IEXGeld

Dossiers

Profiel

9 slimme beleggingsstrategieën

Lukraak in aandelen gaan stappen en proberen om de markt te timen is een recept voor teleurstellingen. Maar wat werkt dan wel? We zetten negen slimme beleggingsstrategieën voor de beginnende belegger voor je op een rij.

Beleggen gaat vaak met veel emoties gepaard. Toch is het belangrijk om het hoofd koel te houden en planmatig te werk te gaan. Dat kan met de onderstaande beleggingsstrategieën.

1. Werk met een financieel plan

Beleggen is een middel om een bepaald financieel doel te behalen, zoals eerder met pensioen gaan, afbetaling van de hypotheek of bijdragen aan de studie van de kinderen. Het is geen doel op zich.

Een financieel plan kan je helpen met het bepalen van die doelen en het bijbehorende risicoprofiel. Maar hoeveel risico je wilt of durft te nemen, hangt natuurlijk ook af van welke leeftijd je hebt of in welke levensfase je zit.

Normaal gesproken bouw je de risico's af naarmate je ouder wordt. Binnen een aandelen- en obligatieportefeuille zou je dan aandelen (meer risico) afbouwen en meer obligaties (doorgaans minder risico, meer inkomen) bijkopen.

Dat kan ook allemaal in dat plan opgenomen worden. Een plan helpt je je doel voor ogen te houden en niet te zwichten voor tussentijdse verleidingen op de beurs.

2. Start zo vroeg mogelijk met beleggen

Hoe langer je horizon, hoe groter de kans op een aardig rendement. Aandelen doen het het beste op de hele lange termijn (30 jaar). Maar net als het bij sparen gaat om rente op rente, is het bij beleggen rendement op rendement. Wat je verdient (dividend, koerswinsten, couponrente), kun je weer investeren in nieuwe aandelen, obligaties et cetera.

3. Probeer de markt niet te timen

Tijd is aan je zijde op lange termijn, maar probeer niet op een zo laag mogelijk punt in te stappen of op een zo hoog mogelijk punt te verkopen. Dat is namelijk vrijwel ondoenlijk en kost ook nog eens een hoop transactiegeld. En op de lange termijn, vallen die paar euro die je mogelijk hebt verdiend met timen weg tegen het totaalrendement.

4. Beleg in wat je kent

Doe net als superbelegger Warren Buffett: beleg alleen in dingen die je begrijpt en waar je bekend mee bent. Dat betekent niet investeren in beleggingen die te ingewikkeld of te obscuur zijn. Als je in een bedrijf investeert, zorg dan dat je weet wat ze doen, hoe ze hun geld verdienen, in welke markt ze opereren en wat hun risicoprofiel is.

Check ook: 10 regels die Warren Buffett miljardair maakten

Kennis is macht in deze. Voor Buffett betekende deze stelregel dat hij eind jaren 90 werd uitgelachen. Hij zat niet vol in technologie-aandelen, zoals de rest van de markt, maar bleef bij de hem bekende, oude economie-bedrijven zoals Coca Cola. Dat zorgde ervoor dat hij rendement misliep, maar ook dat hij zijn geld niet verloor bij het knappen van de internetbubbel.

En op de hele lange termijn doet zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway het nog steeds beter dan de S&P 500. Tech in portefeuille of niet.

5. Beleg volgens een vast patroon

Je kunt ervoor kiezen om maandelijks automatisch een vast bedrag te beleggen. Zo hoef je de markt niet te timen. Dit kun je doen voor beleggingsportefeuille, maar ook voor je pensioenportje.

Met sparen kun je een potje maken voor noodgevallen - een kapotte wasmachine of plotseling baanverlies.

6. Bepaal je potjes en laat je beleggingen groeien

Als je weet hoeveel je maandelijks kunt beleggen en als je spaarpotjes gevuld zijn, kun je ook besluiten om via een eenvoudig beleggingsproduct de markt te volgen. Zelf een aandelenportefeuille bouwen die goed gespreid is en met juist die aandelen die jaar op jaar in waarde stijgen, is heel erg lastig. Zelfs professionals zijn daar niet allemaal even goed in.

Check ook: Zo bouw je een ETF-portefeuille op

Het beste is dan om een breed gespreide ETF of indexfonds te kopen. Dat is de eenvoudigste manier om snel en goedkoop te beleggen. Meerdere van dit soort producten kan ook. Zo beleg je in aandelen, zonder dat het veel tijd kosten en zonder individueel aandelenrisico.

7. Geef aandelen een grotere rol

Obligaties zorgen voor inkomen en stabiliteit in de portefeuille. Maar door de lage rente zijn alleen hoog-risico-obligaties een interessante belegging. Dus dan is een aandelenportefeuille met kwaliteitsaandelen - denk aan dividend, solide groei, aantrekkelijke markten - een goed alternatief.

8. Zorg voor genoeg spreiding

Een voordeel van langetermijnbeleggen is dat de tijd de volatiliteit van de portefeuille gedempt wordt. Maar je kunt die volatiliteit zelf ook beperken door te zorgen voor voldoende spreiding tussen aandelen onderling en tussen aandelen, beleggingsfondsen, obligaties, vastgoed, crypto et cetera.

9. Herbalanceer jaarlijks

Als je een portefeuille hebt met 60% aandelen en 40% obligaties, dan kan de verdeling er eind van een jaar anders uitzien. Bijvoorbeeld omdat het een heel goed aandelenjaar was en koersen flink zijn opgelopen. Wil je je portefeuille dan weer terugbrengen naar 60/40 is het zaak om aandelen te verkopen en obligaties bij te kopen.

Dit heeft overigens niks te maken met timen  - wat een slecht idee is. Je portefeuille herbalanceren kun je het beste doen op een vast moment in het jaar. Bijvoorbeeld in de kerstvakantie. Ongeacht wat de markt doet. Het is een idee om dit moment ook vast te leggen in je financieel plan. 

Lees ook: Je portefeuille herbalanceren, zo doe je dat

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›