IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit moet je weten over kosten bij beleggingsfondsen

Als je wilt beleggen, dien je rekening te houden met de kosten. Deze lijken vaak laag, maar kunnen een grote impact hebben op je uiteindelijke rendement. Wat moet je weten over de kosten bij beleggen? 

Het kan soms best lastig zijn om de kosten van een belegging te achterhalen. Brokers en aanbieders van fondsen moeten hier duidelijk inzicht in geven, maar geregeld kun je bepaalde fees of andere vergoedingen over het hoofd zien in de kleine lettertjes of kom je termen tegen die je eigenlijk niet begrijpt. 

Lees ook: 5 tips voor aartsluie beleggers

De kosten die je betaalt voor de verschillende beleggingsproducten kunnen enorm uiteenlopen, waardoor deelname aan het ene fonds je op termijn duizenden euro’s meer kan kosten dan de keuze voor het andere fonds. Dat gaat direct van je rendement af. 

Sommige aanbieders van beleggingsfondsen hanteren bijvoorbeeld 6% van het bedrag dat je investeert, terwijl je bij ETF’s bijna niets betaalt. De grootste passieve fondsen vragen ongeveer 0,1% per jaar, zo blijkt uit berekeningen van Bloomberg en Barron’s. Bij de grootste actief beheerde fondsen gaat het gemiddeld om 0,4%.

Welke kosten zijn er?

In dit artikel somden wij al wat kosten op bij beleggen:

  • Transactiekosten: Elke keer dat je een aan- of verkoop doet, worden deze kosten in rekening gebracht. Dat geldt voor de meeste beleggingen.
  • Valutakosten: Wanneer je belegt in non-eurolanden betaal je een fee/vergoeding voor het omwisselen van euro’s naar de buitenlandse valuta's (of andersom) waarin de effecten noteren.
  • Bewaarloon: Vergoeding die de bank rekent voor het bewaren van effecten.
  • Inactivity fee: Bij sommige rekeningen gelden kosten wanneer je niet of onvoldoende handelt.
  • In- en uitstapkosten: Sommige beleggingsfondsen romen een percentage van je inleg af wanneer je deze aanschaft of verkoopt.
  • Lopende kosten: Kosten van beleggingsfondsen voor onder andere beheer, marketing en administratie.

Check ook: Zo bouw je een ETF-portefeuille op

Maar dit zijn lang niet alle kosten waarmee je te maken kunt krijgen. In sommige sectoren is het zeer gebruikelijk dat een fondsbeheerder meedeelt in de winst die het fonds maakt. Een beheerder kan bijvoorbeeld 15% van de gerealiseerde winst inhouden. 

Wat kun je doen? 

Om erachter te komen met welke kosten je te maken krijgt, is het van belang om op de hoogte te zijn van de term expense ratio. Voor beleggingsfondsen en ETF’s zijn dit de kosten die per jaar door de fondsaanbieder worden gemaakt om het fonds draaiende te houden. Dit bedrag wordt gedeeld door het gemiddelde bedrag dat is geïnvesteerd in datzelfde jaar en daar rolt de expense ratio uit.

Tegenwoordig zijn die expense ratio’s vrij laag. Je kunt best stellen dat een beleggingsfonds op de beurs met een ratio van meer dan 2% niet goedkoop is. Bij voorkeur zoek je naar fondsen met een lagere ratio dan 1%. Bij ETF’s kun je zelfs mikken op minder dan 0,5%, omdat er minder kosten worden gemaakt om de indextracker te beheren.

Duik voordat je gaat beleggen in de kleine lettertjes om er zeker van te zijn waar je geld naartoe gaat en welke kosten daarmee gepaard gaan. Zoek uit waarom je ze betaalt en onderzoek of je een vergelijkbare belegging kunt vinden tegen een lagere prijs. Begrijp je bepaalde informatie niet? Doe dan navraag of begin er niet aan. 

Er zijn diverse manieren om beleggingen en brokers te vergelijken. Zo is er deze website waarop brokers worden vergeleken, terwijl op Finner.nl de kosten van enkele beleggingsfondsen onder de loep worden genomen.

Lees ook: Fondsbeleggen? Kijk naar de prestaties op langere termijn

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Deze ETF’s doen niet mee aan de aandelenrally

Het jaar is niet voor alle beleggingen goed begonnen. Deze drie categori... Lees verder ›