IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit moet je weten over indexbeleggen

Er zijn weinig beleggers zo succesvol geweest als Warren Buffett. Zijn discipline, geduld en investeringsbeleid leidden jarenlang tot forse winsten. Hoewel de gemiddelde belegger een stuk minder geld ter beschikking heeft en waarschijnlijk nooit zo succesvol zal zijn als het orakel van Omaha, kunnen we wel zijn advies opvolgen: beleg in indexfondsen. 

Definitie

Wat is dat ook alweer, een indexfonds of ETF? Een ETF, een exchange-traded fund, is simpel gezegd een mandje met beleggingen, dat je kunt kopen op de beurs. Koop je een ETF, dan koop je in één keer verschillende aandelen of obligaties.

Een ETF volgt een bepaalde index. Zo kun je bijvoorbeeld een AEX-ETF kopen: je bezit dan direct een mandje met de 25 aandelen uit de Amsterdamse hoofdgraadmeter. De indextracker probeert, zoals de naam al zegt, de onderliggende index zo nauwkeurig mogelijk te volgen.

Lees ook: Gestaag een vermogen opbouwen: zo doe je dat

Indextrackers kun je kopen via je broker. Onder meer DeGiro en BinckBank hebben een uitgebreid aanbod ETF’s.  

Een AEX-ETF volgt dus 25 aandelen, maar er zijn ook genoeg trackers die nog veel meer aandelen volgen. Wat te denken van de iShares MSCI World ETF? Daarin worden bijna 1.600 aandelen gevolgd. Op deze manier heb je via één beleggingsproduct een blootstelling aan veel verschillende aandelen, waardoor je direct een gespreide beleggingsportefeuille krijgt. 

Voordelen van ETF’s

Een van de grootste voordelen van indexfondsen is dat ze een zeer aantrekkelijk, stabiel totaalrendement kunnen realiseren ten opzichte van andere type fondsen.

Dit komt mede door de veel lagere kosten van indextrackers. In tegenstelling tot traditionele fondsen, worden de meeste indextrackers passief beheerd, waardoor je geen of nauwelijks beheer-, transactie- of prestatievergoedingen hebt. Er hoeft namelijk geen fondsbeheerder aan te pas te komen, die actief moet handelen en moet beoordelen wat er met bepaalde posities moet gebeuren. 

De posities in een ETF veranderen niet, tenzij natuurlijk de samenstelling van de index verandert (hetgeen niet zo heel vaak gebeurt). Ook dit zorgt ervoor dat de kosten laag blijven. En juist de kosten maken een groot verschil als het gaat om je rendement, zeker op lange termijn. 

Kijk bij ETF’s naar de zogenoemde expense ratio’s om een idee te krijgen van de kosten van een indextracker. Sommige trackers zijn namelijk goedkoper dan andere, waardoor het zeker kan lonen om de kosten te vergelijken. Bij sommige brokers kun je zelfs eenmaal per maand gratis een ETF-transactie doen (kopen of verkopen).

Nadeel van ETF’s

ETF’s zijn niet perfect. Een van de nadelen van indextrackers, ligt juist in het feit dat ze een index volgen. Een index kopiëren is leuk als bijvoorbeeld de AEX stijgt, maar als de Amsterdamse hoofdgraadmeter flink daalt, dan merk je dat ook.

Check ook: Help, kies ik voor een uitkerende of herbeleggende ETF?

Bij fondsen die actief worden beheerd hoeft dat niet zo te zijn en kan een fondsbeheerder direct reageren door bepaalde posities te sluiten om verdere verliezen te voorkomen. 

In dat opzicht zijn lage kosten niet áltijd zaligmakend. Soms wil je gewoon betalen voor een goede fondsbeheerder, die niet alleen je portefeuille kan beschermen in uitdagende tijden, maar ook hogere rendementen kan boeken dan de bredere beurzen renderen. Met een indextracker zul je immers niet zo snel de bredere markten verslaan. 

Afweging

Maar fondsbeheerders die jaar op jaar een outperformance laten zien, zijn wellicht op één hand te tellen. 

Bovendien snijdt het mes aan twee kanten voor wat betreft een goed gespreide indextracker. Je zult minder hinder ondervinden van volatiliteit en kijkt tegen minder hoge risico’s aan. Dit beperkt verliezen, maar zorgt er ook voor dat klappers omhoog niet vaak zullen voorkomen. 

En er zijn meer nadelen, zoals we in dit artikel al eens bespraken.

Beleggen in indextrackers biedt dus veel voordelen, maar er zijn ook redenen te bedenken waarom ze juist niet in je portefeuille passen. Weeg de voor- en nadelen dan ook af voordat je in deze producten stapt.

Check ook: Zo bouw je een ETF-portefeuille op

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›