IEXGeld

Dossiers

Profiel

3 klassieke beleggingsfouten die bij een beurscrash desastreus uitpakken

Als de beurzen instorten, lijdt bijna elke belegger verlies. Maar of de schade slechts tijdelijk of permanent is, hangt af van de stappen die je zet voor en tijdens de crash. Drie klassieke beleggingsfouten.

Twijfel over de kracht van het economisch herstel, door de opmars van de deltavariant van het coronavirus, in combinatie met hoogtevrees door de hoge beurskoersen, leidde er gisteren toe dat er weer angst de beurs op stroomde.

Of het een tijdelijke dip is of dat de bullmarkt zijn einde nadert, valt nog te bezien. Zeker is wel dat beurscrashes onvermijdelijk zijn, want de beurzen gaan nooit in een rechte lijn omhoog.

Check ook: 5 redenen om niet bang te zijn voor een beurscrash

Aandelenbeleggers zijn hier helaas niet immuun voor. Maar je kunt er wel voor zorgen dat de klappen beperkt blijven. The Motley Fool zette drie beleggersfouten op een rij die desastreus kunnen uitpakken voor je beleggingsportefeuille.

1. Niet voldoende spreiding aanbrengen

Een van de belangrijkste maatregelen om jezelf in te dekken tegen forse koersverliezen is spreiding aanbrengen in je portefeuille. Door in veel verschillende aandelen te beleggen voorkom je dat een koersval van één aandeel je hele vermogen omlaag trekt. Er zijn dan immers nog diverse andere aandelen die tegenwicht kunnen bieden.

Zorg er wel voor dat je je beleggingen ook spreidt over verschillende sectoren, want soms krijgt een complete branche klappen. Denk bijvoorbeeld aan de reissector, die tijdens de coronacrisis hard is getroffen.

Daarnaast is het ook verstandig om een deel van je vermogen te beleggen in obligaties en andere relatief veilige beleggingen en om een goede balans tussen verschillende beleggingscategorieën aan te brengen.

Een eenvoudige manier om te zorgen voor een gevarieerde portefeuille is door een ETF te nemen die een aandelenindex volgt, zoals de AEX- of de S&P 500-index. Deze beleggen automatisch in verschillende sectoren en de kosten zijn vaak relatief laag.

2. Je laten leiden door emoties

Veel onervaren beleggers kunnen de verleiding niet weerstaan om met flinke bedragen in een bepaald aandeel te stappen nadat ze er allerlei juichtende berichten over hebben gelezen op social media. Ze zijn bang de boot te missen en hopen zo snel rijk te worden. Als het aandeel vervolgens keldert, verkopen ze hun stukken weer plotseling, uit angst.

Check ook: Trap jij ook in deze psychologische valkuilen van beleggers?

Probeer zulke impulsieve stappen te voorkomen, waarschuwt The Fool. Want als je gok verkeerd uitpakt loop je het risico veel geld kwijt te raken aan een aandeel dat nauwelijks van zijn plaats komt. Of dat een tijdelijk verlies omslaat in een permanent verlies.

Doe in plaats daarvan goed je huiswerk voordat je een aandeel koopt of verkoopt. Focus je op het groeipotentieel voor de langere termijn en lig niet wakker van tussentijdse koersschommelingen, tenzij je natuurlijk serieuze signalen krijgt dat het bedrijf in problemen dreigt te komen.

3. Beleggen met geld dat je op korte termijn nodig hebt

Als je zeperds wil voorkomen, doe je er verstandig aan om geld dat je binnen vijf tot zeven jaar nodig hebt aan de zijlijn te parkeren en daar niet mee te beleggen. De geschiedenis wijst uit dat beleggen op langere termijn de beste manier om vermogen op te bouwen. Maar voor korte ritjes zijn aandelenbeleggingen minder geschikt, omdat de beurzen behoorlijk bewegelijk kunnen zijn.

Als je nu geld nodig hebt, ben je genoodzaakt je posities te verkopen, ongeacht de stand van de beurs. Dit kan betekenen dat je een enorm verlies moet nemen, omdat je op een ongunstig moment moet uitstappen. Dat risico wil je natuurlijk liever niet lopen.

Als je je geld liever niet op een vrijwel renteloze spaarrekening zet, kijk dan naar alternatieven, zoals een termijndeposito. De rendementen hierop kunnen niet tippen aan die op aandelen, maar je loopt in elk geval geen risico je inleg te verliezen.

Lees ook: Spaarrente te laag? Overweeg een deposito

Houd er wel rekening mee dat je geld bij een termijndeposito langere tijd vast staat, waardoor je er niet op elk gewenst moment bij kunt zonder een boete te moeten betalen. Bij een gewone spaarrekening kan dat wél.

In het kort komt het erop neer dat je altijd voorbereid moet zijn op een mogelijke beurscrash; ook als de zon schijnt. Je weet namelijk nooit wanneer de volgende beursdip zich aandient.

Lees ook: Bang voor een crash? 5 tips

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›