IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit is de impact van inflatie op je geld

De inflatie trekt aan en dat heeft invloed op je geld.

De wereldeconomie lijkt snel te herstellen van de coronacrisis en dat jaagt de inflatie aan. Vooral in de Verenigde Staten stijgen de consumentenprijzen in een hoog tempo. Over mei ging het om een stijging op jaarbasis van 5%. Ook in de eurozone trekt de inflatie flink aan, maar met 2% wel in een lager tempo. Wat betekent zo’n stijging voor je geld? 

Wat is inflatie en hoe ontstaat het?

Prijsinflatie is een stijging van het algemene prijspeil in een economie. “Hoewel economen zeer verschillend over de oorzaken van inflatie denken, wordt algemeen aangenomen dat er een verband bestaat tussen de toe- en afname van de hoeveelheid geld die in de maatschappij in omloop is en de hoogte van de inflatie”, zo legt ING uit. “Als er meer geld in de economie komt en daar geen of onvoldoende productiegroei tegenover staat, ontstaat er inflatie.”

Check ook: Beleggen of toch sparen?

Bij inflatie veranderen de prijzen van goederen, denk aan je boodschappen of kleding. Inflatie is de reden dat de maaltijd die je vandaag hebt gekocht, waarschijnlijk volgend jaar meer zal kosten. Het is ook de reden waarom de prijzen van medicijnen, verzekeringspremies of huren stijgen. Oftewel: met de euro van vandaag kun je in de toekomst minder kopen. Hoeveel je koopkracht terugloopt en wanneer, hangt af van hoe snel de inflatie stijgt. 

Wanneer de consumentenprijzen stijgen, stijgt de euro niet in hetzelfde tempo mee. Hoewel een hogere inflatie misschien niet direct opvalt in de supermarkt of winkel, kun je aan het einde van de maand wel een verschil zien als je bestedingen al die tijd ongeveer hetzelfde zijn gebleven.

Waarde spaargeld daalt

Inflatie kan ook terug te zien zijn op je salarisstrookje. Na een periode van inflatie kan een inflatiecorrectie volgen. Dan wordt het loon aangepast aan de inflatie, zodat de koopkracht van jou als werknemer hetzelfde blijft. Dat is niet verplicht, maar bij veel bedrijven wel vastgelegd in het beloningsbeleid.   

Ook als je salaris wordt gecorrigeerd voor inflatie, zul je merken dat aantrekkende consumentenprijzen een negatieve impact hebben op je spaargeld. Bij veel banken krijg je met een beetje geluk enkele tienden van een procent aan rente, hetgeen veel lager is dan het tempo waarin de inflatie stijgt. De waarde van je spaargeld loopt in zo’n situatie eigenlijk terug.

In perspectief geplaatst

Hoewel de inflatie momenteel stijgt, lopen de prijsstijgingen niet gelijk over de diverse sectoren. Om de laatste cijfers uit de Verenigde Staten als voorbeeld te nemen: de voedselprijzen in de VS stegen in mei met slechts 0,4%, terwijl de prijzen van tweedehandsauto’s opliepen met 29,7%.

Lees ook: IJs en snoep in 10 jaar goedkoper, fruit duurder

Deze ongelijke stijging impliceert dat sommige sectoren nog steeds de klap voelen van de coronacrisis. De voedselprijzen bleven namelijk grofweg stabiel tijdens de pandemie, maar de verstoringen in de productie van microchips zorgden ervoor dat er een tekort aan nieuwe auto’s ontstaat. 

Bovendien is de prijsstijging ten opzichte van vorig jaar niet gek. Toen kwam de economie vrijwel tot stilstand door de coronacrisis. 

Belangrijker is of de inflatie hoog blijft, want dit betekent een blijvend negatieve impact op je geld. Centrale banken lijken hier niet zo bezorgd over en vinden dat dit hoort bij een fase waarin de economie herstelt van een flinke crisis. Mocht de inflatie toch hoog blijven, dan moeten de centrale banken op de rem trappen.

Check ook: Hoe hard daalt de waarde van mijn spaargeld nu echt?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›