IEXGeld

Dossiers

Profiel

3 momenten om je beleggingsportefeuille te herzien

Nu de pensioenleeftijd steeds verder naar achteren verschuift en het nog wel even lijkt te duren voor de spaarrente weer op een redelijk niveau is, zijn velen aan het beleggen geslagen. En niet iedereen heeft zin om de hele dag naar de koersen te turen, maar er zijn een paar momenten dat je je er toch echt weer even mee bezig moet houden.

Het zou handig zijn als je één keer kon besluiten waarin je wil beleggen en hoeveel je daar elke maand in stort - en nu we toch aan het fantaseren zijn: toen je 18 was - en je er daarna geen omkijken meer naar had, tot je een fortuin kon incasseren. Maar dat is niet per se een goed idee, al was het maar omdat het verstandig is het risico af te bouwen naarmate je ouder wordt. En dan zijn er nog een paar momenten dat je even goed moet kijken, maar wees gerust: een keer per jaar is genoeg.

Lees ook: Beleggen voor mijn pensioen: hoeveel heb ik later nodig?

Als je financiële situatie verandert

Het ligt voor de hand, eigenlijk: krijg je opslag of raak je je baan kwijt, blijk je ineens duizenden euro's schuld te hebben bij de Belastingdienst of erf je een aardig bedrag, dan wil je je beleggingsgedrag veranderen. Of niet: je houdt je meevaller even in cash aan omdat je zeker weet dat de markt gaat instorten (maar pas op, dat kan nog jaren duren en de bodem kan hoger liggen dan waar de markt nu is), of je wil absoluut niet minder inleggen per maand dus je bezuinigt op alles en neemt vier folderwijken om het voor elkaar te krijgen. Hoe dan ook is het een moment om een paar beslissingen te nemen.

Lees ook: Budgetteren? Begin er niet aan, zeggen deze experts

Familiezaken

Ga je samenwonen, dan gaan je vaste lasten misschien omlaag. Wie het huwelijksbootje in stapt, wil misschien voortaan gezamenlijk beslissen over de beleggingsdoelen en de hoogte van het maandelijkse bedrag. En eventueel ook, hoewel dat jou nooit gaat gebeuren, vastleggen hoe de portefeuille verdeeld moet worden in geval van een scheiding.

Checklist: Hier moet je zeker aan denken als je gaat scheiden

Kind op komst? Dan wil je een deel van je belegde geld misschien over 18 jaar al uitgeven. Of misschien voorzie je zo veel stress dat je bij nader inzien wat eerder wil stoppen met werken. Bij dit soort grote veranderingen is het goed de hele onderneming even van een afstandje te bekijken: wat is het budget, waar beleg je voor, en wanneer wil je het hebben?

Scheefgetrokken portefeuille

De belangrijkste reden om elk jaar even te kijken, is dat niet elke belegging het even goed doet. Heb je met gelukkige hand een aandeel gekocht dat omhoog speert, dan is het verstandig daar op een zeker moment een deel van in te ruilen voor andere beleggingen. Het kan immers ook weer omlaag, en dan ben je een onevenredig groot deel van je winst kwijt.

Ook de verhouding tussen aandelen en obligaties kan uit het lood gaan. Heb je ooit besloten tot 60% aandelen en 40% obligaties, of 70% en 30%, of wat dan ook, dan heeft je portefeuille vrijwel zeker na een paar jaar een andere verhouding. Vanzelf, omdat je op je aandelen een ander rendement hebt gemaakt dan op je obligaties. Dus als je niet van plan was je strategie te veranderen, moet je wat van het een inruilen voor het ander. Voor de balans.

Een oude beurswijsheid is dat je percentage (veilige) obligaties gelijk moet zijn aan je leeftijd. Die is wel verzonnen toen obligaties nog rendement opbrachten. Het is in elk geval verstandig om meer belang te hechten aan risico als je gewenste pensioendatum nadert, en 'naderen' is een ruim begrip op de beurs. Het kan de koersen wel een jaar of 15 kosten om terug te komen van een krach - meestal gaat het sneller - en dat is wel iets om rekening mee te houden bij het verdelen van je geld over aandelen, obligaties, grondstoffen, vastgoed en cash.

Lees ook: 5 tips voor aartsluie beleggers

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›