IEXGeld

Dossiers

Profiel

5 redenen om niet bang te zijn voor een beurscrash

De opnieuw oplaaiende coronapandemie, rumoerige Amerikaanse presidentsverkiezingen, de moeizame besprekingen over een nieuwe handelsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk... Er zijn allerlei redenen waarom beleggers een beurscrash voorspellen.

Toch is er geen reden voor angst, meent The Motley Fool. De beleggingssite somt hiervoor vijf redenen op.

Het is niet zozeer de vraag óf er een keer een beurscorrectie komt, maar wannéér. Want in de beursgeschiedenis zijn beurscorrecties bepaald niet ongewoon. Sinds 1950 is de S&P 500-index maar liefst 38 keer met minimaal 10% onderuit gegaan. Het gebeurt gemiddeld om de 1,84 jaar. Dus dat je nog een forse correctie gaat meemaken, is nagenoeg zeker.

Hoewel het natuurlijk heel vervelend is als de markt in elkaar klapt, is er geen reden om er wakker van te liggen, meent The Motley Fool, en wel om vijf redenen.

1. Je verliest pas als je jouw stukken verkoopt

Zolang jij je portefeuille aanhoudt, is er bij een dalende beurs alleen sprake van een papieren verlies. De koersen kunnen daarna nog herstellen, mits je de tijd hebt. Bedenk dat een bloedrode portefeuille slechts een tussenstand is. Het draait uiteindelijk om het rendement op langere termijn.

Ren dus niet in paniek naar de uitgang en wacht geduldig af tot het sentiment weer aantrekt. Zolang je gefocust blijft op uw lange-termijndoelen, is er geen reden om bang te zijn voor een tussentijdse correctie.

2. De slechtste beursdagen worden vaak gevolgd door de beste

Als het mogelijk was om de markt heel precies te timen, zou iedereen dat natuurlijk doen. Maar helaas beschikt niemand over een glazen bol. De beste strategie is bij een beurscorrectie is gewoon blijven zitten. De geschiedenis wijst namelijk uit dat de beste beursdagen vaak plaatsvinden vlak na een correctie.

Check ook: De 5 grootste beleggingsblunders van dit moment

J.P. Morgan heeft dat ooit uitgezocht. En wat bleek? Zes van de tien beste beursdagen van de S&P 500 tussen 1999 en 2018 vonden plaats binnen twee weken na de tien meest belabberde beursdagen. Wie in die periode langs de zijlijn had gestaan, was veel rendement misgelopen. Het gemiddelde jaarlijkse rendement zou dan uitkomen op 2,01%, tegen 5,62% voor de belegger die zijn portefeuille onaangeroerd had gelaten.

Om een wat concreter beeld te krijgen van het verschil: door het zinkende schip te verlaten zou de waarde van de portefeuille zijn gehalveerd.

3. Een beursdaling biedt koopkansen

Een beurscorrectie is een uitgelezen moment om ondergewaardeerde aandelen voor een zacht prijsje op te pikken. Veel beleggers durven geen orders in te leggen in een neergaande markt, uit angst dat de koersen nog verder omlaag gaan. Maar als je gelooft dat een bedrijf op de langere termijn succesvol is, kan een beurscrash juist een mooie koopkans zijn.

4. Herstel is onvermijdelijk

Alle 38 beurscorrecties in de afgelopen zeventig jaar zijn gevolgd door herstel. Soms vergde dat wat geduld, zoals tijdens de kredietcrisis van eind 2007. Maar de meeste correcties duren relatief kort. Gemiddeld moet je rekenen op zes maanden, aldus The Fool.

Hoe lang het ditmaal zal duren voor de beurs de weg omhoog weer vindt, is onzeker. Economen discussiëren over de vraag of het een V-, U-, danwel W-vormig herstel wordt. Maar voor langetermijnbeleggers is het niet zo interessant wie uiteindelijk gelijk krijgt. Vroeg of laat komt de beurs er weer bovenop, zo wijst de geschiedenis uit.

5. Een crash is een zekerheid waarop je je kunt voorbereiden

Er zit één groot voordeel aan een beurscrash die onvermijdelijk is: je kunt je erop voorbereiden. Zorg ervoor dat je een buffer aanlegt om de klap van een economische neergang te kunnen opvangen, zodat je bij een calamiteit niet gedwongen wordt om je aandelen te verkopen op het dieptepunt van de markt.

En is je spaarpot eenmaal groot genoeg, probeer dan nog wat extra opzij te leggen, zodat je straks kunt toeslaan als de beurzen omlaag denderen.

Lees ook: Beleggen in crisistijd: hier liggen de kansen

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Moet je nog wel in China beleggen?

De koersen van Chinese bedrijven zijn flink gekelderd. Vormt dat een koo... Lees verder ›