IEXGeld

Dossiers

Profiel

Gestaag een vermogen opbouwen: zo doe je dat

Zelf een vermogen opbouwen is belangrijker dan ooit. Maar hoe pak je dat aan? En waar te beginnen? Nick Bortot, topman van mobiele broker BUX, legt het uit.

De financiële zekerheid die er vroeger was, is grotendeels weg. Onze pensioenen staan onder druk. Wie een eigen huis wil kopen moet veel eigen geld meebrengen en wordt geconfronteerd met een steeds lagere hypotheekrenteaftrek. De studiefinanciering is afgeschaft, waardoor ouders extra geld opzij moeten leggen om hun kind te laten studeren. We zijn voor onze financiën dus meer op onszelf aangewezen dan ooit.

De enig overgebleven manier om vermogen op te bouwen is door te beleggen. Een eigen huis is namelijk voor veel mensen – vooral jongeren en singles – nauwelijks bereikbaar. En spaargeld levert al jaren niets meer op.

Natuurlijk kleven aan beleggen wel de nodige risico’s. Hoe kun je ervoor zorgen dat je een goed vermogen vergaart, zonder jezelf te kwetsbaar te maken? ETF’s vormen een goed instrument, meent Nick Bortot, die twintig jaar geleden aan de wieg stond van BinckBank en vervolgens BUX oprichtte; inmiddels de grootste moderne mobiele broker van Europa. ETF’s zijn beleggingsfondsen die een index volgen. Dit kan bijvoorbeeld een aandelenindex zijn of een mandje van obligaties. IEX Geld vroeg Bortot om tips.

Waarom ETF’s?

“Onderzoek wijst uit dat zo goedkoop mogelijk en gespreid beleggen de beste manier is om een goed rendement te behalen. ETF’s voldoen daaraan, want voor een relatief laag bedrag heb je een breed gespreide portefeuille. Je kunt natuurlijk ook in losse aandelen stappen, maar daarbij loop je veel meer risico.”

Stel ik wil een vermogen opbouwen. Hoe pak ik dat concreet aan?

“De eerste stap is je doel bepalen. Is dat iets ‘nice to have’, zoals een elektrische fiets? Of een ‘must have’, zoals een goed pensioen of de studie van je kinderen? Vervolgens kijk je hoeveel tijd je hebt om dat bedrag bij elkaar te sparen. Moet het geld er al over vijf jaar zijn of heb je nog twintig jaar de tijd? In het laatste geval kun je meer risico lopen.

Op basis hiervan kun je je beleggingsmix bepalen: het percentage aandelen, obligaties of andere beleggingen, zoals grondstoffen en vastgoed. Dat is cruciaal, want uit onderzoek blijkt dat 90% van je beleggingsresultaten hierdoor wordt bepaald en slechts 10% door waar je precies in belegt. De volgende stap is de beleggingen selecteren: de ETF’s en eventueel aandelen.”

Wat is de juiste beleggingsmix?

“Een handige vuistregel om vast te stellen hoe groot het percentage aandelen kan zijn voor een ‘must have’-belegging is je leeftijd aftrekken van het getal 100. Ben je bijvoorbeeld 30 jaar, dan kun je 70% in aandelen beleggen en de rest invullen met obligaties.
Zorg er wel voor dat je elk jaar je portefeuille weer in balans brengt, want door koersbewegingen kan de verhouding veranderen.”

Hoe vind ik de beste ETF’s?

“Er zijn verschillende zaken om op te letten. De fee’s zijn bijvoorbeeld heel belangrijk, want die gaan ten koste van je rendement. Let ook op de valuta waarin de ETF is genoteerd. Als dit bijvoorbeeld dollars zijn, dan loop je een valutarisico en dat is niet verstandig. Andere selectiecriteria zijn de omvang van de aanbieder en de leeftijd van de ETF.
Verder is het verstandig om te kijken of het een fysieke of synthetische ETF is. Bij een fysieke ETF krijgt de instelling de aandelen echt in handen. Dat biedt meer zekerheid, want mocht het fondshuis in financiële problemen komen, dan is er een onderpand. Bij synthetische ETF’s wordt een ETF nagebouwd, via een kunstmatige constructie en krijgt de instelling de aandelen niet in handen. Je loopt dan dus een tegenpartijrisico.”

Lees ook: Zo bouw je een ETF-portefeuille op

Heeft u verder nog tips?

“Een slimme manier om vermogen op te bouwen is door automatisch elke maand een vast bedrag in te leggen, volgens de beleggingsmix die past bij jouw situatie. Wij werken eraan om dit bij BUX ook mogelijk te maken. Dit kan naar verwachting in het eerste kwartaal van 2021. Beleggers kunnen dan de gewenste combinatie van ETF’s en/of aandelen doorgeven en vervolgens wordt dit elke maand aangekocht.”

Hoeveel ETF’s zijn er eigenlijk bij BUX te koop?

“Op dit moment nog niet zoveel: 10. Volgende maand gaat ons aanbod fors toenemen. Dan gaan we ook op een andere beurs handelen, Equiduct, waar een breder aanbod voorhanden is en de liquiditeit groter is. We willen dan groeien naar 50 tot 100 verschillende ETF’s, in alle grote beleggingscategorieën, verspreid over de hele wereld. Ons aanbod is daarmee nog steeds kleiner dan bij sommige andere brokers, maar wij selecteren aan de poort. We bieden alleen goed verhandelbare fondsen aan.”

BUX noemt zich een neobroker. Wat moet ik me daarbij voorstellen?

“Onze dienstverlening is moderner dan bij grootbanken. We hebben een moderne beleggingsapp ontwikkeld, BUX Zero, waarmee consumenten op een eenvoudige en transparante manier kunnen beleggen in aandelen en ETF’s. Het is een gebruiksvriendelijke, intuïtieve app, met een goede interface en een informele tone of voice, die aansluit bij onze doelgroep: jongeren. Daarnaast onderscheiden wij ons van grote marktpartijen door de lage kosten.”

Check ook: Is dit een goed moment om in aandelen te beleggen?

Hoeveel moeten jullie klanten dan betalen?

“Voor marktorders en limietorders op Europese aandelen brengen wij 1 euro per transactie in rekening. Maar onze klanten kunnen ook kiezen voor een ‘zero order’ en dan is het gratis. Deze wordt niet direct uitgevoerd, maar aan het einde van de middag. Hiervoor hebben we overigens wel een beschermingsmaatregel ingebouwd. Een order wordt niet uitgevoerd als het koersverschil op die handelsdag te fors oploopt. Bij kooporders ligt die grens op 4% en bij verkooporders op 5%. Zo voorkomen we niet alleen grote koersverliezen, maar ook dat klanten meer kopen dan ze aan geld hebben.
Deze constructie kan handig zijn voor lange-termijnbeleggingen. Maar als je wil speculeren op een koersstijging of profiteren van een forse koersdaling, kun je beter kiezen voor een order die direct wordt uitgevoerd. Want bij een zero order weet je niet tegen welke prijs je transactie uiteindelijk plaatsvindt.
Alle overige zaken, zoals het ontvangen van dividend, geld storten en opnemen en het bewaren van effecten zijn gratis. Ook brengen wij geen servicekosten in rekening.”

Als klanten gratis kunnen handelen, hoe verdient BUX dan zijn geld?

“We verdienen geld met die ene euro transactiekosten. Daarnaast brengen wij een valutavergoeding in rekening voor beleggingen in Amerikaanse aandelen: een opslag van 0,25% op de wisselkoers. Maar om rendabel te kunnen zijn, moeten wij het hebben van schaalgrootte.
In de toekomst willen we nog meer inkomstenbronnen aanboren, zoals abonnementen voor extra diensten en het aanbieden van een effectenkrediet. Maar zover zijn we nog niet.”

Lees ook: Beleggen voor je pensioen? Zo haal je een maximaal rendement

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›