IEXGeld

Dossiers

Profiel

Crypto-portefeuille opbouwen? 7 tips om te spreiden

Hoe innovatief en vernieuwend de cryptomarkt ook is, een portefeuille opbouwen en spreiden gaat nog heel ouderwets. Maar hoe doe je dat?

Spreiden is risico mijden, zo luidt een bekende beurswijsheid. Diversificatie is een van de meest fundamentele principes van beleggen, om het risico op een zeperd zo klein mogelijk te maken. Bij het opbouwen van den cryptocurrency-portefeuille is dat niet anders.

De website US News Money zette onlangs zeven tips op een rij.

1. Koop cryptovaluta's met verschillende toepassingen

Een manier om uw cryptobeleggingen te spreiden is door te beleggen in crypto's met verschillende toepassingen. Veel cryptomunten worden gebruikt als betaalmiddel, maar bitcoin bijvoorbeeld kan ook worden gebruikt als een opslagplaats van waarde, of als middel om vermogen te behouden en te laten groeien.

Check ook: Deze 8 tips helpen je om veilig te beleggen in crypto's

Ethereum is een investering in een blockchain-netwerk waar gedecentraliseerde applicaties, of dApps, kunnen worden gebouwd. Daarnaast zijn er stablecoins, die zijn gekoppeld aan een onderliggende waarde. Die helpen om de volatiliteit van de cryptomarkt te dempen.

2. Kies voor verschillende blockchain-technologieën

Blockchain is de technologie achter cryptovaluta’s. Maar de mogelijkheden van blockchainplatforms gaan veel verder.

Het populairst is de Ethereum-blockchain, die de uitvoering van overeenkomsten zonder een derde partij vergemakkelijkt en het mogelijk maakt dat dApps op het platform worden gebouwd.

Cardano richt zich op veiligheid, schaalbaarheid en efficiëntie. En de EOS-blockchain is gespecialiseerd in webdiensten, zoals cloudopslag, dApps en slimme contracten.

3. Spreid naar marktkapitalisatie

Met een marktkapitalisatie van $810 miljard is bitcoin met afstand de groote cryptomunt ter wereld.

Daarnaast zijn er nog honderden andere munten. Een crypto met een grotere marktkapitalisatie (koers vermenigvuldigd met het aantal uitstaande munten) kan stabieler zijn en sterkere fundamentals hebben, maar een kleinere crypto kan juist een sterk groeipotentieel bieden.

4. ... en over verschillende landen

Het kiezen van cryptocurrencyprojecten uit verschillende landen over de hele wereld biedt blootstelling aan een grotere verscheidenheid aan innovaties. Blijf uit de buurt van gebieden waar de handel in cryptomunten verboden of beperkt is, maar focus juist op gebieden waar innovatie groeit, zo adviseert US News.

Lees ook: Via een ETN beleggen in crypto's: slim alternatief?

Portugal wordt gezien als een cryptohub. El Salvador was het eerste land dat bitcoin als wettig betaalmiddel accepteerde. Dit land wil zelfs een Bitcoin City creëren, zonder belastingen en gefinancierd door cryptocurrency. In de VS proberen bepaalde staten extra aantrekkelijk te zijn voor crypto’s.

5. Kies voor munten die verschillende sectoren bedienen

Kansen met crypto’s zijn te vinden in verschillende industrieën. In de financiële sector zijn crypto’s het meest geadopteerd. Decentralized finance - DeFi - stelt mensen in staat om eenvoudig digitale transacties uit te voeren via een peer-to-peer-blockchainnetwerk, zonder een derde partij zoals een bank. Ook in online gaming heeft het gebruik van crypto een hoge vlucht genomen.

6. Verdeel je beleggingen over verschillende categorieën

Beleggers kunnen hun digitale beleggingen ook spreiden over verschillende categorieën. Het meest algemeen zijn crypto's als opslagplaats van waarde of ruilmiddel. Een andere categorie zijn utility tokens, die gebruikers het recht geven om een product op een bepaald platform te gebruiken. Voorbeelden van utility tokens zijn Basic Attention Token, Golem Token en Filecoin.

En wat te denken van non-fungibele tokens, of NFT's? Dit zijn digitale weergaven van eigendom. Behalve kunst kunnen NFT's een uniek digitaal eigendom vertegenwoordigen van vele dingen, zoals onroerend goed of verzamelobjecten.

7. Spreid naar risiconiveau

Bij het samenstellen van een gediversifieerde cryptoportefeuille is het belangrijk om risicobereidheid als leidraad te nemen. De principes waarmee een traditionele portefeuille wordt samengesteld zijn hier ook van toepassing.

US News stelt voor om te beginnen met crypto's die stabieler zijn, zoals bitcoin en ether, omdat die het langst op de markt zijn. Daar kun je vervolgens stablecoins en een kleiner percentage risicovollere opkomende crypto’s aan toevoegen.

Check ook: Bitcoin of ethereum: wat is de beste munt om te kopen?

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Bieden crypto's bescherming tegen een aandelencrash?

Beleggers zijn altijd op zoek naar veilige havens waar ze tijdens een be... Lees verder ›