IEXGeld

Dossiers

Profiel

Do's en don'ts om in te beleggen als de inflatie oploopt

Beeld: iStock

De inflatie bevindt zich momenteel op het hoogste niveau in meer dan tien jaar tijd. Stijgende prijzen kunnen het rendement van je beleggingen uithollen. Hoe kun je je hiertegen beschermen?

De consumentenprijzen in de eurozone zijn deze maand in een hoger tempo gestegen, zo blijkt uit voorlopige cijfers van Eurostat. De consumentenprijzen zijn 2,2% hoger dan vorig jaar. In juni bedroeg de inflatie nog 1,9% en in mei 2%.

Inflatie is de vijand van elke belegger, want het drukt je rendement. Ook kan het leiden tot een renteverhoging door centrale banken, wat eveneens vaak negatief uitpakt voor aandelen.

Wie geschoren wordt, moet stilzitten, luidt een bekend gezegde. Maar beleggers hoeven niet passief toe te kijken: je kunt actief stappen zetten om je vermogen te beschermen tegen inflatie, zo schreef CNBC  onlangs.

Op de lange termijn compenseren aandelen inflatie ruimschoots

Om met het goede nieuws te beginnen: de geschiedenis wijst uit dat de rendementen van aandelen op de lange termijn hoger zijn dan de inflatie. Het gemiddelde rendement op Amerikaanse aandelen tussen 1900 en 2017 bedraagt ongeveer 11% op jaarbasis, meent Steve Hanke, hoogleraar toegepaste economie aan de Johns Hopkins University in Baltimore. Na aftrek van de inflatie blijft er volgens hem nog altijd gemiddeld 8% over.

Check ook: Last van de lage rente? Spaar bij de supermarkt

Daarnaast is helemaal nog niet zeker of de oplopende inflatie een tijdelijk fenomeen of een blijvertje is. De Federal Reserve denkt dat het van voorbijgaande aard is, omdat de huidige inflatie het gevolg is van een opkrabbelende economie.

Waarde-aandelen, TIPS, vastgoed, goud en cryptomunten

Mocht de inflatie toch gedurende langere tijd oplopen, dan zijn er diverse mogelijkheden om je vermogen hiertegen in te dekken. Je kunt bijvoorbeeld de blootstelling aan groeiaandelen terugschroeven en die aan waardeaandelen verhogen. Volgens Anfield Wealth Management doet die laatste categorie het vaak beter in tijden van hogere inflatie, omdat het doorgaans bedrijven zijn in sectoren die minder hard geraakt worden, zoals financials en basisconsumptiegoederen.

Een andere optie zijn inflatiegerelateerde obligaties, waarbij de hooogte van de coupon en de hoofdsom zijn gekoppeld aan de inflatie. Loopt de consumentenprijsindex op, dan stijgen de hoofdsom en de geboden rente mee.

Ook vastgoed, goud en cryptovaluta's worden vaak genoemd als hedge tegen inflatie. Anfield Wealth Management wijst erop dat de waarde van onroerend goed meestijgt met de inflatie. Huurverhogingen zijn eenvoudig door te berekenen.

Goud en cryptovaluta’s worden niet geraakt door de erosie van contant geld, maar het zijn wel volatiele beleggingen, waarschuwt Anfield. De vermogensbeheerder adviseert daarom hooguit 5% van je portefeuille hieraan bloot te stellen.

Wat kun je beter mijden?

Met een dreigende renteverhoging boven de markt, raden experts af om te veel blootstelling aan langlopend schuldpapier te kiezen.

Anfield Wealth Management waarschuwt juist voor groeiaandelen, of bedrijven met een hoger dan verwachte winst. Naarmate de inflatie stijgt, worden toekomstige kasstromen minder waard. De koersen van groeiaandelen bewegen mee met de verwachtingen voor toekomstige winsten en kasstromen.

Lees ook: Hoe hard daalt de waarde van mijn spaargeld nu echt door inflatie?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›