IEXGeld

Dossiers

Profiel

Budgetteren? Begin er niet aan, zeggen deze experts

Weet je niet altijd waar je geld blijft? Een begroting geeft inzicht in je persoonlijke financiën. Je ziet hoeveel geld je hebt en hoe je het kunt besteden. Handig toch? Nee, zeggen diverse financieel experts. “Budgetteren werkt niet.”

Financieel auteur David Bach stelt dat het onnodig ingewikkeld is om een begroting bij te houden. Bovendien kost het tijd en beleeft niemand er echt plezier aan. “Het is als een dieet. Je begint eraan en binnen een maand of twee is het genoeg geweest”, aldus Bach. “Je komt niet veel mensen tegen die hun begroting bijhouden en daar miljoenen aan hebben verdiend.”

Grote klus

Volgens financieel expert Ramit Sethi weten mensen vaak niet waar ze moeten beginnen als hen wordt verteld om te stoppen met uitgeven en te beginnen met sparen. “Het kan een hele klus zijn om elke dag iedere aankoop bij te houden en zelfs als je daarin slaagt wil dit niet zeggen dat je dan niets meer uitgeeft. Met het opstellen van een begroting houd je bij wat je al hebt uitgegeven. Je kijkt aan het einde van de maand terug op je begroting en je voelt je schuldig dat je zoveel hebt uitgegeven”, aldus Sethi. 

Zet elke maand geld opzij

Wil je vermogen opbouwen of geld sparen, dan is het volgens de auteur niet nodig om een begroting op te stellen. Bach adviseert vooral “geld over te maken naar jezelf”, door iedere maand een deel van je inkomsten opzij te zetten voor later.

Zolang je voor ogen hebt hoeveel geld je iedere maand moet sparen voor je pensioen, toekomstige grote aankopen en een noodpotje, en dit bedrag opzij zet dan is budgetteren helemaal niet nodig, aldus Bach. 

Het bedrag dat je opzij moet zetten verschilt per persoon, maar stel je houdt 15% van je salaris in dan heb je nog 85% van je salaris over. “Met dat geld probeer je dan rond te komen. Zolang je niet meer dan 85% van je salaris uitgeeft, is een budget helemaal niet nodig.”

Kijken naar inkomsten, niet naar uitgaven

Ook financieel expert Kimmie Greene ziet dat zo. “Mensen kunnen soms volledig gefocust zijn op hun uitgaven en zich bij alles de vraag stellen hoeveel iets kost en of het niet goedkoper kan.”

In plaats van de dagelijkse kosten onder de loep te nemen, adviseert Greene om de situatie niet vanuit de uitgavenkant te bekijken, maar vanuit de inkomstenkant. “Zolang je je maar houdt aan het bedrag dat je per maand of kwartaal wilt sparen, maakt het niet veel uit hoe je je geld uitgeeft.” 

“Bepaal je doelen en zorg ervoor dat je genoeg spaart om ze te behalen. Maak je geen zorgen over je dagelijkse kosten”, stelt financieel planner Nick Holeman.  

Wil je toch een poging doen om een begroting te maken? Het Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud is een handig hulpmiddeltje om inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›