IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beurzen staan hoog: zo dek je je in

Aandelen zijn schreeuwend duur geworden. De AEX-index heeft zich stevig genesteld boven de 700 punten en ook andere beurzen staan op of rond recordniveaus. Wat is de beste beleggingsstrategie in de huidige markt?

In zijn serie What’s Ahead gaf Steve Forbes, topman en hoofdredacteur van Forbes Media, beleggers onlangs zes tips.

Probeer nooit de markt te timen

"Slimme beleggers weten dat het dwaas is om te proberen de markt te timen, er helemaal in te gaan, of er helemaal uit te stappen", aldus Forbes. "Ze weten ook dat stierenmarkten niet eeuwig duren."

Beleg niet alles

Forbes raadt beleggers aan altijd wat contant geld aan de zijlijn te parkeren, om interessante aandelen te kunnen oppikken. Ook adviseert hij om een deel te beleggen in goud: het edelmetaal fungeert volgens Forbes als een 'hedge tegen de inflatoire dwaasheden van centrale banken'.

Koop dividendaristocraten

Als wat meer op safe wil spelen, doet er volgens Forbes verstandig aan om geld stoppen in zogeheten dividendaristocraten. Dat zijn gerenommeerde ondernemingen die al minstens 25 jaar achter elkaar hun dividenduitkeringen hebben verhoogd. Voor Europese aandelen ligt de lat overigens wat lager: op 10 jaar.

Lees ook: 9 tips voor succesvol dividendbeleggen

Forbes noemde onder meer Coca-Cola, Pepsi-Cola, IBM, 3M, Colgate-Palmolive, Procter & Gamble, Johnson & Johnson, Target, ExxonMobil, Walmart, Chubb, AT&T als geschikte aandelen om risico mee af te dekken.

Van dividend word je rijk

Hoewel geen enkel bedrijf - en dus ook niet dividendaristocraten - immuun is voor een neergang van de markt, kunnen beleggers volgens Forbes troost putten uit het geld dat binnenstroomt in de vorm van dividend.

Stel dat je op twintigjarige leeftijd 1.000 dollar investeert in een S&P indexfonds met lage kosten, en de dividenden herbelegt, dan zou dat bedrag zijn aangegroeid tot meer dan 100.000 dollar tegen de tijd dat je 75 jaar bent. Daar kan geen spaarrekening tegenop.

"Over de langere termijn komt meer dan de helft van de winst van aandelen uit dividendbetalingen", zegt Forbes. "Het geld dat je krijgt uit dividenden is dus belangrijker dan de winst uit koersstijgingen. Een ander pluspunt van dividendaandelen is dat de dividenden stijgen in een inflatoire omgeving."

Beleg niet alles in één aandeel

Je kunt deze uitdrukking vast wel dromen: 'In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst'. Toch is het verstandig om dit altijd in je achterhoofd te houden als je gaat beleggen. Meer dan de helft van de grootste beursgenoteerde bedrijven van twintig jaar geleden bestaat niet meer, zo brengt Forbes in herinnering. Het is daarom verstandig om in verschillende aandelen te beleggen.

Volatiliteit hoort erbij

Volgens Forbes is het gemiddelde jaarlijkse rendement op aandelen historisch gezien ongeveer 9%. Maar het woord 'gemiddeld' geeft aan dat er ook flinke uitschieters naar beneden kunnen zijn.

Forbes wijst erop dat de beurzen zeer volatiel kunnen zijn en soms jarenlang in mineur kunnen zijn. Zo verloren de belangrijkste aandelenindices tijdens de berenmarkt die eind 2007 begon en in maart 2009 eindigde ongeveer 55% van hun waarde en deden talloze individuele aandelen het nóg slechter. En wat te denken van de dotcombubbel van rond de eeuwwisseling? Toen kelderde de Nasdaq met ongeveer 80%.

Maar kijken we naar de langere termijn, dan laten de beurzen mooie rendementen zien, waarbij beleggers kunnen profiteren van het rente-op-rente-effect.

Check ook: Aandelen zijn duur: Uitstappen?

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Dividendbeleggen? Let op deze ratio’s

Behalve de payout-ratio zijn er nog meer cijfers die een indicatie geven... Lees verder ›