IEXGeld

Dossiers

Profiel

Deze ETF’s horen in elke portefeuille thuis

Er bestaan wereldwijd meer dan 7.000 ETF's. Maar welke moet je nu nemen?

ETF’s zijn een goede manier om snel en gemakkelijk een gespreide portefeuille op te bouwen. Het aanbod indextrackers is groot en één overkoepelende ETF zal voor veel beleggers niet volstaan. Zij willen mogelijk (extra) blootstelling aan bepaalde sectoren of regio’s.

Daarom maken wij een lijstje van verschillende typen ETF’s die in iedere portefeuille passen. 

Wereldindex

We beginnen met een ETF die iedere belegger als eerste zou moeten kopen om direct gespreid te zijn, namelijk de MSCI World-index.

Deze index is opgebouwd uit ruim 1.600 aandelen uit diverse geïndustrialiseerde landen als Nederland, Duitsland, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Je hebt in één klap een blootstelling aan financials, de gezondheidzorg, de energiesector en de industrie. Met zo’n ETF heb je de basis van je portefeuille staan.

Check ook: 3 klassieke beleggingsfouten die bij een beurscrash desastreus uitpakken

Wil je echter een stapje verdergaan, dan kun je (één van de) volgende ETF’s overwegen.

Grondstoffen

Er is veel vraag naar grondstoffen en diverse metalen zitten flink in de lift, maar in de wereldindex is de blootstelling aan de grondstoffensector erg beperkt. Je profiteert dus eigenlijk nauwelijks van de opleving van de grondstofprijzen.

Je kunt daarom overwegen om een indextracker te kopen die bedrijven volgt die actief zijn in deze industrie. Temeer omdat grondstoffen kunnen beschermen tegen inflatie, die door de coronacrisis flink is opgelopen.

Grondstoffen hebben historisch gezien ook een lage correlatie met andere beleggingscategorieën, al is dit in de afgelopen jaren wel wat aan het veranderen.

Zoek bij je broker op Commodity-ETF en je vindt diverse indextrackers die aandelen volgen van bedrijven die zich bezighouden met het winnen, produceren en verwerken van onder meer chemicaliën, bouwmaterialen, hout, metalen en andere grondstoffen. 

Opkomende markten

De wereldindex-ETF’s volgen in principe alleen aandelen uit ontwikkelde landen. Opkomende markten worden volledig uitgesloten en dat kan een gemis zijn, aangezien de economische ontwikkelingen in de opkomende regio’s verbeteren.

Ook wijzen analisten op de bereidheid van sommige landen om structurele hervormingen door te voeren en het vermogen van sommige opkomende economieën om hun dollarschuld terug te dringen.

Emerging Markets-ETF’s volgen dus landen die naar verwachting flink kunnen groeien, maar dat nog wel moeten waarmaken. Daarom kleeft aan dergelijke indextrackers wel vaak een hoger risicoprofiel.

Dividend aristocrats 

Beleggers die op zoek zijn naar dividend, kunnen een Dividend Aristocrats ETF aan hun portefeuille toevoegen. Dividendaristocraten zijn bedrijven die over een bepaalde periode minimaal een stabiel of toenemend dividendrendement geven.

Lees ook: Goede bescherming tegen inflatie: dividendaandelen

Bij dividendaristocraten uit de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 gaat het bijvoorbeeld om een periode van minimaal 25 jaar van doorlopend hogere dividenden. Er zijn ook Europese aristocraten: in de S&P Europe 350 Dividend Aristocrats-index vind je bedrijven die al minstens 10 jaar op rij hun dividend verhoogden.

Dividendaandelen kunnen ook een goede bescherming bieden tegen inflatie.    

Duurzaam

Duurzaam beleggen heeft de toekomst en veel bedrijven maken een slag om hun CO2-uitstoot te verminderen. In de afgelopen jaren zijn er veel ondernemingen bijgekomen die elektrische auto’s maken of zich volledig richten op zonne- of windenergie.

Het kan een hele (risicovolle) klus zijn om zelf het kaf van het koren te scheiden, maar door een ETF te kopen die zich richt op alternatieve energie ben je direct goed gespreid. Zoek bijvoorbeeld op Clean Energy- of Solar-ETF’s. Let ook hier op het hogere risicoprofiel.

Check ook: Zo bouw je een ETF-portefeuille op

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Deze ETF’s doen niet mee aan de aandelenrally

Het jaar is niet voor alle beleggingen goed begonnen. Deze drie categori... Lees verder ›