IEXGeld

Dossiers

Profiel

Help, kies ik voor een uitkerende of herbeleggende ETF?

Stel je hebt twee vergelijkbare indextrackers gevonden die de AEX volgen, maar de één keert dividend uit en de ander herbelegt dat dividend. Welke moet je als belegger dan kiezen? 

Voor een Nederlandse belegger kan er fiscaal gezien nogal wat verschil zitten tussen een ETF die dividend uitkeert en een ETF die het dividend herbelegt. Dit heeft deels te maken met waar de aanbieder van die indextracker gevestigd is. Zo valt een tracker van iShares onder het Ierse belastingregime, omdat de vestigingsplaats van het bedrijf in Ierland is. Een vergelijkbare tracker van VanEck valt dan weer onder het Nederlandse regime. Dit heeft gevolgen voor de manier waarop de dividenden die ETF’s uitkeren, belast worden.

Dividendbelasting terugvorderen

Als een bedrijf in het ETF-mandje, zoals Unilever, dividend uitkeert, dan wordt in de eerste instantie netto 85% van dat dividend uitgekeerd. De rest (15%) wordt ingehouden en aan de Belastingdienst afgedragen.

Lees ook: Zo kun je het valutarisico bij ETF’s beperken

Je kunt echter de ingehouden dividendbelasting later terugvorderen of verrekenen bij het invullen van je inkomstenbelasting. Er moet dan wel aan minstens twee eisen worden voldaan:

  • de Nederlandse ETF-aanbieder moet als een Fiscale Beleggingsinstelling worden aangezien;
  • de ETF moet het dividend uitkeren aan de belegger (en dus niet herbeleggen)

Dividendlekkage

Een partij als iShares zou kunnen herbeleggen omdat ze geen FBI-restricties hebben. Maar deze fondsbelegger kiest er evengoed voor om dividend uit te keren. Omdat de ETF’s niet in Nederland zijn gevestigd, maar in het geval van iShares bijvoorbeeld in Ierland, kun je die dividendbelasting niet terugvorderen of verrekenen.

Dit zorgt voor dividendlekkage: je krijgt alleen 85% uitgekeerd en de overige 15% gaat aan je neus voorbij. Volgens VanEck kan dit bij een dividendrendement van 3% tot 4% al snel 0,5% van je vermogenswinst afsnoepen. 

“Veel beleggers zien dit niet en lopen zo direct rendement mis”, zo waarschuwt oprichter en directeur Martijn Rozemuller van VanEck. Volgens hem kiezen nog steeds veel beleggers voor ETF’s van bijvoorbeeld iShares, vanwege de naam en daarmee het gevoel van veiligheid en voldoende liquiditeit. “Dit zijn misvattingen en vergroot de kans op dividendlekkage”, aldus de topman.

Securities lending

Hij wijst erop dat partijen als iShares dit effect proberen op te vangen, door aan securities lending te doen. In zo’n situatie worden onderliggende aandelen uitgeleend om extra inkomsten te verkrijgen. “Maar dit verhoogt het risicoprofiel van de ETF en over de afgelopen jaren stonden daar geen hogere rendementen tegenover”, aldus Rozemuller. 

Het advies van Rozemuller aan Nederlandse beleggers luidt dan ook om te kiezen voor een ETF van een Nederlandse aanbieder die onder het FBI-regime valt en dus dividend uitkeert.

Hoewel het land van herkomst Nederland moet zijn, wil dat uiteraard niet zeggen dat de indextracker dan alleen Nederlandse aandelen volgt. Je kunt ook dividendbelasting terugvragen als je kiest voor een wereldindex of een ETF die de bredere Europese aandelenmarkten.

Let er dus wel op dat de ETF’s onder het FBI-regime vallen. De makkelijkste manier om dit te controleren is door simpelweg te kijken naar de ISIN-code van de ETF. Als die code met NL begint, zit je goed.    

ETF’s die niet onder het FBI-regime vallen

Wat als je je oog hebt laten vallen op twee specifieke ETF’s, die beide niet onder het FBI-regime vallen? Kies je dan voor een uitkerende of een herbeleggende ETF?

Vanuit fiscaal oogpunt maakt deze keuze volgens Rozemuller niet uit. Volgens hem zouden beleggers in deze situatie vooral moeten kijken naar hun beleggingsstrategie. Beleg je voor de lange termijn en wil je zo vermogen opbouwen? Dan is het net zo makkelijk om voor een ETF te kiezen die het dividend zelf herbelegt. Je hebt er dan geen omkijken naar en je hoeft niet ieder kwartaal zelf het ontvangen dividend weer opnieuw te beleggen.

Beleg je voor een kortere termijn en wil je bijvoorbeeld kunnen leven van de dividendinkomsten, dan kun je beter een ETF nemen die wél uitkeert. 

Conclusie

Een Nederlandse belegger kiest dus het beste voor een ETF die onder het FBI-regime valt en dus automatisch het dividend uitkeert. Heb je ETF’s gevonden die niet onder het regime vallen en vraag je je af of je in deze situatie voor een uitkerende of herbeleggende indextracker moet kiezen? Ga dan bij jezelf na met welk doel je belegt en baseer daar je keuze op, want fiscaal gezien is de ene keuze niet voordeliger dan de andere. 

Lees ook: Help, is mijn dividend nog veilig?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›