IEXGeld

Dossiers

Profiel

Waarom ETF's niet perfect zijn

Indextrackers zijn zowel voor grote als kleine beleggers een goede manier om direct een gespreide portefeuille te krijgen. Maar ETF’s zijn ook niet perfect. Vijf punten om rekening mee te houden.

1. Kosten

Een van de grootste voordelen van een ETF is dat je deze, net als aandelen, gemakkelijk kunt verhandelen. Je kunt ze doorgaans tijdens beursuren kopen of verkopen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld klassieke beleggingsfondsen.

Als je ETF’s koopt, betaal je, net als bij aandelen, vaak een transactievergoeding. Alleen bij een enkele broker is het mogelijk om ééns per maand gratis een ETF uit het eigen aanbod te verhandelen.

Lees ook: Een ETF die de index verslaat? Dat kan wel degelijk

Vaak wordt aanbevolen om maandelijks een klein bedrag te investeren en niet om in één keer een wat groter bedrag te beleggen, zodat je je instapmomenten kunt spreiden. Dit heeft wel als nadeel dat je hier iedere keer transactiekosten voor betaalt. ETF's zijn hierop geen uitzondering. Wees daarvan op de hoogte. 

2. Onderliggende fluctuaties

Met een ETF heb je direct een gespreide portefeuille, maar dat betekent niet dat je portefeuille vrij zal zijn van de nodige volatiliteit. Indextrackers kunnen nog steeds wilde ritten maken, afhankelijk van welke bedrijven of sectoren er worden gevolgd.

Wel zal een ETF die een bredere marktindex zoals de AEX volgt, vaak minder volatiel zijn dan een indextracker die een specifieke sector of industrie volgt.

Zo zijn er bijvoorbeeld cannabis-ETF’s die in één kwartaal maar liefst 40% aan waarde inleverden. Dit soort koersuitslagen zul je bij een bredere beursindex niet zo snel tegenkomen. Het is dus van belang om te weten wat de focus van een ETF is voordat je erin investeert. 

3. Gebrek aan liquiditeit 

Een belangrijke factor bij het verhandelen van ETF’s is de liquiditeit. Is er genoeg volume, waardoor je relatief snel kunt uitstappen als je dat wilt, zonder dat de prijs van de ETF een flinke duikeling maakt?

Er zijn ETF’s die niet zo veel verhandeld worden en dat kan, afhankelijk van onder meer de grootte van je positie, vervelend zijn.

Lees ook: Wat past beter bij mij: aandelen of ETF's?

Een belangrijk signaal van een illiquide belegging is een grote spread tussen de bied- en laatprijs. Kijk dus voorafgaand aan een investering in de ETF naar de spreads en naar de bewegingen in bijvoorbeeld de afgelopen week of maand. 

4. Uitkering van dividend

Doorgaans zijn er twee manieren waarop ETF's met dividend omgaan: of ze keren het uit of ze herbeleggen het. Oprichter en directeur Martijn Rozemuller van VanEck wijst erop dat je bij herbeleggende ETF's vaak dividendbelasting kwijtraakt. 

"De enige manier om geen dividendlekkage te hebben, is het gebruik van een in Nederland gevestigde ETF die als fiscale beleggingsinstelling wordt gezien", aldus Rozemuller. "Een van de verplichtingen is daarbij dat de ETF wel moet uitkeren, maar daarmee krijg je als Nederlandse belegger dus wel de mogelijkheid de dividendbelasting terug te vorderen of te verrekenen, iets dat je anders misloopt." 

5. Beperkte zeggenschap

Als belegger heb je doorgaans weinig te zeggen over de individuele aandelen die een ETF volgt. Wil je bepaalde bedrijven of sectoren mijden, bijvoorbeeld vanuit morele overwegingen, dan is dat een stuk moeilijker dan wanneer je in individuele aandelen investeert.

Een ETF-belegger heeft het voordeel dat hij zelf niet alle individuele aandelen in een ETF hoeft te selecteren. Dat heeft wel als nadeel dat hij eventuele rotte appels niet zelf uit zijn mandje kan halen.

Check ook: 5 opmerkelijke feitjes over indexbeleggen

Lees ook:

Warren Buffett verslaan? Ga voor saai

Deze ETF overtrof Berkshire. En deze aandelen zitten in het mandje. Lees verder ›