IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dezelfde ETF’s van verschillende aanbieders kopen: goed idee?

Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve belegt privé in veel dezelfde ETF’s van verschillende aanbieders. Zo heeft hij bijvoorbeeld trackers van T Rowe Price, BlackRock en SPDR die allemaal de S&P 500-index volgen. Waarom doet hij dat eigenlijk? En zou jij dat ook moeten doen? 

Tegenwoordig is het aanbod ETF’s zo groot, dat er wel tientallen indextrackers te vinden zijn op de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500. Doorgaans kies je er dan eentje uit, maar Powell heeft er voor gekozen om meerdere te kopen van diverse aanbieders.

En daar zit wat in, want daarmee voorkom je grote problemen als één zo’n aanbieder een faillissement moet aanvragen. Toch? 

Niet helemaal. Of eigenlijk: helemaal niet, zo stelt CEO Martijn Rozemuller van VanEck Europa. “Beleggers hebben het idee dat zij risico lopen als zij hun vermogen onderbrengen bij één uitgevende partij. Dat is inderdaad het geval bij banken. Boven een ton spaargeld is het verstandig om het vermogen te spreiden over meerdere banken. Het idee dat dit ook geldt voor beleggen is een mythe”, aldus Rozemuller. 

Lees ook: Dit moet je weten over indexbeleggen

De topman wijst erop dat het vermogen van beleggers altijd gescheiden blijft van de ETF-aanbieder. Valt er een aanbieder om, dan heeft de belegger daar weinig tot geen last van en komt zijn vermogen niet in gevaar. 

Voorbeeldfunctie

Maar waarom doet de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank het dan? “Niet vanuit risicospreiding”, aldus Rozemuller. “Hij weet dat zijn beleggingen openbaar zijn en wil denk ik niet de indruk wekken dat hij voorkeur geeft aan bepaalde aanbieders. Daarmee kan hij onbedoeld een stempel van goedkeuring drukken op uitgevende instellingen. Dat wil hij voorkomen.”

Vermoedelijk kiest hij volgens Rozemuller gewoonweg voor de grootste aanbieders van een bepaalde ETF en brandt hij zijn vingers niet aan niche-ETF’s, zoals een indextracker die bedrijven uit de videogaming- en esportssector volgt.

“Daar zijn weinig ETF’s van, waardoor Powell mogelijk de indruk wekt dat hij veel vertrouwen in dit thema heeft. Hij heeft een voorbeeldfunctie en wil niet dat beleggers met hem meelopen en hem daar later voor verantwoordelijk houden”, aldus Rozemuller. “Daarom houdt hij het bij algemene thema’s.”

'Alleen maar nadelen aan die strategie'

Kortom: het heeft volgens Rozemuller weinig zin om dezelfde indextrackers te kopen van verschillende aanbieders. “Daar zitten geen voordelen aan, alleen maar nadelen. In plaats van dat je de beste ETF kiest, selecteer je ook andere indextrackers die kwalitatief minder goed zijn of minder goed bij je risicoprofiel passen. Bovendien moet je meer transacties doen, hetgeen weer kosten met zich meebrengt.”

Rozemuller adviseert dan ook om altijd op zoek te gaan naar de beste ETF binnen een thema. Waar je op moet letten bij het selecteren van ETF’s, leggen we in dit artikel uit.

Check ook: Deze ETF’s horen in elke portefeuille thuis

Gerelateerde Tools