Vaar dus niet blind op het dividendrendement van een aandeel, maar kijk ook naar de koersontwikkeling. Zo houden de technisch analisten van Tostrams Groep de 200-dagenlijn (ook wel 200-daags voortschrijdend gemiddelde genoemd) nauwlettend in de gaten. Dit cijfer wordt berekend door de laatste 200 slotkoersen van een aandeel bij elkaar op te tellen en de som daarvan te delen door 200.

Handig om te checken: Trap jij ook in deze psychologische valkuilen van beleggers?

Het is een positief teken als het 200-daags voortschrijdend gemiddelde oploopt en de koers erboven beweegt. Maar van de tien bekendste Nederlandse aandelen met een dividendrendement van meer dan 3,5%, voldoen er volgens Tostrams op dit moment slechts drie aan die voorwaarde: Shell, ASR en KPN.

Kijkje onder de motorkap

Verder is het verstandig om bij een koersdaling op zoek te gaan naar de oorzaak. Als de beurskoers met de hele markt omlaag is gezogen, hoeft er niet veel aan de hand te zijn, als je beschikt over het nodige zitvlees om een mogelijk herstel af te wachten.

Maar heeft het bedrijf de koersdaling aan zichzelf te wijten, zoals een winstwaarschuwing of een schikking met Justitie, wees dan op je hoede. Kijk dus niet alleen naar de hoogte van het dividend, maar neem ook een kijkje onder de motorkap.

En tot slot nog een praktische tip. Beleg niet uitsluitend in dividendaandelen, want dan mis je aandelen van groeibedrijven, die de winst hard nodig hebben om uit te breiden.

Check ook: Hoe kies je de beste dividendaandelen? 5 tips

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›