IEXGeld

Dossiers

Profiel

10 regels die Warren Buffett miljardair maakten

Wie wil er niet zo rijk en succesvol zijn als Warren Buffett? Hoewel de Amerikaanse superbelegger een rijkdom heeft vergaard van tientallen miljarden dollars, leidt hij een redelijk simpel leven.

Zijn strategieën om te beleggen en vermogen op te bouwen zijn ook niet al te ingewikkeld en houden zelfs in deze moeilijke tijden stand. Wel vergt de aanpak van Buffett een ijzeren discipline, engelengeduld en een vlijmscherpe intuïtie.

Yahoo! Finance zette onlangs de tien regels op een rij die Buffett hebben geholpen om succesvol te worden en te blijven.

1. Het begint bij goede communicatie

Om een goede leider te zijn, moet je volgens Buffett beschikken over goede communicatieve vaardigheden.

“Zonder goede communicatieve vaardigheden kun je mensen niet overtuigen om je te volgen, ook al kun jij over de top van de berg kijken en zij niet,” zei Buffett ooit tegen een MBA-student van Stanford University. 

2. Kijk naar de toekomst en vergeet het verleden

Het 'orakel van Omaha' verklaarde in de jaren vijftig van de vorige eeuw al dat de belegger van vandaag niet profiteert van de groei van gisteren. Dat geldt vandaag de dag nog steeds.

Volgens Buffett is het volgen van trends uit het verleden veel minder belangrijk dan het ontdekken van nieuwe kansen. Als je besluit om te investeren in een bedrijf, richt je dan op wat er in de toekomst gebeurt, in plaats van terug te kijken.

3. Laat je niet meeslepen door de emoties van de kudde

Het moge inmiddels duidelijk zijn: Buffett is niet bepaald een kuddedier. “Om een succesvolle belegger te zijn moet je jezelf losweken van de angsten en hebzucht van de mensen om je heen, hoewel dat bijna onmogelijk is,” zei Buffett ooit eens.

Lees ook: Trap jij ook in deze psychologische valkuilen van beleggers?

Tegelijkertijd moet je natuurlijk wel openstaan voor goed advies.

4. Leef zuinig

Voor een miljardair leidt Buffett een behoorlijk sober leven. Hij woont nog steeds in het huis dat hij in 1958 voor 31,500 dollar kocht in Omaha, in de staat Nebraska. Hij haalt elke dag zijn ontbijt van McDonald's en rijdt in een bescheiden oude auto. Ook deze levensstijl draagt bij aan zijn financiële succes.

5. Wees altijd bereid om nieuwe dingen te leren

Buffett zegt graag dat kennis zich ophoopt, net als rente op de bank. Zo begint hij elke dag met het lezen van een krant, terwijl hij ook dagelijks boeken leest over verschillende onderwerpen.

Wie er niet voor open staat om nieuwe dingen te leren, lopen het risico achterop te raken.

6. Wees niet bang om verlies te nemen

Zelfs Buffett verkoopt wel eens aandelen als het moet. Want ondanks zijn succes heeft ook ‘s werelds meest succesvolle belegger vroeger ook weleens verkeerd gegokt. Het geheim van succesvol beleggen op de lange termijn is dat je moet weten wanneer je ergens uit moet stappen.

Lees ook: Bang voor een crash? 5 tips

Buffett leerde deze les ooit toen hij als jongeman op paardenraces gokte. Hij probeerde zijn verliezen goed te maken door zijn inzet te verhogen, en hij verloor meer geld.

De moraal van het verhaal: als een aandeel een miskoop blijkt te zijn, wees niet bang om het van de hand te doen, om je verliezen te beperken. 

7. Denk in de lange termijn

'Buy & hold' is een veel voorkomende, langetermijnbeleggingsstrategie. Zoals Buffett graag tegen zijn Berkshire Hathaway-aandeelhouders zegt: "De favoriete periode om een aandeel te behouden is altijd."

Buffett raakt niet in paniek als de koers van een aandeel af en toe een flinke duikvlucht neemt, want dat biedt een mooie mogelijkheid om meer aandelen met korting te kopen. Maar doe dit uiteraard alleen met een aandeel van een bedrijf waar je potentie in ziet (zie punt 6).

8. Beleg nooit met geleend geld

Beleg alleen met je eigen geld. “Het is krankzinnig om iets op het spel te zetten wat je hebt en nodig hebt voor iets wat je eigenlijk niet echt nodig hebt,” zei Buffett ooit tegen CNBC.

Sommige beleggingen vergen nu eenmaal een lange adem en dat is moeilijk als je belegt met geleend geld en dus een schuld aangaat. Beleg bovendien alleen met geld dat je langere tijd kunt missen.

Tegenwoordig heb je niet veel geld nodig om te beleggen. Er zijn apps waarmee je kunt beleggen zonder commissie te hoeven betalen. Daarnaast

9. Dividend is de sleutel voor groei op de lange termijn

Warren Buffett is dol op aandelen die dividend uitkeren. Zijn bedrijf, Berkshire Hathaway, int jaarlijks honderden miljoenen dollars van Coca-Cola in de vorm van dividenden.

Dividenden komen veelal van betrouwbare bedrijven die hun doelstellingen consequent halen of overtreffen. Misschien leveren deze aandelen niet snel veel geld op, maar de dividenden leveren wel een stabiel rendement op.

Bedrijven als Coa-Cola, Basf, AT&T, Deutsche Post en vermogensbeheerder BlackRock Capital betalen allemaal een hoog dividend.

In Nederland zijn er nauwelijks dividendaristocraten: bedrijven die 25 jaar onafgebroken hun dividenduitkering hebben verhoogd. Shell stond tot voor kort bekend als een stabiele dividendbetaler. Afgelopen voorjaar ging voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog het mes in het dividend, maar onlangs kondigde de energiereus aan de dividendbetaling weer voorzichtig te hervatten.

10. Onthoud: alles is mogelijk

Buffett mag zijn muren graag behangen met oude voorpagina's van kranten met schreeuwende krantenkoppen over beurscrashes in het verleden.

Ze herinneren hem eraan dat je zowel in het leven als op de beurs voorbereid moet zijn op elk scenario. Als je dit in gedachten houdt, dan ga je vanzelf voorzichtig te werk en maak je beter geïnformeerde beleggingsbesluiten.

Check ook: 3 belangrijke lessen van Buffett voor beleggen in een recessie

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Rijk worden door op je handen te zitten?

De "Do Nothing Portfolio" blijkt een succes. Lees verder ›