IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo bescherm je je pensioen tegen inflatie

Inflatie holt de waarde van je vermogen uit. Zo bescherm je je pensioenvermogen tegen prijsontwaarding.

Hoge inflatie is waarschijnlijk geen blijvend fenomeen, maar ook als het slechts tijdelijk is, kan de schade aan je pensioenpot fors zijn. Het kan daarom geen kwaad om wat bescherming in te bouwen. Zeven tips.

1. Spaar meer dan je nodig hebt

Als het goed is heb je voor jezelf wel zo'n beetje in kaart gebracht wat je nodig hebt om later comfortabel te kunnen leven. Om het risico van een bovengemiddelde inflatie in te dammen, kun je proberen om wat extra geld opzij te zetten, als buffer.

Hoe eerder je hiermee begint, hoe harder je vermogen kan groeien, vanwege het rente-op-rente-effect.

2. Kies voor dividendaandelen

Bij dividendaandelen snijdt het mes aan twee kanten. In de periode dat je pensioen opbouwt kun je ontvangen dividenden herbeleggen, waardoor je vermogen versneld groeit. Ga je met pensioen, dan kunnen aandelen van bedrijven die relatief veel dividend uitkeren zorgen voor stabiele inkomsten.

Lees ook: Last van de lage rente? Spaar bij de supermarkt

Dividendaristocraten verdienen uiteraard de voorkeur. Dit zijn bedrijven die minimaal tien jaar op rij hun winstuitkering hebben verhoogd. In de VS ligt de lat voor dit predicaat zelfs op 25 jaar. De jaarlijkse dividendverhogingen kunnen een extra hedge tegen inflatie zijn.

3. ... of aandelen van bedrijven die hun prijzen makkelijk kunnen verhogen

Aandelen leveren historisch gezien een bruto rendement op van zo'n 7% per jaar en daar kan de inflatie zelden tegenop. Vrees je een forse inflatie, probeer dan aandelen te selecteren van bedrijven die relatief goed in staat zijn om hun prijzen te verhogen als hun kosten toenemen.

Denk bijvoorbeeld aan aandelen van energiebedrijven, fabrikanten van essentiële levensmiddelen of grondstoffenleveranciers.

4. Beleg in grondstoffen

Je kunt ook rechtstreeks beleggen in grondstoffen. Als de economie aantrekt en de inflatie oploopt, neemt vaak ook de vraag naar grondstoffen en energie toe.

Lees ook: Dit is de impact van inflatie op je geld

De eenvoudigste manier om te speculeren op hogere grondstoffenprijzen is via ETF’s. Dit zijn indexfondsen die de prijsontwikkeling van een grondstof of een mandje van verschillende grondstoffen volgen.

5. Maak verschillende potjes

Normaal gesproken breng je de beleggingsrisico's terug naarmate de pensioendatum in zicht komt: je bouwt je beleggingen in aandelen af, ten gunste van obligaties. Het is namelijk riskant om met een korte beleggingshorizon volledig in aandelen belegd te zijn. Mocht de beurs vlak voor je pensioendatum crashen, dan dan heb je geen tijd meer om je portefeuille te laten herstellen. Een fors deel van je vermogen overhevelen naar obligaties is wel zo verstandig.

Maar om inflatierisico's af te dekken is deze strategie wat minder handig. De Amerikaanse beleggingswebsite The Motley Fool adviseert om drie verschillende potjes te maken:

  • Een potje voor de korte termijn
    Dit is spaargeld waar je direct bij kan in geval van nood. Hoe groot die pot moet zijn, hangt af van je leeftijd. Heb je nog minimaal tien jaar voor de boeg voor je met pensioen gaat, dan moet het voldoende zijn om een half jaar in je levensonderhoud te kunnen voorzien. Ga je bijna met pensioen of ben je al gepensioneerd, houd dan een termijn van twee jaar aan.

  • Een potje voor de middellange termijn
    Dit potje kun je vullen met degelijke obligaties (schuldpapier van stabiele landen en bedrijven met een hoge kredietwaardigheid), stabiele beleggingsfondsen en aandelen van degelijke multinationals. Ook dividendaristocraten horen hierbij.

  • Een potje voor de langere termijn
    Tot slot kun je een deel van je vermogen reserveren voor offensieve beleggingen waarmee je probeert je vermogen verder te laten groeien. Denk bijvoorbeeld aan groeiaandelen. Voor dit potje geldt een beleggingshorizon van circa tien jaar, zodat je beleggingen nog kunnen opkrabbelen na een eventuele beursdip.

6. Koop obligaties met hoge rente

Obligaties zijn vaak geen denderende keuze als je je vermogen wil beschermen tegen inflatie, omdat de hoofdsom en de rente vastliggen. Maar er zijn obligaties met een hoger rendement.

Denk bijvoorbeeld aan high-yield obligaties: leningen van minder kredietwaardige landen of bedrijven. Deze bieden vaak bovengemiddeld veel rente, maar helaas loop je hierbij ook een verhoogd risico dat de schuld niet of onvolledig wordt terugbetaald groter.

7.... of rente die meebeweegt met de inflatie

Een andere optie zijn zogeheten inflation linked bonds: obligaties waarvan de rente meebeweegt met de inflatie. Echt rijk word je hier niet van, want de rente is momenteel historisch laag. Bovendien gaat het vaak om obligaties die extra gevoelig zijn voor renteschommelingen, vanwege de lange looptijd. Bedenk ook dat je risico loopt als inflatie onverhoopt omslaat in deflatie.

8. Beleg in goud

Een belegging die bij uitstek wordt beschouwd als waardevast is goud. Dat is niet voor niets: het wordt wereldwijd geaccepteerd als betaalmiddel en is zeldzaam. Nadeel is wel dat het enige rendement dat je hierop kan halen eventuele verkoopwinst is. Want rente of dividend ontvang je niet.

Check ook: Beurzen staan hoog: zo dek je je in

Bovendien kan de prijs behoorlijk schommelen. Deze hangt af van verschillende factoren, zoals de dollarkoers (waarin de goudprijs noteert), de rente, het sentiment op de beurs en politieke spanningen (veel mijnbouwbedrijven zitten in instabiele regio's).

Je kunt overigens ook andere edelmetalen overwegen, zoals zilver.

9. Investeer in vastgoed

Grond is redelijk waardevast. En huren stijgen meestal automatisch mee met de prijzen, omdat ze veelal worden geïndexeerd. Dit zijn twee goede argumenten om een deel van je beleggingsportefeuille in te ruimen voor vastgoed als je verwacht dat de inflatie oploopt.

Bedenk wel dat aan vastgoed ook risico's kleven: waardedalingen, leegstand of wanbetaling tijdens een crisis. Het ene vastgoed is bovendien het andere niet. Zo gaat het crescendo bij logistiek vastgoed, maar hebben veel winkelvastgoedbedrijven een forse dreun gekregen tijdens de coronacrisis.

10. Koop een huis

Behalve deelnemen in een vastgoedfonds kun je ook een directe investering doen, door een eigen woning te kopen.

De huizenprijzen zitten inmiddels acht jaar onafgebroken in de lift, vanwege de grote vraag, het achterblijvende aanbod en de lage hypotheekrente. Maar of dit zo blijft, valt niet met zekerheid te zeggen. De huizenmarkt kan ook instorten, zoals in de crisis van 2008 gebeurde.

Koop je op de top, dan loop je het risico dat je met een restschuld achterblijft als je je huis verkoopt. Verder is het belangrijk om te weten dat je vermogen letterlijk in stenen zit en er niet zomaar uitgehaald kan worden als dat nodig is. Zorg er dus voor dat je altijd een buffer hebt om eventuele tegenslagen te kunnen opvangen.

Lees ook: Do's en don'ts om in te beleggen als de inflatie oploopt

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›